Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Strategia fiscala, o furtuna intr-un pahar cu apa

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Mihaela Pascu la 22 Aug. 2011 Exclusiv
Tags: strategie fiscala, deficit bugetar, majorare pensii, blocare posturi, salarii bugetari

Strategia fiscala 2012-2014 nu a produs agitatia in presa care era asteptata. In mare masura, aceasta aparenta lipsa de controversa are ca principal factor continutul strategiei fiscale care nu aduce multe elemente de noutate in ceea ce priveste planurile aferente etapelor care urmeaza sa fie respectate in urmatorii trei ani.

Mai mult decat atat, strategia fiscala pe 2012-2014 include in mare parte programul de ajustare impus de FMI.  Strategia isi propune astfel sa mentina masurile de austeritate, dar sa ajute economia si prin consumul intern, obiectiv aflat in contradictie cu masurile de austeritate bugetara.

Documentul strategiei fiscale reglementeaza si cheltuielile cu personalul bugetar care vor continua sa se consolideze ca pondere in PIB, de la 7,5%, in 2011, la 7,2% in 2012 si la 7,1% in 2013. pentru 2014, se doreste diminuarea acestora la 6,8% din PIB. Se doreste ca acest obiectiv sa fie atins prin blocarea posturilor bugetare pentru inca doi ani (2012-2013). Se estimeaza ca Guvernul va realiza o economie de 1,72 miliarde lei anul viitor si de 2 miliarde lei in 2013.

De asemenea, este amanata acordarea de tichete de masa, tichete-cadou si tichete de vacanta pentru personalul bugetar pana in 2014, considerandu-se ca economia la buget facuta astfel va fi de  9,13 miliarde lei in 2012 si de 9,65 miliarde lei in 2013.

Chiar daca se consideraca maririle de salariu ar putea fi de 5%, unii specialisti sunt de parere ca acordarea acestor mariri ar trebui facuta diferentiat, astfel incat sa fie majorate salariile celor angajati in domeniile prioritare si in functie de performanta.

Din 2012 va fi aplicata Legea unitara a pensiilor, care a fost amanata cu un an, ceea ce inseamna ca pensiile vor fi majorate cu 100% rata inflatiei anuale (prognozata la 4,6% de catre BNR) si cu 50% din cresterea reala a salariului mediu pe economie (inca 0,5%), in total cu circa 5,1%. Cu toate acestea, marirea pensiilor ar putea fi amanata si in 2012, deoarece o astfel de masura de majorare ar putea fi o piedica in calea reducerii deficitului bugetar.
Autor: Mihaela Pascu

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Strategia fiscala, o furtuna intr-un pahar cu apa":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016