keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Schimbari in mediul financiar. Noile taxe si impozite pana in 2016

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 31 Ian. 2013 Exclusiv
Tags: revenirea tva 19%, reducerea cas angajator, scutirea de impozitare, strategia bugetara 2015

Viziunea strategiei fiscale pe termen mediu si lung este una calitativa, menita sa stimuleze mediul economic, investitiile si initiativa antreprenoriala, sa dinamizeze inclusiv reformele din sfera sectorului public, precum si sa incurajeze comportamentul onest in afaceri si in relatiile dintre stat si contribuabili.



In acelasi timp, in dimensiunea sa financiar-bugetara, modelul economic de dezvoltare va fi axat pe investitii publice de antrenare, acele investitii menite sa sustina infrastructura, agricultura si dezvoltarea rurala, energia si tehnologia avansata.

Obiectivele fundamentale ale strategiei fiscal-bugetare vizeaza:

>> Un sistem performant al finantelor publice - eficient, transparent, previzibil, care sa conduca la cresterea veniturilor bugetare prin largirea bazei de impozitare si nu prin cresterea poverii fiscale asupra economiei;

>> Asigurarea stabilitatii macroeconomice si a sustenabilitatii datoriei publice, prin mentinerea deficitului bugetar in trendul actual de consolidare fiscala;
Simplificarea sistemului de taxe si crearea predictibilitatii intr-un cadru fiscal-bugetar stimulativ pentru dezvoltarea mediului economic privat si public;

>> Cresterea calitatii finantelor publice, intarirea disciplinei si a guvernantei fiscale, precum si reducerea deciziei discretionare in politicile fiscale si bugetare, in conditiile acelorasi reguli pentru toti contribuabilii;

>> Rationalizarea cheltuielilor si transparentizarea folosirii acestora, in paralel cu regandirea achizitiilor publice in baza criteriilor de oportunitate, prioritate, eficienta. in acest sens, pe langa masurile de politica fiscal-bugetara referitoare la cresterea colectarii veniturilor bugetare si cresterea calitatii cheltuielilor publice, se impun si reforme structurale care sa vizeze reducerea pierderilor si a arieratelor precum si sporirea disciplinei financiare in special in sectorul companiilor de stat.
Strategia fiscal-bugetara este menita sa instituie o noua abordare a relatiei dintre stat si contribuabil, bazata pe transparenta si corectitudine. Aceasta va insemna regandierea si reproiectarea intregului sistem fiscal.

Principiile majore ale acestei reforme fiscale sunt transparenta, simplificarea si reducerea costurilor de conformare fiscala - la nivelul agentilor economici, si a costurilor de administrare fiscala - la nivelul autoritatilor publice.

In planul echilibrului macroeconomic, obiectivul central pe termen mediu este atingerea unei valori a deficitului structural al bugetului general consolidat care sa respecte prevederile Tratatului privind Stabilitatea, Coordonarea si Guvernanta in cadrul Uniunii Economice si Monetare, respectiv incadrarea in limita de 1% din PIB.

Pentru atingerea acestui obiectiv structural inca de la inceputul orizontului de prognoza, respectiv anul 2014, in conditiile celei mai recente prognoze macroeconomice pe termen mediu, este necesara reducerea deficitului cash al bugetului general consolidat cu numai 0,3 puncte procentuale fata de anul 2013, o ajustare mai putin abrupta fata de magnitudinea consolidarii fiscale aplicata in anii de dupa declansarea crizei economice.

Masurile de consolidare fiscala avute in vedere incepand cu mai 2012 si continuand in perioada 2013-2015 vor viza o noua abordare, respectiv dezvoltare, echitate, disciplina.

Directiile de actiune pe termen mediu au in vedere:

- reducerea generala a impozitarii;
- largirea bazei de impozitare;
- simplificarea sistemului de taxe;
- cresterea colectarii veniturilor bugetare;
- reducerea evaziunii fiscale.

Pe partea de venituri, se va urmari:

- Cresterea gradului de colectare a taxelor si impozitelor prin combaterea evaziunii fiscale.
- Cresterea masei de impunere fiscala prin cuprinderea unor venituri neimpozabile aferente sectorul agricol, ajustarea regimului deducerilor privind amortizarea in cazul autovehiculelor si a cheltuielilor cu diurna acordata angajatilor din sectorul privat;
- Masuri de ajustare a sistemului de impunere fiscala pentru sectorul resurselor naturale si a operatorilor de transport din sectorul gaze si energie pana la introducerea unui nou sistem al redeventelor;
- Cresterea nivelului de accizare pentru unele produse si decalarea termenului de aplicare a programului de crestere a accizelor la tigarete;

Pe partea de cheltuieli, se va urmari, ca obiectiv fundamental:

- Cresterea eficientei acestora, concentrarea pe rezultate si calitate a alocarilor bugetare.


Pentru orizontul de timp 2013-2016 vor fi urmarite, ca obiective specifice:

- Revenirea TVA la nivelul de 19%.
- Pastrarea plafonului de 16% si introducerea impozitului diferentiat pe venitul salarial cu deductibilitati fiscale: cote de 8%, 12% si 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit.
- Reducerea la jumatate a numarului de taxe parafiscale.
- Cresterea deductibilitatii cheltuielilor in cercetare si dezvoltare de la 20% la 50%.
- Alinierea la media europeana a redeventelor incasate de stat ca urmare a concesionarii activelor statului.
- Scutirea de impozitare, pe o perioada de 5 ani, a dividendelor care vor fi reinvestite in utilaje si echipamente tehnologice, cercetare-dezvoltare, sub forma majorarii capitalului social la societatile unde sunt actionari, sau participarea la capitalul social al altor societati comerciale si care conduc la crearea de noi locuri de munca.
- Stimularea mediului de afaceri in limite admisibile pentru stabilitatea macroeconomica, prin simplificarea procedurilor si debirocratizarea pentru micii intreprinzatori.
- Extinderea impozitului pe venit pentru microintreprinderile cu o cifra de afaceri mai mica de 65.000 de euro, in vederea simplificarii sistemului fiscal si a reducerii costurilor de administrare.
- Reducerea TVA la producatorii de produse agricole de la 24% la 9%, iar 15% va ramane la acestia pentru dezvoltare.
- Reducerea CAS cu 5 puncte procentuale pentru angajatori.

Sursa: MFP



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016