Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Prestari servicii intracomunitare. Obligatiile declarative ale societatii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Ian. 2012 Exclusiv
Tags: servicii intracomunitare, tva, registrul operatorilor intracomunitari, omfp 7/2010

Intrebare: O societate infiintata in luna septembrie 2011, neplatitoare de TVA, isi incepe efectiv activitatea in luna octombrie prin emiterea de facturi prestari servicii catre clienti stabiliti in Danemarca. Societatea nu atinge pragul de 10.000 euro pana la finele anului 2011. Ce obligatii declarative are societatea pentru trim. III si IV si pentru anul 2011? Dar dupa depasirea pragului de 10.000 euro in anul 2012?


Raspuns:

Societatea trebuia sa se inregistreze in scopuri de TVA pentru prestarea serviciilor intracomunitare, inainte de prestarea acestora, inregistrarea fiind in baza art 153^1 lit.b - inregistrare speciala doar pentru operatiuni efectuate cu state membre. Asadar, codul de TVA obtinut astfel in baza art 153^1 lit.b nu confera calitatea de platitor de TVA si pentru operatiuni realizate cu parteneri din Romania.
 
Redam mai jos prevederile de la art 153^1 art 1 lit.b din Codul fiscal:

"ART. 153^1 Inregistrarea in scopuri de TVA a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii

 (1) Are obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform prezentului articol:
 b) persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania, neinregistrata si care nu are obligatia sa se inregistreze conform art. 153 si care nu este deja inregistrata conform lit. a) sau c) sau a alin. (2), daca presteaza servicii care au locul in alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligata la plata taxei conform echivalentului din legislatia altui stat membru al art. 150 alin. (2), inainte de prestarea serviciului."
 
Pentru inregistrarea in scopuri de TVA conform art 153 ^1 societatea trebuie sa depuna la organul fiscal Declaratia 091 Declaratie de inregistrare in scopuri de TVA/Declaratie de mentiuni pentru alte persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii ", cod MFP 14.13.01.10.11/a reglementat prin OMFP 7/2010 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare de inregistrare in scopuri de TVA.
 
De asemenea persoana respectiva trebuie sa se inregistreze si in Registrul Operatorilor Intarcomunitari in baza art 158^2 alin. (2) inainte de efectuarea prestarii de servicii catre clientul sau din UE.

Procedura de inregistrare in Registrul Operatorilor Intracomunitari este prevazuta in OANAF 2101/2010. Inregistrarea in Registrul operatorilor intracomunitari se face in baza formularului denumit "Cerere de inregistrare in/radiere din Registrul operatorilor intracomunitari", cod 095 insotita de cazierul judiciar administratorului societatii.

Factura se va emite fara TVA - cu mentiunea servicii neimpozabile in Romania, sau taxare inversa la beneficiar sau referire la art 133 alin. (2) din Codul fiscal, iar operatiunea se declara in Declaratia recapitulativa 390, pana pe data de 25 a lunii urmatoare emiterii facturii catre clientul intracomunitar.

Conform art. 126 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal, o persoana juridica romana neinregistrata in scopuri de TVA are dreptul sa efectueze in regim de scutire de TVA achizitii intracomunitare de bunuri in valoare de 10000 euro, insa pentru prestarea de servicii intracomunitare este obligat sa se inregistreze in scopuri de TVA inainte de prestarea efectiva a serviciilor, conform precizarilor mai sus mentionate.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Prestari servicii intracomunitare. Obligatiile declarative ale societatii":
Rating:

Nota: 4.88 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016