Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Editorial: Ferme virtuale si antreprenori numai cu buletinul. Nu s-au mutat la tara, dar au incasat banii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Andrada Toma la 07 Iul. 2014 Exclusiv
Tags: afaceri, fonduri europene, transa, obiective, nicolae popa, beneficiari, editorial, andrada toma

Masura care sprijina tinerii care doresc sa infiinteze ferme la tara, accesand fonduri europene, nu a intarziat sa isi arate micile lipsuri care permit unor cetateni sa profite cu rea-vointa de aceste facilitati. Un Robin-Hood de oras caruia nici prin cap nu-i trece sa-si murdareasca mainile in colbul mediului rural acceseaza astfel fonduri europene pentru a-si infiinta o ferma pe acoperis de bloc. Unde altundeva sa-ti faci ferma daca tu nu pleci din oras desi ai pus mana pe banii UE?


Aproape 20% din tinerii care au accesat fonduri europene pentru a demara, chipurile, afaceri cu ferme la tara, in ultimii ani, s-au mutat in mediul rural doar "cu buletinul", anunta Mediafax. S-ar parea ca de afacere s-au ocupat rudele, iar aproximativ 500 de beneficiari trebuie sa restituie in prezent sumele primite. Stim insa cu totii cat de repede merg procedurile de restituire a oricaror sume de bani, fie ca le asteptam de la stat, fie ca trebuie sa le dam noi. Atat de repede incat ne ia ameteala si uitam de ele.

In ce priveste lacunele Masurii 112 (masura cu intentii bune, in orice caz), directorul adjunct al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale, Nicolae Popa, a declarat, citat de Mediafax:

"Cu 112, cu instalarea tanarului fermier, avem niste probleme. Pe de o parte, nu au respectat toti conditia de a se muta in mediul rural, dovada ca am luat masuri mult mai aspre privind implementarea instalarea tanarului fermier in programul 2014 - 2020. Cam 20 la suta din tineri nu s-au instalat in mediul rural pentru ca au venit din Canada, din America, au stat aici cateva luni, au plecat inapoi, iar de toata treaba aceasta s-au ocupat parintii, fratii, mamele si nu este in regula.

Dovada ca nu s-au ocupat ei de afacerea respectiva: foarte multi din cei care au primit bani pe 112, la al doilea control, dupa trei ani cand sa se faca a doua plata, s-a constatat ca nu s-a respectat planul de afaceri, nu s-au respectat criteriile si cifrele pe care le-au trecut in planul respectiv. Orice abatere de la programul respectiv inseamna ca nu au indeplinit obiectivele respective si ne vedem in situatia nefericita de a nu plati a doua transa, de a recupera obligatoriu prima transa pe care am acordat-o tanarului fermier".

Iata cum "varul din strainatate" se face ca face o ferma dupa care pleaca inapoi peste ocean, cel mai probabil cu prima transa la pachetel. Ia-l de unde nu-i fiindca la tara sigur nu-l gasesti. Si sa incerci sa dai de el prin State iarasi nu e lucru usor.

Ce solutii se gasesc insa impotriva acestor tineri aflati inca, in aparenta, cu capul in nori intre Romania si SUA sau Canada atunci cand vine vorba de fondurile europene astfel irosite? O atentionare!

Cel putin, asa a declarat directorul Nicolae Popa, citat tot de Mediafax:

"Vreau sa va spun ca avem multi tineri in aceasta situatie si o sa avem in vedere ca pentru programul viitor sa ii atentionam la modul cel mai serios pe cei care vor sa faca proiecte si sa acceseze proiecte pe aceasta masura sa nu mai greseasca cum au facut-o cei din programul 2007-2013".

Sa ne bucuram totusi la gandul ca cifrele arata ca au fost finantate cam 13.000 de cereri din 26.000. Daca doar 500 dintre acestia nu si-au indeplinit obiectivele si s-au razgandit la jumatatea drumului nepietruit si neasfaltat (deci din acest punct de vedere al asfaltarii, mediul urban se confunda usor cu cel rural), trebuie sa recunoastem ca nu stam atat de rau la capitolul afaceri la tara.




Andrada Toma

Andrada Toma - Consultant fiscal cu experienta de peste 18 ani in domeniu

Autor articole de specialitate Fiscalitatea.manager.ro si InfoTVA.manager.ro

 

Redactor-sef InfoTVA.ro
 

 
 

Autor: Andrada Toma

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Editorial: Ferme virtuale si antreprenori numai cu buletinul. Nu s-au mutat la tara, dar au incasat banii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016