Tags: prezentare, discurs, raport financiar
O prezentare de business a unui raport financiar implica un efort sustinut din partea organizatorului. In aceasta situatie, vrei ca mesajele tale sa fie transmise cu claritate, iar imaginea financiara a companiei sa fie perceputa intr-un mod constructiv. Atunci cand ai toate materialele necesare si un discurs bine structurat, poti obtine insight-uri utile de la cei din sala. Mai departe, venim in ajutorul tau cu 5 trucuri utile pentru o prezentare de succes, pe o tema financiara.
1. Incepe prezentarea intr-un mod atractiv
Atitudinea ta poate avea un impact pozitiv atunci cand esti moderatorul unei intalniri de afaceri. Pentru aceasta, alege o tinuta de business, in concordanta cu un astfel de eveniment. Pentru o nota personala si puternica, poarta
bijuterii inox, cum ar fi o bratara din otel si aur pentru barbati.
Asigura-te ca intampini din timp invitatii, pentru a le transmite un sentiment de incredere. Incepe discursul cu un element atractiv si credibil si castiga-le atentia. Mizeaza pe diverse tehnici, precum storytellingul, si foloseste un detaliu interactiv care va starni curiozitatea.
2. Pregateste din timp materialele necesare
Asigura-te ca ai pregatit din timp toate materialele necesare si ia in considerare scopul prezentarii tale. In plus, este indicat sa-ti adaptezi limbajul in functie de public. De exemplu, acesta poate fi format din stakeholderi, angajati sau clienti.
Totodata, asigura-te ca raportul financiar este verificat si aprobat de catre toate departamentele implicate in acest proces. In plus, fii pregatit sa transmiti participantilor o copie a documentelor sau alte detalii relevante inainte de prezentare.
3. Construieste o prezentare atractiva vizual
Completeaza raportul fiscal cu resurse interactive si vizuale, in stransa concordanta cu scopul principal al intalnirii. Cateva slideuri in PowerPoint sunt utile in prezentarea indicatorilor financiari, iar un whiteboard este de ajutor pentru a argumenta rezultatele obtinute. In plus, asigura-te ca ai inclus aspectele esentiale intr-un limbaj accesibil tuturor.
Acorda atentie indicatorilor financiari, precum fluxul de lichiditati sau marja de profit. Foloseste elemente vizuale usor de parcurs si pregateste explicatii punctuale pentru situatiile relatate. Mai poti adauga diverse grafice de evolutie si previziuni pe termen scurt si mediu.
4. Pregateste un discurs structurat
Mizeaza pe profesionalism si pune in valoare detaliile utile publicului, printr-un discurs bine structurat. Creeaza o legatura logica intre fiecare criteriu financiar mentionat, prin exemplificari concrete, cum ar fi rezolvarea unor situatii de criza prin strategia de management.
Respecta durata alocata prezentarii tale, deoarece timpul este o resursa pretioasa. Iar pentru mai multa transparenta, transmite din timp agenda de discutie si ofera la finalul intalnirii cartea ta de vizita, pentru a tine legatura cu persoanele din sala.
5. Organizeaza o sesiune de intrebari cu publicul
Pregateste-te pentru o serie de intrebari din partea publicului, mai ales in legatura cu aspectele care au evoluat diferit fata de previziunile initiale. In plus, este bine sa te documentezi si pentru eventualele intrebari despre unele subiecte sensibile. Aici poti cere sfatul mai multor persoane din diferite departamente, inclusiv cel juridic, pentru a gasi abordarea potrivita.
O astfel de intalnire poate fi si o sursa valoroasa de idei. Incurajeaza o discutie activa si pune la randul tau intrebari celor prezenti, pentru a clarifica aspectele relevante. De exemplu, ii poti incuraja sa faca previziuni legate de bilantul contabil de anul viitor sau despre riscurile financiare.
La o prima vedere, pare dificil sa pregatesti un raport financiar si sa fii moderatorul unui intalniri de afaceri. De aceea, este important sa te pregatesti din timp si sa gasesti o modalitate atractiva de a expune indicatorii financiari relevanti. Tine cont de audienta ta si mizeaza pe elementele vizuale usor de analizat. Totodata, organizeaza-ti discursul pentru a atrage atentia participantilor si a-i implica activ. Tu ce sfaturi ai pentru o prezentare de business?

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Regim tva facturare despagubiri
Intrebare:
O casa de expeditii a fost contractata de catre un client pentru efectuarea unui transport de marfuri. Casa de expeditii a livrat marfa prin intermediul unui furnizor. Respectivul furnizor a pierdut marfa. Clientul a facturat penalitatile casei de expeditii si casa de expeditii la randul sau furnizorului. Factura se emite cu tva sau nu?
Nu exista o hotarare judecatoreasca a instantei in acest sens.
Casa de expeditii si clientul sunt inregistrare in scopuri...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitie din Cehia cu livrare in Ungaria
Intrebare:
O firma inregistrata in scopuri de TVA in Romania, achizitioneaza marfa de o firma inregistrata in scopuri de TVA in Cehia. Marfa se livreaza direct la clientul din Ungaria, iar firma din Romania emite factura catre acest client din Ungaria care, de asemenea, este inregistrat in scopuri de TVA. Deoarece marfa nu ajunge pe teritoriul Romaniei nu este necesar cod UIT, corect? Cum se declara aceasta achizitie in D300 si D390?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Repartizare dividende catre noii asociati
Intrebare:
Avem in contul 1171 profit nerepartizat de anul trecut. Pana la 01.07.2025 firma avea asociat unic care beneficia de 100% din dividende. De la 01.07.2025 firma mai are un asociat.
Intrebarea este daca si cel de-al doilea asociat poate ridica dividende din profitul anului trecut, cand nu era asociat in firma?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Valorificare stocuri ca deseuri
Intrebare:
Fabrica face pasii necesari pentru a se inchide. Dupa oprirea productiei au ramas stocuri de materii prime de aproximativ 10 milioane ron. Aceste materii prime au fost achizitionate atat de pe piata interna, UE, dar si importuri (tva amanare la plata).
S-a luat legatura cu furnizorii precum si cu alti producatori locali pentru a se preda aceste stocuri chiar si la un pret mai scazut, dar fara succes. Prin urmare, s-au cautat firme de reciclare pentru aceste stocuri. S-a...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Lichidare societate
Intrebare:
O firma depune la ONRC in 17.06.2025 cererea de lichidare cu dizolvare. Mentiunea este aprobata in 19.06.2025 si se ridica in data de 20.06.2025.
Va rugam sa ne spuneti care este perioada de lichidare si cand trebuie depus bilantul de lichidare?
Noi am considerat inceperea lichidarii in 17.06.2025 si finalizarea la 30.06.2025, pentru care depunem declaratiile fiscale. Multumim.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitie parti sociale la alta societate
Intrebare: Societatea noastra a achizitionat parti sociale intr-o alta companie reprezentand 10% din capitalul social al societatii respective (partile sociale au fost platite catre o persoana fizica care are calitatea de asociat in societatea respectiva). Va rugam sa ne confirmati daca inregistrarile contabile de mai jos sunt corecte, iar in caz contrar va rugam sa ne spuneti care sunt cele corecte:
1. La data semnarii contractului de vanzare cumpare privind achizitia de parti sociale datat...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<