Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Achizitie bunuri second-hand din state membre - inregistrarea in scopuri de TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Ian. 2019 Exclusiv
Tags: tva, codul fiscal, formular cod 301

O firma neplatitoare de TVA doreste sa aduca din Germania mobilier second-hand, pe care sa il vanda in Romania. Poate sa faca acest lucru daca este neplatitoare de TVA sau trebuie sa devina platitoare de TVA?

"Daca devine platitoare de TVA, va cumpara marfa din Germania fara TVA? Daca obtine cod de TVA pentru achizitii intracomunitare, va trebui sa plateasca in Romania TVA-ul aferent marfii cumparate din Germania? Ce declaratii trebuie depuse aferente acestor operatiuni?", intreaba unul dintre cititorii nostri. Iata studiul de caz propus astazi, pornind de la acest subiect: 

Raspunsul specialistului

Din intrebarea formulata inteleg faptul ca mobilierul respectiv urmeaza a fi cumparat de catre societatea din Romania direct de la persoane fizice din Germania si transportat in Romania. Pentru astfel de operatiuni, persoana impozabila din Romania nu trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania conform prevederilor art. 317 din Codul fiscal deoarece nu este obligata la plata TVA in Romania, indiferent de valoarea totala a achizitiilor efectuate. Practic, astfel de operatiuni nu reprezinta achizitii intracomunitare de bunuri deoarece bunurile nu sunt expediate de catre un vanzator persoana impozabila stabilita pe teritoriul Germaniei, de pe teritoriul Germaniei, pe teritoriul Romaniei, la comanda cumparatorului din Romania. In acest sens, aduc drept argument definitia achizitiei intracomunitare de bunuri reglementata la alin. (1) punctul 2 al art. 266 "Semnificatia unor termeni si expresii" din care rezulta ca achizitia intracomunitara are intelesul art. 273 "Se considera achizitie intracomunitara de bunuri obtinerea dreptului de a dispune, ca si un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor.". De asemenea, conform prevederilor art.  276 "Locul achizitiei intracomunitare de bunuri” alin. (1), locul achizitiei intracomunitare de bunuri se considera a fi locul unde se gasesc bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor.
            
Persoana impozabila din Romania nu trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania nici in situatia in care bunurile respective sunt cumparate de la o persoana impozabila din Germania care aplica regimul special pentru vanzarea bunurilor second-hand, colectand TVA doar la marja sa de profit. Astfel de achizitii sunt neimpozabile in Romania conform prevederilor art. 268 alin. (8) lit. c) din Codul fiscal aplicabil in Romania "Nu sunt considerate operatiuni impozabile in Romania: ....c) achizitiile intracomunitare de bunuri second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si de antichitati, in sensul prevederilor art. 312, atunci cand vanzatorul este o persoana impozabila revanzatoare, care actioneaza in aceasta calitate, iar bunurile au fost taxate in statul membru de unde sunt furnizate, conform regimului special pentru intermediarii persoane impozabile, in sensul art. 313 si 326 din Directiva 112, sau vanzatorul este organizator de vanzari prin licitatie publica, care actioneaza in aceasta calitate, iar bunurile au fost taxate in statul membru furnizor, conform regimului special, in sensul art. 333 din Directiva 112;".
 
Persoana impozabila din Romania trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania numai in situatia in care depaseste un plafon anual de 10.000 euro, exclusiv TVA pentru bunuri achizitionate de la un furnizor persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Germania care nu aplica regimul special second-hand. Plafonul  pentru achizitii intracomunitare de bunuri este reglementat prin art. 268 alin. (4) lit. b) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal  "(4) Prin exceptie de la prevederile alin. (3) lit. a), nu sunt considerate operatiuni impozabile in Romania achizitiile intracomunitare de bunuri care indeplinesc urmatoarele conditii: …    b) valoarea totala a acestor achizitii intracomunitare nu depaseste pe parcursul anului calendaristic curent sau nu a depasit pe parcursul anului calendaristic anterior plafonul de 10.000 euro, al carui echivalent in lei este stabilit prin normele metodologice." si alin. (5) "Plafonul pentru achizitii intracomunitare prevazut la alin. (4) lit. b) este constituit din valoarea totala, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, datorata sau achitata in statul membru din care se expediaza ori se transporta bunurile, a achizitiilor intracomunitare de bunuri, altele decat mijloace de transport noi sau bunuri supuse accizelor."
 
