Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Situatia UE dupa criza. Piata isi revine cu greu, arata raportul Comisiei

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Apr. 2014 Exclusiv
Tags: garantia pentru tineret, comisia europeana, investitiile sociale, redresarea economica, economia

Situatia economica nu se redreseaza in cel mai bun ritm, potrivit unor analize recente intocmite de Comisia Europeana. Se constata dificultati in mai multe domenii si efecte ale crizei care nu au fost inca depasite in totalitate.


Recenta redresare economica nu a reusit inca sa creeze noi locuri de munca, iar situatia sociala din UE da putine semne de imbunatatire pana in prezent, potrivit ultimului Buletin trimestrial privind ocuparea fortei de munca si situatia sociala al Comisiei Europene. Aceasta analiza indica, de asemenea, o crestere preconizata a nivelului de saracie si o usoara imbunatatire a eficacitatii cheltuielilor efectuate in 2013 pentru protectia sociala, chiar daca impactul acesteia ramane foarte redus.

Buletinul ofera totodata dovezi empirice conform carora criza a avut, in perioada sa de maxima intensitate, cel mai puternic efect nefavorabil asupra situatiei ocuparii fortei de munca in randul barbatilor si al tinerilor.

László Andor, comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, a comentat pe marginea acestui subiect: "Economia UE a inceput din nou sa creasca intr-un ritm lent, dar situatia a numeroase gospodarii si persoane nu este inca pe cale sa se imbunatateasca, numarul celor care sufera din cauza dificultatilor financiare fiind tot mai mare. Inegalitatile au crescut si exista riscul ca redresarea fragila actuala sa nu amelioreze situatia multor grupuri cu venituri mai mici. UE mai are mult pana la obtinerea unei redresari economice sigure si favorabile incluziunii, generatoare de locuri de munca; statele membre si UE ar trebui sa isi intensifice eforturile pentru a se asigura ca nimeni nu este defavorizat in incercarea noastra de a depasi criza. In special, ar trebui sa ne concentram eforturile pe investitiile in oameni, in conformitate cu orientarile stabilite in pachetul nostru privind investitiile sociale si cu recomandarea referitoare la Garantia pentru tineret".

In cel mai recent buletin trimestrial se evidentiaza faptul ca imbunatatirile de pe pietele fortei de munca din UE sunt inca reduse. Ocuparea fortei de munca a dat primele semne de stabilizare in 2013, cand a avut loc, in a doua jumatate a anului, o crestere de 0,1%. S-a inregistrat o crestere pozitiva in sectorul serviciilor, in timp ce ritmul de desfiintare a locurilor de munca din sectorul constructiilor si din cel industrial s-a redus. Cu toate acestea, cifrele din al treilea si al patrulea trimestru ale anului 2013 arata ca, intr-un numar tot mai mare de state membre ale UE, cresterea economica nu a fost insotita de crearea de locuri de munca. Prin urmare, este prea devreme sa se evalueze daca redresarea actuala va putea genera locuri de munca noi.

Dificultati financiare in crestere

Venitul pe care gospodariile il au la dispozitie nu tine pasul cu cresterea produsului intern brut (PIB). In 2013, venitul real brut disponibil al gospodariilor (GDHI) a continuat sa scada de la un an la altul in zona euro in termeni reali, desi intr-un ritm mai lent decat inainte.

O alta tendinta ingrijoratoare este cresterea continua, incepand din 2010, a dificultatilor financiare, o parte din ce in ce mai mare a populatiei declarand ca este nevoita sa cheltuiasca din economii si, mai recent, chiar sa se indatoreze pentru a-si achita costurile cotidiene. Gospodariile cu cele mai scazute venituri sunt si cele mai afectate: 10% dintre adultii din gospodariile cu venituri mici sunt obligati sa se indatoreze si alti 15% trebuie sa cheltuiasca din economii pentru a-si acoperi cheltuielile curente (in comparatie cu 5% si, respectiv, 12% pentru totalul populatiei).

O scadere semnificativa a stabilitatii locului de munca

Situatia din ianuarie 2014 arata ca rata somajului este inca la niveluri record, aproximativ 26 de milioane de persoane din UE (10,8% din populatia activa din punct de vedere economic) aflandu-se in cautarea unui loc de munca. In mai multe state membre, cifrele privind somajul raman apropiate de nivelurile extrem de ridicate care s-au inregistrat pentru prima data in contextul crizei actuale. Buletinul arata si cresterea utilizarii muncii temporare si a celei cu fractiune de norma. Exista dovezi ca, de cand a inceput criza, locurile de munca temporare reprezinta intr-o masura mai mica o etapa catre un loc de munca permanent. In acelasi timp, stabilitatea locului de munca a scazut in mod semnificativ, in special in randul barbatilor si al tinerilor, iar divergentele dintre statele membre au devenit mai pronuntate.

