Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Politicile puse in practica in 2009 si 2010 sunt coerente si reflecta nevoie de corectare a dezechilibrelor din economie, dar ajustarea este prea ampla, mai ales in sectorul privat, considera ...
Politicile puse in practica in 2009 si 2010 sunt coerente si reflecta nevoie de corectare a dezechilibrelor din economie, dar ajustarea este prea ampla, mai ales in sectorul privat, considera guvernatorul BNR, Mugur Isarescu."Politicile dezvoltate in 2009 si 2010 sunt coerente, desi nu par. Probabil ca ajustarea este putin mai ampla, ca sentiment. Nu mai avem economie planificata, asa ca ajustarea odata plecata este greu de tinut. Cand economia este descentralizata nu mai poti sa faci farmacie (...) Cred ca ajustarea este putin cam tare (...) Scaderea nivelului de trai nu ar trebui sa duca la populism, pentru ca s-a vazut ce a facut populismul in 2007 -2008", a spus Isarescu.
Oficialul BNR a facut a radiografie a perioadei 2000 - 2010 in functie de doi indicatori, respectiv nivelul de trai ca raport fata de media UE si deficitele structurale care au acompaniat orice apropiere a PIB pe locuitor fata de media europeana.
Potrivit lui Isarescu, intre 2000 - 2003 PIB /locuitor a crescut de la 26% la 31% din media UE, respectiv cu 1,26 puncte pe an, ceea ce a reprezentat convergenta reala. Aceasta crestere s-a realizat concomitent cu o scadere a deficitului structural de 2,2% din PIB la 0,7% din PIB.
"As spune ca a fost o crestere economica sanatoasa, crestere economica fara majorarea deficitelor structurale si mentinere nivelului de trai", a explicat Isarescu.
Pana in 2006, PIB/locuitor ca procent din media UE a crescut de la 31% la 38%, cu 2,2 puncte pe an. In aceeasi perioada, deficitul structural a ajuns la 2,36% din PIB, adica o crestere de un punct procentual pe an.
"Cresterea nivelului de trai a fost acompaniata in acea perioada cu adancirea problemelor structurale din sectorul bugetar (...) Putem sa spunem public acum ca acesta a fost motivul principal pentru care s-au rupt relatiile cu FMI in 2005 - 2006. Ei ne spuneau ca avem deficit structural mare si ca economia e supraincalzita", a spus Isarescu.
Guvernatorul BNR a opinat ca cea mai mai mare problema a aparut in 2006 - 2008, cand PIB/locuitor a urcat la 48% din media UE, dar pe fondul unor cheltuieli publice in crestere accelerata, care au dus la un deficit structural foarte inalt, de aproape 10% din PIB.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
"Politicile nu se poate spune ca au fost coerente. In trei ani s-au dublat salariile in sectorul public, numarul de salariati a crescut, fondul de salarii a crescut practic cu 130%. Au crescut si pensiile...", a adaugat Isarescu.
Oficialul BNR considera ca mesajul din 2007 la momentul aderarii la UE privind cresterea nivelului de trai la media din comunitate este un deziderat pe termen lung si nu va fi "valabil" pentru actuala generatie.
"S-ar putea sa fie nevalabil si pentru a doua generatie daca vom mai trai cu iluzia ca nivelul de trai creste prin legi", a mai spus guvernatorul BNR.
Sursa: MEDIAFAX
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Explicatii cu privire la intarzierea falimentului personalDin august se reduce TVA-ul la unele produseCursul a urcat la 4,2808 lei/euro, maximul ultimelor sapte luni, dupa decizia CCFMI si Comisia Europeana sustin rectificarea bugetara adoptata de Guvernul RomanieiFuneraliile economiei romanesti: PNL a depus o coroana de flori in plenul SenatuluiUltimele articole
Cota redusa TVA de 5% pentru livrarea de locuinte ar putea fi aplicata si in cazul depasirii plafonului de 450.000 leiSituatiile financiare trimestriale centralizate NU se mai trimit pe suport hartie la Ministerul Finantelor(Ordinul 494/2021)Florin Citu, despre reorganizarea ANAF: FMI sustine aproape in totalitate acest demersMasuri de guvernare prioritare (semestrul II, 2019): Cresterea salariului mediu brut, impozit ZERO pentru anumiti contribuabili si vouchere pentru elevii care nu chiulesc!Ministrul Finantelor spune ca nu ia in considerare sfatul FMI: Programul "Prima casa" va continua in noua sa formaArticole similare
Digitalizarea industriei europene. Noul pas pe care il fac IMM-urileMFP se imprumuta de 2 miliarde de euro! Ministrul Finantelor, foarte mandru: Investitorii au incredere pe termen lung in performanta ECONOMIEi romanestiDividende distribuite unui asociat care relizeaza venituri din salarii. Se datoreaza CASS?Romanii vor munci 5 luni pentru stat in 2011Impozitul minim a trimis 56.000 de oameni in somajUltimele articole
TOATE modificarile aduse Legii contabilitatii prin OUG 138/2024PFA cu activitate inceputa in cursul anului. Datoreaza CAS si CASS?Din 1 ianuarie 2025 contribuabilii mici vor avea OBLIGATIA de a depune D406 SAF-TNoi masuri fiscale, adoptate de Guvern! D212 inteligenta, norme impozit micro si pe profit, sprijinirea IMM-urilorPFA sistem real. Cum completeaza CAS si CASS in Declaratia Unica estimativa pe 2024Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"