Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Consiliul Concurentei a lansat in consultare publica Ghidul privind conformarea cu regulile de concurenta cu scopul de a explica modalitatea in care companiile pot realiza si implementa efectiv un program de conformare cu regulile de concurenta.
Ghidul vine in sprijinul mediului de afaceri prin evidentierea beneficiilor unui astfel de program de conformare precum si a riscurilor incalcarii legislatiei concurentei, adresandu-se tuturor companiilor: corporatii multinationale sau intreprinderi mici ori mijlocii.
O atentie deosebita este acordata IMM-urilor, intrucat acestea detin mai putine resurse ce pot fi folosite in scopul achizitionarii de servicii de consultanta pentru realizarea unor programe de conformare.
Un program de conformare este un set de reguli, aprobate de conducerea unei companii, pe care angajatii unei companii (nu doar persoane cu functii de conducere) si orice alte persoane insarcinate cu reprezentarea intereselor acestora, trebuie sa le respecte pentru a nu incalca legislatia in domeniul concurentei, informeaza Consiliul Concurentei.
Conform aceleiasi surse, materialul este structurat in sase capitole care prezinta atat aspecte de ordin general privind concurenta (ex.: rolul concurentei, cadrul de reglementare, costuri ale neconformarii), cat si elemente referitoare la crearea si implementarea efectiva a unui program de conformare.
Astfel, identificarea si evaluarea riscurilor de implicare in practici anticoncurentiale reprezinta primul pas in organizarea unui plan de conformare. Ghidul nu stabileste un set unic de criterii si nu impune un model limitativ pentru programul de conformare. Fiecare companie trebuie sa aiba in vedere factori precum prezenta geografica, obiectul de activitate, nivelul lantului
comercial unde activeaza, natura produsului/serviciului, conditiile de piata, intensitatea interactiunii cu ceilalti concurenti, relatiile contractuale cu tertii sau specificul organizational.
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Un program efectiv de conformare cuprinde atat elemente informative (manual de conformare, sesiuni de instruire/evaluare), cat si proceduri specifice si angajamente ferme, cu rolul de a impune norme de conduita menite sa diminueze riscurile de angajare in practici anticoncurentiale.
Click aici pentru a obtine GHIDUL publicat de Consiliul Concurentei!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Modificarile aduse legii privind concurenta neloiala, explicate de specialistiMinisterul Economiei modifica OUG 224/2020 -sprijin financiar pentru intreprinderile din domeniul HoReCaCONSILIUL CONCURENTEI schimba conditiile pentru autorizarea tranzactiilor din domeniul comertului alimentarStart proiect Mecanisme eficiente pentru prevenirea si combaterea coruptiei in administratia publicaCNIPMMR solicita modificarea Codului fiscalUltimele articole
IMM-urile si firmele mari din mai multe domenii pot beneficia de schema de ajutor de stat HoReCa 2. Criterii de eligibilitateIn iunie vor fi lansate trei programe de sprijin financiar pentru IMM-uri: Start-up Nation, Microindustrializare si Comert si ServiciiPolitele RCA ar putea fi plafonate pentru 6 luniProcedura de implementare a sesiunii nr. 2 aferente Masurii 1 -Microgranturi din fonduri externe nerambursabileBeneficiarii schemei de ajutor de stat HoReCa au la dispozitie 3 zile sa verifice aplicatia STS si sa raspunda la clarificariArticole similare
Aplicarea facilitatilor din domeniul constructiilor: Ordonanta 114/2018, modificata! OUG 43/2019 introduce noi coduri CAENPersoana juridica impozabila inregistrata in scop de TVA si prestari SERVICII DE CONSULTANTA. Cum se va colecta TVA-ul?Facilitati care se aplica in domeniul constructiilor de la 01 ianuarie 2023 pentru persoanele cu CIM partialNoutati legislatie Fiscala 23-28 iunie 2008 - Monitorul OficialTitlul V Capitolul IUltimele articole
Facilitati fiscale in domeniul constructiilor pentru anii 2023 si 2024Microintreprinderile cu venituri din consultanta fiscala trec la impozit pe profit in 2023 sau pot plati impozit micro?Cheltuieli cu masa si cazarea suportate de client. Regim fiscal TVAFirme din constructii. Coduri CAEN care au obligatia majorarii salariului minim la 4.000 lei din ianuarie 2023Microintreprinderea in 2023: Firmele NU trebuie sa obtina venituri din consultanta si management in proportie mai mare de 20% din cifra de afaceriAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"