Echivalentul in lei al plafonului de 10.000 euro este de 34.000 lei, conform prevederilor pct. 3 alin. (5) din normele de aplicare ale art. 268 "Echivalentul in lei al plafonului pentru achizitii intracomunitare de bunuri de 10.000 euro, prevazut la art. 268 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal, aplicabil in cursul unui an calendaristic, se determina pe baza cursului valutar de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la cifra miilor. Rotunjirea se face prin majorare cand cifra sutelor este egala sau mai mare decat 5 si prin reducere cand cifra sutelor este mai mica de 5, prin urmare plafonul este de 34.000 lei.". Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele de la pct. 3 alin. (7) lit. e) din normele de aplicare ale art. 268 "La calculul plafonului pentru achizitii intracomunitare de bunuri nu se vor lua in considerare: .......   e) valoarea achizitiilor de bunuri second-hand, de opere de arta, de obiecte de colectie si antichitati, asa cum sunt definite la art. 312 din Codul fiscal, in cazul in care aceste bunuri au fost taxate conform unui regim special similar celui prevazut la art. 312 din Codul fiscal in statul membru din care au fost livrate;".
 
Dupa inregistrarea in scopuri de TVA in regim special conform prevederilor art. 317 la depasirea plafonului de scutire de 34.000 lei, persoana impozabila din Romania trebuie sa comunice furnizorului persoana impozabila din Germania codul de TVA obtinut de la autoritatea fiscala din Romania. Prin comunicarea acestui cod, cumparatorul din Romania isi asuma responsabilitatea platii TVA in Romania pentru toate achizitiile intracomunitare effectuate. Astfel, furnizorul din Germania va considera ca efectueaza livrari intracomunitare scutite de TVA in Germania, dar impozabile in Romania. 
 
Dupa inregistrarea in scopuri de TVA pentru achizitia intracomunitara efectuata in Romania, in calitate de persoana impozabila in Romania, cumparatorul din Romania  calculeaza suma TVA datorata  bugetului de stat prin aplicarea cotei TVA de 19% la o baza de impozitare determinata in lei prin utilizarea cursului valutar al B.N.R. in vigoare la data emiterii facturii de catre  furnizor. Suma se vireaza bugetului de stat pana pe data de 25 a lunii urmatoare achizitiei. Valoarea operatiunii se raporteaza prin formularul cod 301 care se descarca gratuit de pe site www. anaf.ro. Prin decontul cod 301, operatiunea se raporteaza la sectiunea 1 "Achizitii intracomunitare de bunuri taxabile - altele decat  mijloacele de transport noi si produsele accizabile" care cuprinde urmatoarele coloane:
numar document/data. In aceasta coloana  se inscrie factura furnizorului intracomunitar;
valoarea in valuta. In aceasta coloana  se inscrie:
- valoarea facturii emise de catre prestator;
- tipul valutei (euro, chf, u.s.d., etc.);
- cursul de schimb valutar utilizat; 
- baza de impozitare a TVA. In aceasta coloana  se inscrie suma in lei rezultata din aplicarea cursului valutar asupra valorii in valuta facturate de furnizor.
- TVA datorata.
 
Formularul cod 301 reglementat prin O.M.F.P. nr. 592 din 3 februarie 2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (301) "Decont special de taxa pe valoarea adaugata", publicat in M.Of. nr. 94 din 8 februarie 2016 se depune sau se transmite electronic la organul fiscal competent pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care ia nastere exigibilitatea operatiunilor. 
Pana la aceiasi data se efectueaza si plata efectiva a sumei TVA datorate bugetului de stat.
De asemenea, cumparatorul din Romania are si obligatia raportarii cu simbolul A, a achizitiei intracomunitare de bunuri prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare" a valorii achizitiei intracomunitare astfel efectuate.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016