In legatura cu rata ridicata a somajului si cu instabilitatea locului de munca, rata cresterii costurilor unitare nominale ale muncii a continuat sa scada in zona euro in 2013, crescand riscul de presiuni deflationiste asupra costurilor care ar putea prejudicia perspectivele unei redresari sustinute si crearea de locuri de munca asociata acesteia.

Se preconizeaza o crestere a nivelului de saracie

Saracia si excluziunea sociala au continuat sa creasca in 2011 si 2012 si, potrivit celor mai recente date disponibile, se estimeaza ca in tarile in care conditiile economice si de pe piata muncii au continuat sa se deterioreze, cresterea a fost si mai mare in 2013.

Rata riscului de saracie a ramas stabila in medie la nivelul UE intre 2011 si 2012, mascand evolutiile nationale divergente. De fapt, numarul persoanelor amenintate de saracie sau de excluziune sociala a crescut in o treime din statele membre ale UE, inclusiv in unele tari in care se afla initial la un nivel scazut. O crestere deosebit de accentuata a saraciei se observa in Grecia si se estimeaza ca aceasta crestere a fost si mai mare intre 2011 si 2013 in mai multe tari din Europa de Est, precum si in Grecia.

Impactul cheltuielilor efectuate pentru protectia sociala

Efectul stabilizator al cheltuielilor pentru protectia sociala a ramas la un nivel foarte redus in 2013, cresterea fiind mult mai mica decat se preconizase, in ciuda unei imbunatatiri usoare. Analiza reflecta diferente semnificative intre tari. In Grecia si in Portugalia, reformele suplimentare din sistemele de impozitare si de prestatii sociale din perioada 2012-2013 au redus veniturile tuturor gospodariilor sau ale majoritatii acestora. In alte tari (si anume Estonia, Letonia, Lituania si Romania), impactul global asupra veniturilor gospodariilor a fost pozitiv, gospodariile cu venituri mai mici beneficiind cel mai mult, in termeni proportionali, de modificarile din ultimul an. In Regatul Unit si in Spania, gospodariile din partea inferioara a sistemului de distribuire a veniturilor au inregistrat cele mai mari reduceri ale veniturilor ca urmare a schimbarilor de politica din perioada 2012-2013.

Investitiile sociale

Prin pachetul privind investitiile sociale din februarie 2013, Comisia Europeana a invitat statele membre sa acorde prioritate investitiilor sociale si sa isi modernizeze sistemele de asistenta sociala, deoarece prin utilizarea mai eficace si mai eficienta a bugetelor sociale astazi, se va evita plata unei facturi sociale mai scumpe maine. In special, pachetul privind investitiile sociale ofera statelor membre orientari detaliate cu privire la investitiile in copii, in incluziunea activa, in sanatate si in ingrijirea pe termen lung, in probleme legate de persoanele fara adapost si in inovarea din domeniul politicii sociale. Pachetul ofera de asemenea statelor membre orientari privind cele mai bune modalitati de a utiliza ajutorul financiar acordat de UE, in special prin Fondul social european, pentru a realiza obiectivele enuntate anterior.

Garantia pentru tineret

Recunoscand nevoia urgenta de a investi in tineri, Comisia a propus Garantia pentru tineret in decembrie 2012, care a fost adoptata de Consiliul de Ministri al UE in aprilie 2013. Scopul Garantiei pentru tineret este acela de a se asigura ca toti tinerii cu varsta de pana la 25 de ani primesc o oferta de munca de calitate, formare continua, o oferta de ucenicie sau de stagiu in termen de patru luni din momentul in care isi pierd locul de munca sau parasesc sistemul de invatamant oficial. Logica Garantiei pentru tineret este foarte simpla, si anume a se asigura ca nicio persoana tanara nu este somera sau inactiva mai mult de patru luni. Garantia pentru tineret ar trebui sa le permita tinerilor sa gaseasca un loc de munca corespunzator educatiei, competentelor si experientei lor sau sa dobandeasca educatia, competentele si experienta relevante care sa le sporeasca in mod direct sansele de a-si gasi un loc de munca in viitor. Garantia pentru tineret este una dintre cele mai importante si mai urgente reforme structurale pe care trebuie sa le introduca statele membre pentru a rezolva problema somajului in randul tinerilor si a imbunatati trecerea de la scoala la locul de munca.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Situatia UE dupa criza. Piata isi revine cu greu, arata raportul Comisiei":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016