Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Operatiuni schimb valutar pentru persoane juridice. Pot fi desfasurate doar prin intermediul institutiilor de credit?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Aug. 2020 Exclusiv
Tags: schimb valutar, institutii de credit

Un SRL (platitor impozit pe profit, tva lunar) face plati lunare pentru achizitie marfa UE in jur de 100 mii euro (plata prin banca si numerar). Ce solutii are pentru a cumpara valuta, in afara de banca, unde pierde la conversie in jur de 5000 de euro lunar (schimbul fiind mult mai bun la casele de schimb valutar)? Poate cumpara administratorul valuta cu numerarul din casa? Multumesc!

Raspunsul specialistului Costin Istrate:
 
Baza legala:
 
REGULAMENT nr. 4 din 1 aprilie 2005 (**republicat**) privind regimul valutar
Sectiunea a V-a Piata valutara
Articolul 5 1
(1) Piata valutara cuprinde urmatoarele segmente:
a) piata valutara interbancara pe care se efectueaza tranzactii valutare de catre institutiile de credit, precum si de Banca Nationala a Romaniei, conform reglementarilor emise in acest sens de Banca Nationala a Romaniei;
b) piata valutara a entitatilor autorizate sa efectueze activitati de schimb valutar.
(2) Entitatile prevazute la alin. (1) lit. b) cuprind:
a) entitatile autorizate sa desfasoare activitate de schimb valutar pentru persoanele fizice, respectiv entitatile specializate organizate sub forma caselor de schimb valutar, si entitatile care detin in administrare structuri de primire turistice cu functiuni de cazare turistica si au in obiectul de activitate operatiuni de cumparare de valute; si
b) entitatile care desfasoara activitate de schimb valutar pe baza unor prevederi legale exprese si au stipulate activitatile de schimb valutar in actele constitutive care le reglementeaza infiintarea si functionarea.
Articolul 5 2
Este interzisa desfasurarea activitatii de schimb valutar de catre alte entitati decat cele prevazute la art. 5 1 alin. (2).
..
 
Opinie:
 
Conform prevederilor mentionate anterior din Regulamentul BNR, operatiunile de schimb valutar ale persoanelor juridice pot fi desfasurate doar prin intermediul institutiilor de credit.
 
Ca si solutii pentru acoperirea riscului valutar, se recomanda contactarea unei banci care ofera astfel de servicii, care constau in general in incheierea unui contract tip ,,forward’’, care ofera protectie prin fixarea in avans a unui curs de schimb pentru tranzactii cu decontare in viitor (https://www.raiffeisen.ro/corporatii/produse-si-servicii/solutii-de-gestionare-a-riscurilor-financiare/solutii-de-acoperire-a-riscului-valutar/
sau
https://www.garantibbva.ro/ro/corporate/solutii-de-administrare-a-riscurilor-financiare.html).

 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Operatiuni schimb valutar pentru persoane juridice. Pot fi desfasurate doar prin intermediul institutiilor de credit?":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016