keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Ce masuri propune MFP pentru cresterea economica in 2013-2015

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 31 Ian. 2013 Exclusiv
Tags: cresterea economica 2013, mfp, reducerea inflatiei, rata somajului

Pierderea de viteza a potentialului de crestere economica in ultima perioada va determina o diminuare a ritmurilor de crestere a produsului intern brut in perioada 2013-2015, ritmul mediu fiind 2,2%. Informatiile privind evolutia economiei in multe tari din Uniunea Europeana si alte zone sunt inca pesimiste si releva continuarea crizei economice si diminuarea nivelului de crestere economica, ceea ce indirect poate afecta si cresterea economica a Romaniei. Ca urmare, ritmurile de crestere ale produsului intern brut pentru aceasta perioada au fost ajustate in scadere fata de varianta anterioara a Strategiei Fiscal-Bugetar.



Scenariul de prognoza se bazeaza pe imbunatatirea activitatii in toate sectoarele economiei, in special in ramurile industriale cu potential ridicat de export, precum si in sectorul constructiilor care poate fructifica necesarul de infrastructura existent in toate domeniile.

Cererea interna va fi motorul acestei evolutii, cu ritmuri de crestere a formarii brute de capital fix accelerate in ultimii doi ani ai intervalului, ajungand la 6,7% in 2015. Cheltuielile cu consumul privat se vor majora, in medie, cu ritmuri de 2,0%, in conditiile cresterii veniturilor disponibile si a increderii in climatul economic. Cheltuielile cu consumul guvernamental, care include consumul indicvidual si colectiv al acestuia, vor inregistra ritmuri medii de crestere de circa 1,4%, care vor asigura reducerea ponderii lor in produsul intern brut si imbunatatirea eficientei cheltuielilor bugetare. Exporturile si importurile de bunuri si servicii vor inregistra ritmuri in crestere, termeni reali, exportul net avand efect negativ asupra produsului intern brut, diminuandu-i cresterea.

Numarul mediu de salariati, conform balantei fortei de munca civile, se va majora in medie cu 1,3% anual, iar rata somajului inregistrat la sfarsitul anului se va diminua pana la 4,7% la sfarsitul anului 2015.

Pornind de la ipoteza unor cresteri economice temperate la nivel mondial, cu efect pozitiv pe cresterea  cererii externe si, implicit, a comertului exterior in Romania, in perioada 2013-2015 se estimeaza cresteri medii anuale ale exporturilor de bunuri cu 4,9 %, iar ale importurilor cu 5,9 %. Prelungirea efectelor negative ale crizei si diminuarea asteptarilor privind depasirea problemelor economice si financiare la nivel mondial si, in special, in zona euro, au condus la ajustari in scadere a evolutiei comertului exterior romanesc, fata de din varianta anterioara a Strategiei Fiscal-Bugetare.  

Nivelul deficitului de cont curent se va mentine la valoari de 5,8-6,6 miliarde euro, reprezentand in medie 4,2% din PIB. Pentru anul 2013, se asteapta ca rata inflatiei sa se mentina la un nivel ridicat in prima parte a anului, in principal ca rezultat al unui efect de baza datorat recoltei agricole reduse din anul 2012. Disparitia socurilor preturilor produselor agricole, in ipoteza unui an agricol normal, va readuce inflatia pe o traiectorie descendanta, astfel incat, la sfarsitul anului sa ajunga la 3,5%, cu o medie anuala de 4,9%.

Efectele nefavorabile asupra dinamicii inflatiei sunt asteptate a se manifesta la nivelul marfurilor nealimentare, datorate suprapunerii mai multor factori de influenta: cresterii preturilor reglementate la energie electrica si gaze, majorarii accizelor, dar si a actualizarii cursului de referinta pentru determinarea acestora. Pentru perioada 2014-2015, tendinta de reducere a inflatiei va continua. Impactul cursului de schimb va fi unul modest, manifestat in sensul sustinerii procesului de dezinflatie. Astfel, s-a luat in calcul o apreciere nominala usoara a leului fata de moneda europeana.

Estimarile au luat in calcul ani agricoli normali si o volatilitate redusa pentru pretul international al petrolului. Astfel, rata inflatiei urmeaza sa scada gradual pana la nivelul de 2,5% la sfarsitul anului 2015, cu o medie anuala de 2,8%.

Sursa: MFP (Strategia 2013-2015 revizuita)

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016