Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Intr-o prezentare a pietei de capital, Autoritatea de Supraveghere Financiara face referire si la modalitatea in care persoanele interesate pot deveni investitori pe piata de capital. Retinem, in primul rand, ca investitor este acea persoana care detine fonduri banesti pe care intentioneaza sa le utilizeze in tranzactii cu instrumente financiare.
Care este oferta pietei de capital din Romania?
Produsele oferite de piata de capital se numesc instrumente financiare. Puteti cumpara aceste produse in scopul obtinerii de profituri viitoare. Trebuie sa retineti ca acestea depind de o serie de factori denumiti factori de risc. Instrumentele financiare sunt reprezentate de diverse forme de detineri ce pot fi tranzactionate cu usurinta pe piata de capital, de exemplu: actiuni, obligatiuni, titluri de stat, alte tipuri de titluri de valoare (respectiv drepturi aferente detinerilor de actiuni), instrumente financiare derivate (contracte futures si optiuni), unitati de fond etc.
Cum pot sa investesc pe piata de capital din Romania?
Daca doriti sa investiti pe piata de capital, trebuie sa contactati un intermediar (societate de servicii de investitii financiare sau institutie de credit) sau o societate de administrare a investitiilor. Societatea de servicii de investiţii financiare va cumpara şi/sau va vinde instrumente financiare in numele dumneavoastra. Societatile de administrare a investitiilor distribuie (vand) sau rascumpara de la investitori unitatile de fond.
Inainte de a alege un intermediar, verificati intotdeauna ca acesta sa fie inscris in Registrul public al institutiei (disponibil pe site). Prin acest demers simplu, va veti putea asigura ca intermediarul pe care il alegeti este autorizat sa furnizeze serviciile de investitii financiare pe care le-ati solicitat. inainte de a incheia contract cu intermediarul ales, solicitati acestuia informatii despre serviciile oferite si costurile aferente acestora (comisioane, tarife etc.).
In Romania, intermediarii care pot furniza servicii de investitii financiare pot fi: societati de servicii de investitii financiare, autorizate de ASF (cunoscute sub denumirea SSIF); institutii de credit autorizate de Banca Nationala a Romaniei (B.N.R.); societati de servicii de investitii financiare si institutii de credit autorizate sa furnizeze servicii de investii financiare de autoritatile competente din statele membre UE.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Ce tipuri de servicii de investitii sunt oferite de o societate de servicii de investitii financiare (SSIF)?
In general, sunt oferite unul sau mai multe tipuri de servicii de investitii financiare, in functie de societate de servicii de investitii financiare pentru care optezi. Aceste servicii de investitii financiare pot fi:
Recomandari privind investitiile, produsele si desfasurarea activitatilor specific pietei de capital din Romania (servicii de consultanta pentru investitii);
Cumpararea si vanzarea de produse financiare in numele tau, fara ca aceasta intermediere sa fie insotita de consultanta pentru investitii;
Administrarea investitiilor tale prin intermediul unei societati (servicii de administrare a investitiilor)
Care sunt principalele tipuri de instrumente in care poti investi?
Actiunile sunt titluri de valoare emise de societatile comerciale. O actiune reprezinta o parte din capitalul unei societati, divizat in parti egale. Veniturile obtinute din actiuni poarta denumire ade dividende (si reprezinta cota parte din profiturile care nu sunt reinvestite, la care detinatorul de actiuni este indreptatit), iar persoanele care detin actiuni sunt numiti actionari. in cazul in care detii actiuni intr-o societate, esti indreptatit si la o cota parte din valoarea societatii respective, in situatia in care aceasta face obiectul procedurii de lichidare. Actiunile pot conferi sau nu drept de vot, ceea ce inseamna ca actionarul poate sa nu detina dreptul de a vota in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) sau cu privire la administrarea societatii.
