Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Inregistrarea in scopuri de TVA in cazul activitatii de preluare a drepturilor de autor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Sep. 2011 Exclusiv
Tags: tva, omfp 7/2010, codul fiscal

Valabil la 16.09.2011 - O societate se infiinteaza la data de 21.07.2011 si nu este inregistrata in scopuri de TVA la infiintare. Obiectul de activitate al societatii presupune preluarea drepturilor de autor si livrarea de carte. In ce masura are societatea in cauza obligatia de inregistrare in scopuri de TVA pentru aceasta activitate? Ce alte prevederi reglementeaza regimul TVA aferent situatiei prezentate?

In primul rand, daca drepturile de autor sunt cesionate de catre persoane fizice romane, firma din Romania nu este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA pentru achizitia acestor drepturi de utilizare. In schimb, daca drepturile de autor sunt preluate de la persoane impozabile fizice sau juridice stabilite pe teritoriul unui stat membru, firma din Romania trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA deoarece are loc achizitia intracomunitara a acestor servicii.
  
In relatia cu parteneri din afara teritoriului Romaniei, achizitia drepturilor de autor cesionate este operatiune impozabila la beneficiar prin aplicarea regulii de taxare de la art. 133 alin. 2. in acest caz, locul prestarii este considerat a fi locul unde este stabilit beneficiarul.
 
Daca prestatorul care cesioneaza drepturile de autor este stabilit pe teritoriul unui stat membru, firma dvs. este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA doar pentru achizitia acestor servicii intracomunitare. inregistrarea se efectueaza in baza formularului cod 091. Concomitent cu inregistrarea in scopuri de TVA, trebuie sa solicitati organului fiscal competent si inscrierera in Registrul operatorilor intracomunitari.
 
Formularul cod 091 "Declaratie de inregistrare in scopuri de TVA/Declaratie de mentiuni pentru alte persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii ", cod MFP 14.13.01.10.11/a este reglementat prin OMFP 7/2010 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata publicat in M.Of. nr. 32 din 15 ianuarie 2010. Pentru inregistrare, prestatorul completeaza in declaratia cod 091 datele sale de identificare si ale imputernicitului sau, bifand la sectiunea D "Date privind vectorul fiscal" la punctul 1 "inregistrare in scopuri de TVA" punctul 3 "inregistrare pentru primirea de servicii de la un prestator persoana impozabila stabilita in alt stat membru, pentru care beneficiarul este persoana obligata la plata taxei in Romania conform art. 150 alin. (2) din Codul fiscal".      
 
Codul de inregistrare obtinut in urma inregistrarii fiscale doar pentru achizitia serviciilor intracomunitare trebuie comunicat prestatorului din statul membru care considera serviciul neimpozabil in statul sau, de exemplu Franta, dar impozabil in Romania. Astfel, in baza codurilor de inregistrare in scopuri de TVA, ambele parti participante la tranzactie sunt obligate sa raporteze operatiunea prin declaratia recapitulativa asa cum se impune prin Directiva nr. 8/2008 a CEE.
 
Dupa inregistrarea in scopuri de TVA, in calitate de beneficiar al serviciilor intracomunitare, firma  neinregistrata in regim normal de TVA are urmatoarele obligatii fiscale:
 
1) sa taxeze serviciul primit in Romania la o baza de impozitare formata din suma facturata in valuta al carui echivalent in lei se determina prin aplicarea cursului valutar in vigoare la data emiterii facturii de catre prestatorul stabilit in Franta;
2) sa achite efectiv bugetului de stat suma TVA rezultata din aplicarea cotei de TVA de 24% asupra bazei de impozitare calculate conform punctului 1;
3) sa evidentieze factura primita in jurnalul pentru cumparari intocmit pentru luna in care are loc taxarea serviciului. Acest document de evidenta fiscala trebuie intocmit de catre beneficiarul din Romania chiar daca nu este inregistrat in regim normal in scopuri de TVA.
4) sa raporteze fiscal operatiunea prin formularul cod (390 VIES) denumit "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare". Raportarea serviciului achizitionat se efectueaza cu simbolul S care reprezinta "achizitii intracomunitare de servicii" prevazute la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, efectuate de persoane impozabile din Romania care au obligatia platii taxei in baza art. 150 alin. (2), de la persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Comunitate. Pentru aceste servicii, exigibilitatea de taxa intervine la data emiterii facturii de catre firma din Franta in calitate de prestator.

Prin Directiva 8 a CEE din 12 februarie 2008 de modificare a Directivei CEE nr. 112 din 2006 in ceea ce priveste locul de prestare a serviciilor , prin alineatul (9) se impune depunerea declaratiei recapitulative privind persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile inregistrate in scopuri de TVA care au prestat si au primit servicii taxabile pentru care se aplica mecanismul de taxare inversa " in vederea asigurarii aplicarii corecte a prezentei directive" .
5) sa raporteze serviciul achizitionat din Franta prin decontul de TVA cod 301 "Decont special de taxa pe valoarea adaugata". Raportarea se efectueaza in baza informatiilor preluate din jurnalul pentru cumparari. Decontul special se completeaza la sectiunea 4 denumita "Operatiuni prevazute la art. 150 alin. (2), (3), (5) si (6) din Codul fiscal", datele fiind reportate si la sectiunea 4.1 denumita "Achizitii de servicii intracomunitare, pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA conform art. 150 alin. (2) din Codul fiscal"
 
Obligatia de inregistrare in regim normal de TVA intervine numai dupa realizarea unei cifre de afaceri de 119.000 lei. Inregistrarea in regim normal in scopuri de TVA se realizeaza prin completarea si depunere la organul fiscal a formularului cod 010. Cererea de inregistrare TVA se depune in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care s-a realizat acest plafon. Inregistrarea in scopuri de TVA se efectueaza incepand cu data de 1 a lunii urmatoare celei in care s-a depus cererea de inregistrare la organul fiscal competent.

Dupa inregistrarea in evidentele platitorilor de TVA, pentru achizitionarea serviciilor de cesiune a drepturilor de autor nu se va mai vira bugetului de stat suma TVA aferenta impozitarii serviciilor pe teritoriul Romaniei deoarece se va aplica regimul de taxare inversa prin formula 4426 = 4427. Pana la inregistrarea TVA in regim normal, la vanzarea cartilor se va aplica regimul special de scutire reglementat la art. 152 din Codul fiscal. Dupa inregistrarea TVA, pentru vanzarea cartilor se va aplica regimul normal de taxare cu cota redusa de 9%.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Studiu de caz: Inregistrarea in scopuri de TVA in cazul activitatii de preluare a drepturilor de autor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016