keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Adrian Mitroi, profesor ASE: Este o mare eroare sa nu iti mai platesti astazi taxele

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ionut Udriste la 10 Mar. 2017 Exclusiv
Tags: corporatii, majorarea salariului minim, relaxare fiscala, adrian mitroi

In prezent, corporatiile simt presiunea unei lipse de relaxare fiscala. Nenumarate firme din mediul privat se confrunta cu probleme mari in momentul in care statul decide majorarea brusca a salariilor, fara consultarea in prealabil a mediului de afaceri. Recent, o decizie din partea Ministerului Muncii de a dubla salariile bugetare risca sa faca mediul privat sa ramana fara forta de munca din cauza unui eventual flux al salariatilor catre functiile de la stat.

Intr-o tara in care antreprenoriatul e departe de a fi sprijinit, o astfel de decizie nu ar face decat sa zdruncine si mai tare din temelii afacerile care au mult de luptat prin transeele fiscalitatii autohtone.

Adrian Mitroi, profesor de finante comportamentale la Academia de Studii Economice (ASE), e de parere ca marirea salariului minim ar trebui realizata in trepte pentru a fi mai usor de digerat pentru corporatii si pentru a fi masurata reactia economiei la diferiti stimuli.

"Nu imi place (aceasta crestere a salariului minim - n.r. ) din mantra mea favorita: economia este supradozata acum cu facilitati fiscale. Politica fiscala este supra acomodativa, daca se poate spune asa, incat Romania este un mic paradis fiscal. Motivatii pentru persoane fizice si corporatii de a eluda taxele nu mai sunt. Este o mare eroare sa nu iti mai platesti astazi taxele. Nu numai ca este demodat si antic, ci este nerentabil. Pentru ca ai atat de multa relaxare fiscala, eu as fi preferat ca aceasta marire de salariu sa fie facuta mai putin accelerat pentru ca impactul probabil este bun la nivel de individ, in schimb, la nivel de corporatii, care au in medie intre 40-60% costuri cu forta de munca a caror marja comerciala este 10%, carora le creste costul cu salariul in jur de 5-7%, este presata pe productivitate si pe profitabilitate. Presiunea este pe corporatii. As fi preferat sa fie intinsa, in trepte, mai usor de digerat de corporatii", a explicat profesorul Adrian Mitroi, citat de Agerpres.

Totodata, in opinia acestuia, in vreme ce trebuie sa intelegem ca e firesc ca oamenii sa isi doreasca venituri mai mari, profitul companiilor e supus unor riscuri mai mari:

"Este foarte firesc ca oamenii sa isi doreasca salarii mai mari si meritam salarii mai mari pentru ca pentru ca noi toti muncim mai mult si mai bine, insa aceste salarii mai mari pun in pericol profitabilitatea companiilor pentru care lucram noi, daca nu sunt acoperite si de productivitate superioara. Reparatia sociala a salariilor foarte mici face sens din punct de vedere politic, insa parerea mea este ca trebuia intinsa pe o perioada in asa fel incat sa poti sa masuri si reactia economiei la diferitii stimuli. Acum, aceasta este ca un bolnav care primeste si antibiotice, si vitamine, si il tratezi cu prea multa medicatie, iar tu nu stii la care raspunde cel mai bine. Nu mai avem gloante de argint suficiente. Le-am tras pe toate prea repede. As mai lasa pentru ca incertitudinile economiei globale politice si nu neaparat economice ar fi fost bine sa ne lase loc de manevra si de acest gen de masuri. Nici pe politica fiscala, nici pe cea monetara nu mai avem loc, si nici pe salarii", a declarat acesta, citat de aceeasi sursa.

Ionut Udriste de Ionut Udriste
Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016