Obligatiunile sunt titluri de creanta prin care emitentul autorizat se imprumuta de la detinatorii de obligatiuni si care este obligat sa ramburseze valoarea obligatiunii si dobanda aferenta (numita cupon) la o data viitoare denumita scadenta. Obligatiunea reprezinta, de fapt, un imprumut sub forma de titlu de valoare, dar sub o alta denumire: emitentul de obligatiuni este echivalentul debitorului, detinatorul de obligatiuni este echivalentul creditorului, iar cuponul reprezinta dobanda. in momentul in care cumperi obligatiuni, in fapt, imprumuti bani unui emitent care poate fi o autoritate publica sau o societate comerciala. in contul acestui imprumut, emitentul iti va plati o anumita rata a dobanzii pe intreaga durata de viata a obligatiunii (pana la scadenta), iar la scadenta ti se va returna si valoarea obligatiunii. Atat obligatiunile, cat si actiunile sunt titluri transferabile, diferenta diferenta dintre cele doua fiind aceea ca actionarii sunt detinatorii ai unei cote parte din societatea respectiva, iar detinatorii de obligatiuni sunt creditori ai societatii emitente. Tipurile de obligatiuni pentru care poti opta pe piat ade capital din Romania sunt: obligatiunile corporative, municipale si internationale. Obligatiunile coporative sunt obligatiuni emise de societatile comerciale. Obligatiunile municipale sunt titluri de creanta emise de autoritatile locale, regionale si de alte organisme guvernamentale in scopul atragerii de fonduri cu utilitate publica. Obligatiunile internationale sunt obligatiuni emise intr-un anumit stat de catre entitati din afara statului respectiv.
Drepturile aferente detinerilor de actiuni (drepturi de preferinta si drepturi de alocare). Drepturile de preferinta sunt instrumente financiare care confera actionarilor dreptul de a subscrie actiuni nou emise inainte ca respectivele actiuni sa fie oferite spre subscriere altor actionari sau unor parti terte. Drepturile de preferinta sunt tranzactionate separat de actiunile pe care actionarii au dreptul sa le subscrie. Drepturile de alocare sunt valori mobiliare negociabile emise pe termen scurt si care atesta dreptul detinatorului de a primi actiuni in momentul in care actiunile societatii sunt admise la tranzactionare pe piata de capital.
Titlurile de stat sunt instrumente financiare care atesta datoria publica, constituind imprumuturile statului pe diferite termene (scurt, mediu sau lung), in moneda nationala sau in valuta, fiind purtatoare sau nu de dobanda. Prin intermediul acestor instrumente financiare, statul contracareaza un imprumut pentru finantarea diferitelor proiecte proprii, a deficitului bugetului de stat, a datoriei publice, pentru sustinerea balantei de plati sau pentru consolidarea rezervei valutare.
Unitatile de fond sunt instrumente financiare emise de organisme de plasament colectiv (OPC), la un pret stabilit in functie de valoarea activului net al organismului respectiv.
Instrumente financiare derivate sunt contracte financiare a caror valoare este determinata de fluctuatiile activului suport care poate fi o actiune, un indice bursier, rata dobanzii, rata de schimb etc. Aceste instrumente pot fi utilizate pentru a administra riscurile, pentru a reduce costurile sau pentru a maximiza profitul. Instrumenetele financiare derivate utilizate cel mai frecvent sunt contractele futures si optiunile. Constractele futures si optiunile sunt contracte standartizate care se refera la cumpararea sau vanzarea unui anumit activ suport la o data viitoare stabilita si la un pret prestabilit. Data viitoare este denumita data livrarii sau data decontarii finale. Pretul prestabilit se numeste pretul futures. Pretul activului suport la data livrarii se numeste pret de decontare. Un contract futures confera detinatorului obligatia de a cumpara sau vinde, in timp ce, in cazul optiunii, detinatorul, detinatorul are dreptul, dar nu si obligatia de a cumpara sau vinde. Astfel spus, detinatorul unei optiuni poate exercita contractul, in timp ce partile implicate intr-un "contract futures" sunt obligate sa exercite contractual la data decontarii.
