Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Situatii de emitere obligatorie a autofacturii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Iun. 2022 Exclusiv
Tags: autofactura, emitere obligatorie, tva

Autofactura trebuie emisa obligatoriu in urmatoarele situatii:


1. achizitia unor servicii prestate de o persoana impozabila care nu este stabilita pe teritoriul Romaniei, indiferent de faptul ca prestatorul este stabilit intr-un stat membru sau intr-un stat tert; 

2. achizitia de gaze naturale prin sistemul de distributie a gazelor naturale sau de energie electrica de la un furnizor care nu este stabilit in Romania, indiferent de faptul ca furnizorul este stabilit intr-un stat membru sau intr-un stat tert;

3. achizitia intracomunitara de bunuri in cadrul unei operatiuni triunghiulare prin care cumparatorul din Romania, inregistrat in scopuri de TVA, este desemnat drept beneficiar al unei livrari ulterioare, obligat la plata taxei;

4. operatiune asimilata unei livrari intracomunitare de bunuri, cunoscuta sub denumirea de „transfer“
Transferul de bunuri corporale mobile care apartin activitatii economice a unei persoane impozabile stabilite in Romania, expediate sau transportate catre alt stat membru pentru utilizarea acestora in scopul desfasurarii activitatii economice este operatiune asimilata unei livrari intracomunitare cu plata;

Nota: autofactura se emite de catre furnizorul din Romania la data livrarii bunurilor, dar nu mai tarziu de data de 15 a lunii urmatoare faptului generator!

5. operatiune asimilata unei achizitii intracomunitare de bunuri, cunoscuta sub denumirea de „transfer“.
Transferul de bunuri corporale mobile care apartin activitatii economice unei persoane impozabile stabilite
intr-un stat membru, bunuri expediate sau transportate in Romania, pentru a fi utilizate in Romania in scopul desfasurarii activitatii economice proprii, reprezinta pentru persoana impozabila din Comunitate operatiune asimilata unei achizitii intracomunitare cu plata, efectuata pe teritoriul Romaniei.

Nu este obligatorie emiterea unei autofacturi in cazul unui nontransfer efectuat pe teritoriul unui stat membru de catre o persoana impozabila stabilita pe teritoriul Roma niei.

Nota: autofactura se emite numai daca persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in alt stat membru decat Romania, care a efectuat achizitia intracomunitara pe teritoriul Romaniei, nu emite autofactura in statul membru din care bunurile au fost expediate sau transportate pana pe data de 15 a lunii urmatoare in care a avut loc operatiunea respectiva!

6. livrarea de bunuri catre sine, in situatia in care s-a exercitat dreptul de deducere pentru achizitia sau obtinerea acestora.
Pentru urmatoarele operatiuni se emite autofactura deoarece se considera ca operatiunea mentionata este asimilata unor livrari de bunuri efectuate cu plata:
* preluarea unor bunuri in alte scopuri decat cele care sunt legate de activitatea economica desfasurata;
* preluarea unor bunuri pentru a fi puse, in mod gratuit, la dispozitia altor persoane;
* preluarea unor bunuri pentru utilizarea acestora la realizarea de operatiuni fara drept de deducere;
* bunurile constatate lipsa din gestiune, cu urmatoare le exceptii:
– bunurile distruse ca urmare a unor calamitati naturale sau a unor cauze de forta majora;
– bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate;
– activele corporale fixe casate;
– perisabilitatile, in limitele stabilite prin lege;
– bunurile pierdute;

Nota: in categoria bunurilor pierdute nu se incadreaza bunurile disparute in urma unor calamitati naturale (inundatii, alunecari de teren) sau a unor cauze de forta majora;

– bunurile furate, dovedite legal.

Nota: in categoria bunurilor furate nu se incadreaza bunurile lipsa din gestiune, neimputabile, pentru care persoana impozabila poate prezenta:

– dovada constatarii furtului de catre organele de politie;
– acceptul pentru despagubire al firmei de asigurari.

Autofactura nu se emite in situatia in care pentru transferul realizat a fost emis un document in alt stat membru si care cuprinde toate informatiile necesare pentru inregistrarea achizitiei intracomunitare de bunuri in Romania.

7. prestarea de servicii catre sine in situatia in care s-a exercitat dreptul de deducere pentru achizitia sau obtinerea acestora.
Pentru urmatoarele operatiuni se emite autofactura deoarece se considera ca operatiunea respectiva este asimilata unei prestari de servicii efectuate cu plata:
- utilizarea temporara a bunurilor care fac parte din activele unei persoane impozabile, in alte scopuri decat cele care sunt legate de activitatea economica desfasurata;
- utilizarea temporara a bunurilor care fac parte din activele unei persoane impozabile, in mod gratuit, de catre diverse persoane;
- prestarea in mod gratuit de servicii care fac parte din activitatea economica a persoanei impozabile in folosul personal al angajatilor sai sau a altor persoane.

8. achizitia de bunuri second-hand supuse regimului special;

9. depasirea cheltuielilor de protocol pentru care s-a exercitat dreptul de deducere a TVA la momentul achizitiei bunurilor si serviciilor inregistrate pe cheltuieli de protocol;

Nota: nu reprezinta livrare de bunuri sau prestare de servicii cu plata bunurile sau serviciile acordate gratuit in cursul unui an calendaristic daca valoarea totala a acestora este sub plafonul in care aceste cheltuieli sunt deductibile la calculul impozitului pe profit. În aceasta situatie nu se emite autofactura.

10. depasirea cheltuielilor de sponsorizare in natura cu bunuri pentru care s-a exercitat dreptul de deducere a TVA la momentul achizitiei acestora.

Nota: nu reprezinta livrare de bunuri sau prestare de servicii cu plata bunurile sau serviciile acordate gratuit in cursul unui an calendaristic daca valoarea totala a acestora se incadreaza in limita de 3 la mie din cifra de afaceri stabilita d.p.d.v. al TVA in baza articolului 152 din Codul fiscal. În aceasta situatie nu se emite autofactura.

 

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Situatii de emitere obligatorie a autofacturii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016