Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a prezentat recent cele cinci proiecte prioritare ale anului 2015. Acestea vizeaza consolidarea capacitatii institutionale a Autoritatii, dezvoltarea celor trei sectoare reglementate si implementarea cadrului de rezolutie pentru entitatile supravegheate de catre ASF.
"Consolidarea capacitatii institutionale a ASF”
ASF a trecut in ultimul an printr-un amplu proces de transformare organizationala, care a vizat asezarea institutiei pe baze functionale compatibile cu standardele europene in domeniu. Printre cele mai importante obiective din anul 2015 ale acestui proiect se numara: implementarea de noi politici de supraveghere, autorizare si reglementare; exercitarea activa a rolului de aparare a drepturilor si intereselor consumatorilor; constructia unei arhitecturi performante a proceselor interne si a tehnologiei IT.
"Atingerea statutului de piata de capital emergenta – STEAM”
Din luna august a anului 2014, ASF a demarat proiectul STEAM, care are la baza un calendar de indeplinire a unui set de obiective privind corectarea deficientelor care tin inca Romania in zona pietelor de frontiera. Principalele directii de actiune pe 2015 se refera la: revizuirea legislatiei primare si secundare; consolidarea si modernizarea infrastructurii pietei de capital; dezvoltarea pietei de obligatiuni; stimularea cresterii numarului de emitenti si a lichiditatii pietei; dezvoltarea pietei de retail si crearea unui program complex de educatie financiara.
"Pregatirea pietei asigurarilor pentru aplicarea noului regim de supraveghere – Solvency II”
Romania va implementa, de la 1 ianuarie 2016, regimul Solvency II in domeniul asigurarilor si reasigurarilor, ceea ce inseamna trecerea la supravegherea bazata exclusiv pe riscuri. Pregatirea implementarii unui demers de o asemenea complexitate a presupus din partea ASF atat demararea unui amplu program de pregatire profesionala, cat si initierea unui dialog sustinut cu piata. Printre cele mai importante obiective ale proiectului se numara: transpunerea si interpretarea Directivei Solvency II; analiza si prelucrarea legislatiei europene de nivel 2 referitoare la sistemul de guvernanta a companiilor de asigurari si la cerintele suplimentare de capital; prelucrarea datelor referitoare la formula standard si la modelele interne de calculare a cerintelor de capital.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Examen Consultant Fiscal 2024
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
“Stimularea economisirii pe termen lung – LIFE”
Acest proiect vizeaza evolutia si cresterea gradului de sofisticare a pietei pensiilor private in vederea intaririi capacitatii de plata a unor pensii in cuantumuri adecvate si sustenabile. Principalele componente ale proiectului de stimulare a economisirii prin fondurile de pensii sunt: completarea si actualizarea politicii de investitii pentru fondurile de pensii private; sustinerea introducerii fondurilor de pensii ocupationale; completarea cadrului legislativ in vederea dezvoltarii fondurilor de pensii facultative.
“Dezvoltarea si implementarea cadrului de rezolutie pentru entitatile supravegheate de ASF”
Directiva BRRD (Directiva 2014/59/UE) de instituire a unui cadru pentru redresarea si rezolutia institutiilor de credit si a firmelor de investitii se aplica institutiilor de credit şi firmelor de investitii (SSIF) cu capital initial in valoare de peste 730.000 euro. Directiva vizeaza crearea unui cadru comun european privind oferirea de prerogative si instrumente de lucru suplimentare pentru autoritatile competente nationale pentru prevenirea crizelor si solutionarea eventualelor incapacitati de plata intr-o maniera ordonata, prin asigurarea continuitatii activitatii institutiilor de credit si a firmelor de investitii si minimizarea costurilor suportate de contribuabili. Prin urmare, directiile proiectului de dezvoltare a cadrului de rezolutie se refera la: elaborarea cadrului legal, precum si a strategiilor si politicilor privind mecanismul de rezolutie; stabilirea masurilor organizatorice care sa asigure operarea eficienta a ASF ca Autoritate de rezolutie; definirea cadrului general de aplicare a mecanismului de rezolutie, precum si a modalitatilor de adoptare si executare a deciziilor ASF ca Autoritate de rezolutie.
Cele 5 proiecte se aliniaza directiilor integrate in cadrul Programul strategic al ASF si reprezinta un prim pas in dezvoltarea capacitatii Autoritatii de a raspunde realitatilor pietelor reglementate aflate intr-o dinamica continua, aducand totodata si o contributie semnificativa la modernizarea si maturizarea acestora.
Sursa: ASF Romania
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Ce legatura e intre noul sef al misiunii FMI si afacerile fiscaleGuvernul a aprobat rectificarea bugetului de stat pe 2024. Care sunt cei 4 piloni principaliReducerea TVA a fost un succes. Ce urmeaza?Ministrul Muncii reduce aproape un sfert din numarul de posturi din structura MMPSContract de finantare cu MADR. Deductibilitate TVAUltimele articole
OUG 41/2022 privind E-Transport, modificat prin OUG 129/2024. Tabel comparativ cu schimbarileAmnistie fiscala 2024. Finantele MODIFCA procedura de anulare a unor obligatii bugetareProiect: PFA-urile, II-urile, IF-urile ar putea deveni SRL-uri. Ce documente sunt necesareMasuri de sprijin pentru populatie si pentru mediul de afaceri, adoptate de GuvernBilantul primei sesiuni de inscriere a PROIECTElor de investitii cu impact major in economieArticole similare
UE garanteaza ca produsele noastre alimentare sunt sigureAu fost alesi cei 11 membri ai ASFTVA si NontransferuriNoutati privind asigurarea obligatorie de raspundere civilaPolitele RCA ar putea fi plafonate pentru 6 luniUltimele articole
SAF-T in 2025. Pentru o casa de ajutor reciproc (CAR) se depune D406 din ianuarie 2025?SAF-T in 2024. ONG-urile nonprofit sunt obligate sa depuna D406?Masuri de sprijin pentru populatie si pentru mediul de afaceri, adoptate de GuvernTarifele politelor de asigurare obligatorie raman plafonate pana la 31 decembrie 2024Controale ITM la firmele cu cod CAEN 3600 si 3700Articole similare
Inregistrare cheltuieli 2018 pentru sponsorizare activitati desfasurate in 2019Raportare TVA si decont 300. Cum procedam cu facturile primite cu intarziere?ANAF schimba formularul 390 VIESOFICIAL! S-a APROBAT procedura de anulare a CASS si a obligatiilor fiscale accesoriiDeducerea personala. Reguli HG 1/2016 Norme metodologice de aplicare a Codului fiscal 2016Ultimele articole
OUG 128/2024: Anumite persoane fizice NU vor mai plati CASS din 1 ianuarie 2025Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVAPlafon de 50.000 lei in casierie. Exista exceptii in privinta PFA/II/IF?Bolos: Bonificatia de 3% acordata celor bun-platnici ar putea fi permanentaAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"