Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitie intracomunItara soft online de catre un PFA. Ce obligatii apar?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Dec. 2011 Exclusiv
Tags: pfa, achizitii intracomunitare, registrul operatorilor intracomunitari

Intrebare: Un PFA neplatitor de TVA achizitioneaza in luna decembrie 2011, cu plata online, un soft antivirus de la o societate din Olanda (mai exact, dreptul de a utiliza softul 1 an de zile). Furnizorul strain este persoana impozabila platitoare de TVA ( numarul TVA acordat de autoritatile fiscale din Olanda apare pe factura emisa catre PFA). In ce masura aceasta tranzactie genereaza obligatii suplimentare de inregistrare sau raportare fiscala pentru PFA-ul din Romania? In ce mod va inregistra PFA-ul achizitia in Registrul Jurnal de Incasari si Plati? Se va trece ca o achizitie de servicii?

Raspuns:

 1.    PFA avea obligatia sa se inregistreze in Registrul operatorilor intracomunitari inainte de efectuarea achizitiei intracomunitare a softului (care reprezinta un serviciu intracomunitar), conform art 1582 ,  alin 2 lit.e, care prevede:

" ART. 158^2
Registrul operatorilor intracomunitari
(1) incepand cu data de 1 august 2010, se infiinteaza si se organizeaza in cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala Registrul operatorilor intracomunitari care cuprinde toate persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile care efectueaza operatiuni intracomunitare, respectiv:
e) achizitii intracomunitare de servicii, respectiv cele pentru care se aplica prevederile art. 133 alin. (2), efectuate in beneficiul unor persoane impozabile stabilite in Romania, inclusiv persoane juridice neimpozabile inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 153 sau 153^1, de catre persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Comunitate, si pentru care beneficiarul are obligatia platii taxei potrivit art. 150 alin. (2)."

In vederea inregistrarii in Registrul Operatorilor Intracomunitari PFA trebuie sa depuna Cererea formular 095. Totodata, conform art. 1531 alin 1 lit.c, PFA are obligatia sa se inregistreze special in scopuri de TVA, inaintea realizarii achizitiei intracomunitare de servicii, depunand in acest sens Declaratia 091.

PFA va deveni astfel platitor de TVA doar pentru tranzactiile derulate cu parteneri din state membre UE, nu pentru toata activitatea.

PFA va avea obligatia platii efective a TVA la bugetul de stat pana la data de 25 a lunii urmatoare efectuarii achizitiei, depunand pana la acea data si Decontul special de TVA- Formular cod 301.
PFA va avea obligatia completarii si depunerii si Declaratiei recapitulative 390 completata pentru achizitii intracomunitare de servicii - cod S, pana la data de 25 a lunii urmatoare efectuarii achizitiei intracomunitare de servicii.

2. PFA va inregistra tranzactia in Registrul Jurnal pentru incasari si plati la rubrica Plati - ca o achizitie de servicii, considerand achizitia ca o cheltuiala deductibila.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitie intracomunItara soft online de catre un PFA. Ce obligatii apar?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016