Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

In ce conditii se considera depasit plafonul de scutire a TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Sep. 2018 Exclusiv
Tags: depasirea plafonului de tva, scutire de tva, neplatitor de tva

Expertul nostru contabil, consultant fiscal, ne va arata in ce conditii poate considera un SRL ca a depasit plafonul de scutire a TVA.

Astfel, vor analiza situatia unui Un SRL, neplatitor de TVA, care are in contul de avansuri, clasa 4, contul 472, suma de 60.000 de lei. Pe de alta parte, cifra de afaceri din clasa 7 este acum 270.000 de lei. Se poate considera ca SRL-ul a depasit plafonul de 300.000 de lei pentru a se inregistra ca platitor de TVA sau avansurile din contul 472 devin venit, calculat la cifra de afaceri, numai in momentul facturii finale si trecerii venitului in clasa 7?

Raspunsul specialistului

In Monitorul oficial nr. 260 din data de 23.03.2018, a fost aprobata Legea nr. 74/2018 privind aprobarea OG nr. 25/2017 pentru modificarea si completareaLegii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Una din modificarile aduse Codului fiscal, prin aceasta lege, este majorarea plafonului de scutire de TVA pentru persoanele impozabile neinregistrate in scop de TVA (intreprinderi mici) de la 220.000 de lei, la 300.000 de lei.
 
Asadar, incepand cu data de 01 aprilie 2018, plafonul pentru aplicarea scutirii de TVA este de 300.000 lei (88.500 euro la cursul de schimb de la data aderarii Romaniei la Comunitatea Europeana).

Conform art. 310 alin. (2) din Codul fiscal, cifra de afaceri care se ia in considerare la determinarea plafonului  este constituita din valoarea totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere, a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 297 alin. (4) lit. b), a operatiunilor scutite cu drept de deducere si, daca nu sunt accesorii activitatii principale, a operatiunilor scutite fara drept de deducere prevazute la art. 292 alin. (2) lit. a), b), e) si f).
 
Prin exceptie, nu se cuprind in cifra de afaceri, daca sunt accesorii activitatii principale, livrarile de active fixe corporale, astfel cum sunt definite la art. 266 alin. (1) pct. 3, si livrarile de active necorporale, efectuate de persoana impozabila.
 
La pct. 83 alin. (3) si pct. 70 alin.(4) se prevede ca:
 
“83. (3) La determinarea cifrei de afaceri prevazute la art. 310 alin. (1) din Codul fiscal se cuprind inclusiv facturile emise pentru avansuri incasate sau neincasate si alte facturi emise inainte de data livrarii/prestarii pentru operatiunile prevazute la art. 310 alin. (2) din Codul fiscal.
 
Pct. 70 alin.(4)
O operatiune este accesorie activitatii principale daca se indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) realizarea acestei operatiuni necesita resurse tehnice limitate privind echipamentele si utilizarea de personal;
b) operatiunea nu este direct legata de activitatea principala a persoanei impozabile;
c) suma achizitiilor efectuate in scopul operatiunii si suma taxei deductibile aferente operatiunii sunt nesemnificative”
 
Prin urmare, sumele inregistrate in contul 472 intra in calculul cifrei de afaceri (300.000 lei) pentru  inregistrarea societatii ca platitoare de TVA, daca acestea sunt aferente operatiunilor prevazute la art.310, alin. (2).

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "In ce conditii se considera depasit plafonul de scutire a TVA?":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016