Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Inregistrare in Registrul Operatorilor Intracomunitari. Plata TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Aug. 2012 Exclusiv
Tags: inregistrare, declaratia 390, tva, registrul operatorilor intracomunitari

Analizam cazul unei societati neplatitoare de TVA care se ocupa cu servicii electronice si doreste sa achizitioneze domenii din state UE si NOn-UE pe care le va vine mai departe in Romania catre tarile din Uniunea Europeana. Societatea doreste sa ia si serviciile de posta a viitorului. Serviciile vor fi oferite online, iar incasarea platilor se va face tot online. Vom stabili daca pentru acest lucru trebuie sa se inregistreze in Registrul Operatorilor Intracomunitari si daca, in consecinta, va deveni platitor de TVA.

Raspuns:

Societatea dvs. va trebui intradevar sa se inregistreze in Registrul Operatorilor Intracomunitari conform art 158^2 din Codulf iscal, deoarece va achizitiona si va presta servicii pe cale electronica de la si pentru persoane impozabile din UE. Totodata va trebui sa se inregistreze si in scop de TVA, insa din acest punct de vedere, aveti doua optiuni:

-    fie va inregistrati special in scop de TVA conform art 1531 alin 1 lit b si c din Codul fiscal , ceea ce presupune ca veti deveni platior de TVA numai in relatiile intracomunitare, nu si pentru tranzactiile efectuate cu parteneri din Romania.

Desigur, aceasta inregistrare este valabila pana la atingerea plafonului de tva de 220.000 lei intrun an fiscal, deoarece daca depasiti plafonul de TVA de 220.000 lei intrun an fiscal, va trebui sa va declarati platitor de tva normal, conform art 153, si pentru operatiuni derulate cu parteneri din Romania.

Aceasta inregistrare speciala presupune ca veti plati efectiv TVA-ul aferent achizitiilor efectuate din state membre UE, depunand in acest sens Decont special de TVA - cod 301. In ceea ce priveste prestarea serviciilor (atat catre parteneri UE cat si non UE) se va face fara a colecta TVA (veti emite facturi fara TVA). Totodata veti fi obligat sa depuneti Declaratia 390 lunar, pentru operatiunile (achizitiile si prestarile de servicii intracomunitare), efectuate cu persoane inregistrate in scop de TVA din UE.

-    Fie va inregistrati normal in scopuri de TVA, conform art 153 din Codul fiscal , dar in acest caz veti deveni platitor de TVA pentru toate operatiunile derulate, inclusiv pentru cele cu parteneri romani, urmand sa depuneti Decont de TVA lunar/trimestrial. Pentru achizitiile de servicii din UE de la persoane impozabile inregistrate in scop de TVA, veti efectua taxarea inversa (4426 = 4427) si nu veti efectua plata efectiva la bugetul de stat. Pentru serviciile prestate veti emite facturi fara TVA, operatiuni neimpozabile in Romania , partenerilor din UE care comunica un cod valabil de TVA, si cu TVA de 24% celor care nu comunica un cod valabil de TVA (persoane neimpozabile) din UE.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Inregistrare in Registrul Operatorilor Intracomunitari. Plata TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016