Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a prezentat recent cele cinci proiecte prioritare ale anului 2015. Acestea vizeaza consolidarea capacitatii institutionale a Autoritatii, dezvoltarea celor trei sectoare reglementate si implementarea cadrului de rezolutie pentru entitatile supravegheate de catre ASF.
"Consolidarea capacitatii institutionale a ASF”
ASF a trecut in ultimul an printr-un amplu proces de transformare organizationala, care a vizat asezarea institutiei pe baze functionale compatibile cu standardele europene in domeniu. Printre cele mai importante obiective din anul 2015 ale acestui proiect se numara: implementarea de noi politici de supraveghere, autorizare si reglementare; exercitarea activa a rolului de aparare a drepturilor si intereselor consumatorilor; constructia unei arhitecturi performante a proceselor interne si a tehnologiei IT.
"Atingerea statutului de piata de capital emergenta – STEAM”
Din luna august a anului 2014, ASF a demarat proiectul STEAM, care are la baza un calendar de indeplinire a unui set de obiective privind corectarea deficientelor care tin inca Romania in zona pietelor de frontiera. Principalele directii de actiune pe 2015 se refera la: revizuirea legislatiei primare si secundare; consolidarea si modernizarea infrastructurii pietei de capital; dezvoltarea pietei de obligatiuni; stimularea cresterii numarului de emitenti si a lichiditatii pietei; dezvoltarea pietei de retail si crearea unui program complex de educatie financiara.
"Pregatirea pietei asigurarilor pentru aplicarea noului regim de supraveghere – Solvency II”
Romania va implementa, de la 1 ianuarie 2016, regimul Solvency II in domeniul asigurarilor si reasigurarilor, ceea ce inseamna trecerea la supravegherea bazata exclusiv pe riscuri. Pregatirea implementarii unui demers de o asemenea complexitate a presupus din partea ASF atat demararea unui amplu program de pregatire profesionala, cat si initierea unui dialog sustinut cu piata. Printre cele mai importante obiective ale proiectului se numara: transpunerea si interpretarea Directivei Solvency II; analiza si prelucrarea legislatiei europene de nivel 2 referitoare la sistemul de guvernanta a companiilor de asigurari si la cerintele suplimentare de capital; prelucrarea datelor referitoare la formula standard si la modelele interne de calculare a cerintelor de capital.
“Stimularea economisirii pe termen lung – LIFE”
Acest proiect vizeaza evolutia si cresterea gradului de sofisticare a pietei pensiilor private in vederea intaririi capacitatii de plata a unor pensii in cuantumuri adecvate si sustenabile. Principalele componente ale proiectului de stimulare a economisirii prin fondurile de pensii sunt: completarea si actualizarea politicii de investitii pentru fondurile de pensii private; sustinerea introducerii fondurilor de pensii ocupationale; completarea cadrului legislativ in vederea dezvoltarii fondurilor de pensii facultative.
“Dezvoltarea si implementarea cadrului de rezolutie pentru entitatile supravegheate de ASF”
Directiva BRRD (Directiva 2014/59/UE) de instituire a unui cadru pentru redresarea si rezolutia institutiilor de credit si a firmelor de investitii se aplica institutiilor de credit şi firmelor de investitii (SSIF) cu capital initial in valoare de peste 730.000 euro. Directiva vizeaza crearea unui cadru comun european privind oferirea de prerogative si instrumente de lucru suplimentare pentru autoritatile competente nationale pentru prevenirea crizelor si solutionarea eventualelor incapacitati de plata intr-o maniera ordonata, prin asigurarea continuitatii activitatii institutiilor de credit si a firmelor de investitii si minimizarea costurilor suportate de contribuabili. Prin urmare, directiile proiectului de dezvoltare a cadrului de rezolutie se refera la: elaborarea cadrului legal, precum si a strategiilor si politicilor privind mecanismul de rezolutie; stabilirea masurilor organizatorice care sa asigure operarea eficienta a ASF ca Autoritate de rezolutie; definirea cadrului general de aplicare a mecanismului de rezolutie, precum si a modalitatilor de adoptare si executare a deciziilor ASF ca Autoritate de rezolutie.
Cele 5 proiecte se aliniaza directiilor integrate in cadrul Programul strategic al ASF si reprezinta un prim pas in dezvoltarea capacitatii Autoritatii de a raspunde realitatilor pietelor reglementate aflate intr-o dinamica continua, aducand totodata si o contributie semnificativa la modernizarea si maturizarea acestora.
Sursa: ASF Romania
Autor: InfoTva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Ce proiecte sunt prioritare pentru ASF in 2015?":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Codul fiscal 2008 - Capitolul XV. Dispozitii tranzitorii - art. 161-161^2Nou proiect pentru intarirea disciplinei financiare. Reguli noi pentru operatorii economici!Romania primeste 1,53 miliarde de euro pentru cresterea competitivitatii economieiProiectul retras al Codului fiscal. Ce promitea?Pozitia CNIPMMR privind realizarea analizei la risc la securitate fizica. Ce companii au aceasta obligatie?Ultimele articole
A fost publicat Bugetul asigurarilor sociale de stat pe anul 2021 (Proiect de Lege MFP)OFICIAL! Starea de alerta a fost prelungita cu 30 de zile in RomaniaClaudiu Nasui: Masura 3 de ajutor de stat nu isi atinge scopul pentru care a fost creataMinisterul Economiei modifica OUG 224/2020 -sprijin financiar pentru intreprinderile din domeniul HoReCaOrdinul 3581/2020. A fost aprobata schema de ajutor de minimis din cadrul Programului -ELECTRIC UP-
Mai multe articole despre proiecte
Articole similare
Se va infiinta Institutul de Studii FinanciareBucuresti: Incepe marea reabilitare a strazilor. Din nou...Intreprinderile din domeniul turismului afectate de pandemia Covid-19 vor beneficia de inca 500 de milioane de euroSe reduce plafonul maxim al despagubirilor pentru vatamari corporaleScandal neasteptat in cazul unei institutii majore. Reactia presedinteluiUltimele articole
Taxe si impozite MINIME! Solutiile sunt disponibile pe un stick de memorieProcedura privind incarcarea dovezii de cofinantare in aplicatia electronica de inscriereOficial AFP: Sume platite de beneficiari pentru rezilierea anticipata a contractelor de tip abonament. Tratament TVAContabilitatea financiara si de gestiune aplicata: Explicatiile necesare pentru aplicarea corecta a legislatiei in vigoareInregistrarea tichetelor de masa in Revisal
Mai multe articole despre ASF
Articole similare
Noul buletin ANAF: Ce acte normative importante au fost publicate recent?De unde vine excedentul bugetar la 10 luni. Investitii noi programate pentru 2016Cum se aplica din 2016 impozitul pe cladirile nerezidentiale?Client intrat in insolventa. Ajustare creanta. Tratament TVAAjustarea TVA pentru client cu procedura de faliment inchisaUltimele articole
Indemnizatii primite pe perioda starii de urgenta/alerta. Cum se declara in Declaratia Unica (formular 212)Declaratia 222. Cine are obligatia completarii si care este termenul limita de depunere in 2021Operatiuni de fuziune intre doua SRL-uri. Aspecte contabileANAF a publicat normele de venit pentru impunerea veniturilor din activitati agricoleNeconcordante intre evidenta contabila si cea fiscala. Declaratii rectificative
Mai multe articole despre 2015

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"