Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a prezentat recent cele cinci proiecte prioritare ale anului 2015. Acestea vizeaza consolidarea capacitatii institutionale a Autoritatii, dezvoltarea celor trei sectoare reglementate si implementarea cadrului de rezolutie pentru entitatile supravegheate de catre ASF.
"Consolidarea capacitatii institutionale a ASF”
ASF a trecut in ultimul an printr-un amplu proces de transformare organizationala, care a vizat asezarea institutiei pe baze functionale compatibile cu standardele europene in domeniu. Printre cele mai importante obiective din anul 2015 ale acestui proiect se numara: implementarea de noi politici de supraveghere, autorizare si reglementare; exercitarea activa a rolului de aparare a drepturilor si intereselor consumatorilor; constructia unei arhitecturi performante a proceselor interne si a tehnologiei IT.
"Atingerea statutului de piata de capital emergenta – STEAM”
Din luna august a anului 2014, ASF a demarat proiectul STEAM, care are la baza un calendar de indeplinire a unui set de obiective privind corectarea deficientelor care tin inca Romania in zona pietelor de frontiera. Principalele directii de actiune pe 2015 se refera la: revizuirea legislatiei primare si secundare; consolidarea si modernizarea infrastructurii pietei de capital; dezvoltarea pietei de obligatiuni; stimularea cresterii numarului de emitenti si a lichiditatii pietei; dezvoltarea pietei de retail si crearea unui program complex de educatie financiara.
"Pregatirea pietei asigurarilor pentru aplicarea noului regim de supraveghere – Solvency II”
Romania va implementa, de la 1 ianuarie 2016, regimul Solvency II in domeniul asigurarilor si reasigurarilor, ceea ce inseamna trecerea la supravegherea bazata exclusiv pe riscuri. Pregatirea implementarii unui demers de o asemenea complexitate a presupus din partea ASF atat demararea unui amplu program de pregatire profesionala, cat si initierea unui dialog sustinut cu piata. Printre cele mai importante obiective ale proiectului se numara: transpunerea si interpretarea Directivei Solvency II; analiza si prelucrarea legislatiei europene de nivel 2 referitoare la sistemul de guvernanta a companiilor de asigurari si la cerintele suplimentare de capital; prelucrarea datelor referitoare la formula standard si la modelele interne de calculare a cerintelor de capital.
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
“Stimularea economisirii pe termen lung – LIFE”
Acest proiect vizeaza evolutia si cresterea gradului de sofisticare a pietei pensiilor private in vederea intaririi capacitatii de plata a unor pensii in cuantumuri adecvate si sustenabile. Principalele componente ale proiectului de stimulare a economisirii prin fondurile de pensii sunt: completarea si actualizarea politicii de investitii pentru fondurile de pensii private; sustinerea introducerii fondurilor de pensii ocupationale; completarea cadrului legislativ in vederea dezvoltarii fondurilor de pensii facultative.
“Dezvoltarea si implementarea cadrului de rezolutie pentru entitatile supravegheate de ASF”
Directiva BRRD (Directiva 2014/59/UE) de instituire a unui cadru pentru redresarea si rezolutia institutiilor de credit si a firmelor de investitii se aplica institutiilor de credit şi firmelor de investitii (SSIF) cu capital initial in valoare de peste 730.000 euro. Directiva vizeaza crearea unui cadru comun european privind oferirea de prerogative si instrumente de lucru suplimentare pentru autoritatile competente nationale pentru prevenirea crizelor si solutionarea eventualelor incapacitati de plata intr-o maniera ordonata, prin asigurarea continuitatii activitatii institutiilor de credit si a firmelor de investitii si minimizarea costurilor suportate de contribuabili. Prin urmare, directiile proiectului de dezvoltare a cadrului de rezolutie se refera la: elaborarea cadrului legal, precum si a strategiilor si politicilor privind mecanismul de rezolutie; stabilirea masurilor organizatorice care sa asigure operarea eficienta a ASF ca Autoritate de rezolutie; definirea cadrului general de aplicare a mecanismului de rezolutie, precum si a modalitatilor de adoptare si executare a deciziilor ASF ca Autoritate de rezolutie.
Cele 5 proiecte se aliniaza directiilor integrate in cadrul Programul strategic al ASF si reprezinta un prim pas in dezvoltarea capacitatii Autoritatii de a raspunde realitatilor pietelor reglementate aflate intr-o dinamica continua, aducand totodata si o contributie semnificativa la modernizarea si maturizarea acestora.
Sursa: ASF Romania
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Noi masuri de relaxare, aplicabile de la 1 iulie. A fost prelungit programul teraselor si restaurantelorMONOGRAFIE contabila pentru grantul de capital de lucru IMM AGRI FOODOMFP 1354 din 2013: Noile reguli privind exercitarea controlului de tip preventivMFP propune accelerarea privatizarii si modificarea inspectiei fiscaleInstitutul pentru Politici Publice cere MFP asumarea unei politici nationale privind controlul financiar preventivUltimele articole
OUG 41/2022 privind E-Transport, modificat prin OUG 129/2024. Tabel comparativ cu schimbarileAmnistie fiscala 2024. Finantele MODIFCA procedura de anulare a unor obligatii bugetareProiect: PFA-urile, II-urile, IF-urile ar putea deveni SRL-uri. Ce documente sunt necesareMasuri de sprijin pentru populatie si pentru mediul de afaceri, adoptate de GuvernGuvernul a aprobat rectificarea bugetului de stat pe 2024. Care sunt cei 4 piloni principaliArticole similare
Norma nr. 21/2014 privind activitatea de audit financiar la entitatile autorizate, reglementate si supravegheate de catre ASFTrecerea in domeniul public a unor bunuri din patrimoniul persoanelor impozabile. Baza de impozitare a TVASe infiinteaza o baza de date comuna pentru asiguratori pentru a combate fraudele in zona CASCOContabilitatea financiara si de gestiune aplicata: Explicatiile necesare pentru aplicarea corecta a legislatiei in vigoareIntreprinderile din domeniul turismului afectate de pandemia Covid-19 vor beneficia de inca 500 de milioane de euroUltimele articole
SAF-T in 2025. Pentru o casa de ajutor reciproc (CAR) se depune D406 din ianuarie 2025?SAF-T in 2024. ONG-urile nonprofit sunt obligate sa depuna D406?Masuri de sprijin pentru populatie si pentru mediul de afaceri, adoptate de GuvernTarifele politelor de asigurare obligatorie raman plafonate pana la 31 decembrie 2024Controale ITM la firmele cu cod CAEN 3600 si 3700Articole similare
Cum sa monitorizati activitatea fiscala in Romania. Sisteme pe care le puteti utilizaAchizitie intracomunitara de bunuri si furnizor strain. Ce regim TVA se aplica?Abuzuri din partea ANAF? Institutia raspundeComitetul consultativ privind libera miscare a lucratorilor in Europa. Cateva concluzii esentialeNoile informatii de pe factura dupa schimbarea Declaratiei 394Ultimele articole
A fost prelungit termenul pentru acordarea facilitatilor fiscale introduse prin OUG 107/2024Achizitii intracomunitare peste plafonul de 10.000 euro. Unde se achita TVA-ul?Facturi fiscale in contextul e-TVA. Cum trebuie emiseMicrointreprindere in 2025. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele la 31 decembrie 2024Facturi emise pe numele salariatului. In ce conditii sunt deductibileAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"