Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Inregistrare ca platitor de TVA la depasirea plafonului

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Nov. 2021 Exclusiv
Inregistrare ca platitor de TVA la depasirea plafonului
Tags: depasirea plafonului de tva, inregistrare platitor tva

Societate cu cod caen 8559 care depaseste plafonul de TVA. Avem obligativitatea de a trece la platitor de TVA si ce anume facturam cu TVA? Luand in considerare ca acest cod caen intra in articolul de lege prin care invatamantul, cursurile sunt scutite de TVA. Cursurile sunt Online catre persoane fizice.

Raspunsul expertului contabil Mariana Prejbeanu: 

Conform prevederilor ordinului presedintelui Institutului National de Statistica nr. 337 din 20 aprilie 2007 privind actualizarea Clasificarii activitatilor din economia nationala CAEN, codul CAEN 8559 " Alte forme de invatamant n.c.a." face parte din grupa 855 "Alte forme de invatamant" din sectiunea P INVATAMANT conform Notelor explicative din CAEN 2 revizuit. Sectiunea P include invatamantul de orice nivel si pentru orice profesiune,care poate fi cu prezenta in campus sau la distanta, precum si prin radio si televiziune sau alte mijloace de comunicare.
 
Sectiunea include atat invatamantul asigurat de diferite institutii in sistemul scolar obisnuit, la diferitele sale niveluri, cat si invatamantul pentru adulti.
 
Clasa 8559 "Alte forme de invatamant n.c.a." include
-invatamantul care nu poate fi incadrat intr-unul din clasele CAEN 8510-8553;
-servicii ale conducatorilor academici;
-centre de invatamant ce ofera cursuri terapeutice;
-cursuri de verificare a cunostintelor profesionale;
-pregatirea in domeniul limbilor straine si al dobandirii abilitatilor de conversatie;
-instruirea in domeniul calculatoarelor.
 
Cursurile organizate de catre societate ar trebui sa fie acreditate drept activitate de invatamant de formare profesionala a adultilor, fiind autorizate conform prevederilor art. 58 din O.G. nr. 129 din 31 august 2000 republicata in 13.08.2014, privind formarea profesionala a adultilor.
Astfel serviciul prestat fiecarui cursant persoana fizica din Romania reprezinta operatiune scutita de TVA fara drept de deducere conform prevederilor art. 292 din Codul fiscal "Scutiri pentru anumite activitati de interes general si scutiri pentru alte activitati alin. (2) lit. f) " (1) Urmatoarele operatiuni de interes general sunt scutite de taxa: ...... f) activitatea de invatamant prevazuta in Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, formarea profesionala a adultilor, precum si prestarile de servicii si livrarile de bunuri strans legate de aceste activitati, efectuate de institutiile publice sau de alte entitati autorizate. Scutirea se acorda in conditiile prevazute in normele metodologice; "
 
Prevederile art. 292, alin. (2) lit. f) din Codul fiscal se completeaza cu cele din normele de aplicare ale acestui articol de la pct. 42 alin. (1) si alin. (2)
" 42. (1) Scutirea prevazuta la art. 292 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal pentru formarea profesionala a adultilor se aplica de persoanele autorizate in acest scop conform Ordonantei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ....... ". Scutirea se aplica si pentru livrarea manualelor sau suporturilor de curs tiparite, daca acestea nu sunt incluse in tariful stabilit prin contract, aspect reglementat prin norme, la pct. 42 alin. (3) "(3) Scutirea prevazuta la art. 292 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal se aplica si pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii strans legate de serviciile educationale, precum vanzarea de manuale scolare, ...."
 
Conform art. 310 alin. (6) din Codul fiscal, persoana impozabila care aplica regimul special de scutire si a carei cifra de afaceri, prevazuta la alin. (2), este mai mare sau egala cu plafonul de scutire prevazut la alin. (1) 300.000 lei, trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 316, in termen de 10 zile de la data atingerii ori depasirii plafonului. Data atingerii sau depasirii plafonului se considera a fi prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care plafonul a fost atins ori depasit. Regimul special de scutire se aplica pana la data inregistrarii in scopuri de TVA, conform art. 316.
 
Potrivit art. 310 alin. (2) din Codul fiscal, cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru aplicarea plafonului de 300.000 lei este constituita din valoarea totala, exclusiv taxa in situatia persoanelor impozabile care solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, taxabile sau, dupa caz, care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere, a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 297 alin. (4) lit. b), a operatiunilor scutite cu drept de deducere si, daca nu sunt accesorii activitatii principale, a operatiunilor scutite fara drept de deducere prevazute la art. 292 alin. (2) lit. a), b), e) si f).
 
Prin exceptie, nu se cuprind in cifra de afaceri prevazuta la alin. (1), daca sunt accesorii activitatii principale, livrarile de active fixe corporale, astfel cum sunt definite la art. 266 alin. (1) pct. 3, si livrarile de active necorporale, efectuate de persoana impozabila.
 
Conform pct. 83 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, in sensul art. 310 alin. (2) din Codul fiscal, o operatiune este accesorie activitatii principale daca se indeplinesc cumulativ conditiile prevazute la pct. 70 alin. (4).
 
Operatiunile scutite fara drept de deducere prevazute la art. 292 alin. (2) lit. a), b), e) si f) din Codul fiscal nu se includ in cifra de afaceri prevazuta la art. 310 alin. (2) din Codul fiscal daca sunt accesorii activitatii principale, respectiv daca se indeplinesc cumulativ conditiile prevazute la pct. 70 alin. (4) din Norme:
 
a) realizarea acestei operatiuni necesita resurse tehnice limitate privind echipamentele si utilizarea de personal;
b) operatiunea nu este direct legata de activitatea principala a persoanei impozabile;
c) suma achizitiilor efectuate in scopul operatiunii si suma taxei deductibile aferente operatiunii sunt nesemnificative.
 
In cazul d-voastra, cursurile desfasurate in sistem online catre persoane fizice reprezinta activitatea principala. Chiar daca operatiunea este scutita de tva, ea este fara drept de deducere si face parte din cifra de afaceri depasind suma de 300.000 lei. In acest caz, societatea este obligata sa se inregistreze ca platitor de TVA.



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Inregistrare ca platitor de TVA la depasirea plafonului":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016