Tags: legea preventiei, impozitare, pib, capitalul roman
La 27 aprilie a avut loc o intalnire a premierului Sorin Grindeanu cu marii investitori romani. Acesta le-a multumit pentru acceptarea invitatiei de participare la intalnire.
In opinia sa, dezbaterile permit asigurarea unor premise pentru o dezvoltare sanatoasa, fiind adus in discutie si capitalul romanesc in peisajul de business autohton:
"Dati-mi voie sa va multumesc ca ati raspuns invitatiei de a participa la aceasta intalnire. Va asigur ca nu v-am chemat sa va tin discursuri, ca sunt convins ca sunteti satui de acest lucru. Azi trebuie sa discutam si imi doresc sa discutam deschis despre economie, despre fiscalitate, despre politici publice. Am avut pana acum mai multe intalniri si cu reprezentanti ai unor companii cu capital strain. Acum vreau sa va ascult si pe dumneavoastra si sa ajungem impreuna la niste concluzii, astfel incat sa intarim mediul de afaceri autohton si sa-i asiguram premisele unei dezvoltari sanatoase in continuare. E foarte important daca vom reusi sa facem acest lucru, deoarece capitalul romanesc reprezinta 47% din businessul din Romania. Sunteti cei mai mari angajatori si platiti cel mai mare impozit pe profit din tara noastra. Avem nevoie, asa cum spuneam, de politici publice, care sa stimuleze capitalul romanesc si sa asigure un cadru transparent, stabil si imi doresc sa fie cat se poate de predictibil, in care companiile dumneavoastra sa se dezvolte si sa aduca valoare adaugata pentru stat si, bineinteles, si pentru angajatii romani pe care ii aveti si nu doar romani, iar din punctul meu de vedere, prioritatea zero, in acest moment, este sa dam drumul la investitii si aici vreau sa pun un accent deosebit pe dezvoltarea infrastructurii", a declarat acesta, conform Gov.ro.
Totodat, in opinia sa, infrastructura reprezinta o prioritate, amintind totodata ca discutiile despre
initiativa privind schimbarea metodei de impozitare nu a produs efecte benefice in spatiul public:
"Cred ca a venit timpul sa facem lucruri concrete - am mai spus de multe ori ca de prea multe ori s-au desenat cu carioca pe tabla, pe hartie, unde vreti dumneavoastra, tot felul de trasee de autostrada si s-au desenat, s-au sters, s-au tras mai in sus, mai in jos, mai la stanga, mai la dreapta. Lucrurile astea s-au facut in toti acesti ani. Din pacate, efectul e cel pe care il vedem cu totii. Vreau sa va subliniez faptul ca prioritatea pe care o avem, cea legata de infrastructura, este esentiala si pentru guvernul pe care il conduc si este esentiala si pentru dumneavoastra ca si companii, ca si dezvoltare ulterioara a dumneavoastra.
in al doilea rand, sunt constient, vreau sa va spun de faptul ca niciun om de afaceri nu poate sa-si faca un plan coerent in lipsa unui cadru fiscal stabil si predictibil. Am tot scazut taxe, am tot scazut impozite, dar multi dintre dumneavoastra cred ca sunteti bulversati de tot felul de proiecte aparute in spatiul public. Nu vreau sa ma ascund dupa deget si spun direct ca toata discutia despre initiativa privind schimbarea metodei de impozitare, aceasta discutie nu ne-a facut bine. Am luat deja masuri ca astfel de initiative sa fie mai bine discutate si evaluate in interior, inainte de a se iesi cu ele in spatiul public.
De asemenea, imi doresc sa asezam pe baze noi relatia dintre institutiile statului sau, ca sa fiu mai exact, institutiile de control si mediul de afaceri. De aceea, am tinut foarte mult sa avem aceasta ... adoptata sau, deocamdata este in dezbatere, e trimisa, e in consultare publica aceasta lege a preventiei pe care noi o consideram extrem de importanta si am spus lucrul asta si il subliniez astazi. Interesul nostru nu este sa inchidem firme, ci ca aceste firme sa functioneze corect, astfel incat sa poata contribui la PIB-ul Romaniei. Eu, inainte de a invita presa sa paraseasca sala, as dori sa va asigur ca in persoana mea si a echipei veti gasi niste parteneri si imi doresc astfel de intalniri - si vom face lucrul asta - sa aiba loc periodic, astfel incat sa putem si sa analizam progresele inregistrate si tot ceea ce discutam si stabilim ca si foaie de parcurs."
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii microintreprindere 2025
Intrebare:
Detin calitatea de asociat in doua societati.
SRL A - 90 % - infiintata in 2018, cod caen 6920, micro, 3 salariati, platitoare de tva
SRL B - 10 % - infiintata in 2025, cod caen 7020, micro, 1 salariat, neplatitoare de tva
Sunt considerate intreprinderi legate si se aduna cifra de afaceri a celor doua pentru stabilirea cifrei de afaceri pentru trecerea la impozit pe profit?
Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Factura emisa de Unicredit pentru tichete de masa
Intrebare:
Va rog sa ne ajutati cu un raspuns cu privire la facturarea sa nu a tichetelor de masa, urmare a mesajului primit de la furnizor (Unicredit) si pe care-l redam mai jos:
Referitor la emiterea facturilor pentru valoarea nominala a tichetelor de masa, va aducem la cunostinta urmatoarele aspecte:
- aceste tranzactii sunt scutite de TVA si prin urmare, conform art. 319 alin. (7) din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal, nu este obligatorie emiterea unei...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Majorarea capitalului social
Intrebare:
Un SRL care in prezent are trei asociati persoane fizice, isi schimba actionariatul astfel: 1 persoana fizica ramane, si in locul a doua persoane fizice intra ca si actionar o persoana juridica romana. Persoana juridica a virat prin banca contravaloarea capitalului social (tranzactia se face la valoarea capitalului social). Care sunt notele contabile aferente acestei tranzactii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Conditii microintreprindere
Intrebare:
Societatea A SRL, cod CAEN 6920, are o persoana fizica NP asociat unic (100%) si administrator, are 3 angajati cu contract individual de munca cu norma intreaga, a realizat venituri de 1050 lei, in anul 2024. Societatea B SRL, cod CAEN 6209, are asociat unic (100%) si administrator aceeasi persoana fizica NP, a avut un angajat in primele 3 trimestre, iar din ultimul trimestru nu mai are angajati, a realizat venituri de 125000 lei, in anul 2024. Care este regimul fiscal aplicabil...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Inchiriere autoturism in Germania
Intrebare:
Un SRL, platitor de TVA si impozit pe profit trimite angajati in deplasare in Germania.
Se inchirieaza acolo un autoturism in regim rent-a-car de la o societate din Germania care are cod de TVA valid VIES.
Furnizorul din Germania emite factura de servicii rent a car cu TVA 19 pp - cota din Germania.
In attach gasiti print screen de pe factura emisa de furnizorul din Germania.
Intrebare: Este corect sa factureze aceste servicii...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<