Sursa: ASF
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Baza de calcul pentru determinarea ponderii activelor vandute in total active. Cum procedam?Auditul financiar. Pentru cine este obligatoriu?Modificari privind impozitul pe profit si impozitul pe venit , aplicabile de la 1 ianuarie 2011Modificarile ASF pentru eliminarea obstacolelor din calea dezvoltarii pietei de capital moderne in RomaniaCum au ajuns sefii CNVM la salarii de Wall Street: 133.000 de dolariUltimele articole
Investitii record de peste 3,23 miliarde de lei in cadrul FIDELIS IV din 2024Ministrul demis al Finantelor critica dur Programul de Guvernare: Ascunde adevaratele intentii, precum revenirea la austeritateProgram de Guvernare: Cota unica de impozitare, restructurarea ANAF si revizuirea unor acte normative precum legea split TVARomania trece la statut de Piata Emergenta. Teodorovici: Este un moment istoric!ASF modifica prevederile legislative pentru facilitarea investitiilor onlineArticole similare
Ministerul Finantelor anunta ca Programul TEZAUR continua si in luna septembrie. Care este rata dobanziiNoutati fiscale: OUG 46/2015 pentru stabilirea unor masuri financiare si pentru modificarea si completarea unor acte normativeEstimarile BNR cu privire la inflatia anualaSolutii pentru INVESTITORI. Ce lipseste pentru sprijinul firmelorInvestitii sigure: pretul aurului, in crestere masivaUltimele articole
Schema de ajutor introdusa prin HG 300/2024. Bugetul va fi suplimentat cu 750 milioane leiInvestitii record de peste 3,23 miliarde de lei in cadrul FIDELIS IV din 2024Noua editie Tezaur: Dobanzi neimpozabile de pana la 6,60% pe an la titlurile de statProiect: Finantele introduc numarul de identificare digitala, alternativ CNP-ului clasicNoi modificari asupra e-Transport, e-TVA si e-Factura, in urma consultarii cu reprezentantii mediului de afaceriArticole similare
Scaderi ale activelor fondurilor locale de investitii. Raportul lunii trecuteCodul Fiscal 2010 TITLUL V - Capitolul III - Modul de impozitare a veniturilor din economii obtinute din Romania de persoane fizice rezidente in state membre si aplicarea schimbului de informatii in lServicii intermediere financiara. Ce tratament fiscal si ce regim TVA se aplica?MFP a atras 333 milioane lei de la banciEvaziunea fiscala ar scadea semnificativ cu un TVA redus la carneUltimele articole
Acord de finantare de 600 milioane euro, semnat intre Romania si Banca MondialaCheltuieli deductibile: tot ce trebuie sa stiiTVA deductibil. Avantaje, conditii si exempleBuletin informativ ANAF: 3 noutati fiscale publicate in Monitor in perioada 28 august-09 septembrie 2023PFA in 2023: Care sunt obligatiile fiscale si termenele de plata specifice unei persoane fizice autorizate?Articole similare
Ponta a folosit in bilant un infografic plagiat. Sursa era Ziarul FinanciarNoutati legislatie Fiscala 29 septembrie - 03 octombrie 2008 - Monitorul OficialNoutati legislatie Fiscala 2-5 februarie 2009 - Monitorul OficialMinisterul Finantelor anunta ca Programul Tezaur continua si in luna iunie. Cand pot fi cumparate titlurileExcedent bugetar si cresterea incasarilor de TVA. Care sunt noutatile?Ultimele articole
Investitii record de peste 3,23 miliarde de lei in cadrul FIDELIS IV din 2024Noua editie Tezaur: Dobanzi neimpozabile de pana la 6,60% pe an la TITLURILE DE STATMF, noua editie de titluri de stat Fidelis. Donatorii de sange au conditii speciale Facilitate noua pentru cei care vor sa economiseasca! Titluri de stat cu dobanzi neimpozabile de pana la 6,85% pe anDin 13 mai, o noua editie Tezaur: Dobanzi neimpozabile de pana la 6,85% pe an la TITLURILE DE STATArticole similare
Romania si China au semnat un alt Acord de eliminare a dublei impuneriTitlul V Capitolul INewsletter 11/03/2008OUG 40/2015 privind gestionarea financiara a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020Codul fiscal 2011 - Titlul VUltimele articole
Acte normative cu incidenta in materie fiscala publicate in Monitorul Oficial intre 08-12 aprilie 2024A fost aprobata procedura de anulare a obligatiilor fiscale ce fac obiectul prevederilor art. I din legea nr. 72/2022ANAF modifica modelul si continutul formularului 300. Instructiuni de completareANAF, nou Proiect de ordin privind stabilirea unor competente de efectuare a verificarii documentareDe la 01 iunie 2019 activitatea de solutionare a contestatiilor formulate actelor administrative fiscale s-ar putea transfera de la ANAF la MFPAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"