Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitii servicii: persoana impozabila neinregistrata in scopuri de TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Apr. 2012 Exclusiv
Tags: achizitii intracomunitare, declaratia 091, tva, decontul special

O societate din Romania neinregistrata in scopuri de TVA participa la un training intr-un stat din UE, organizat de o persoana juridica din SUA. . Urmeaza astfel sa stabilim daca persoana juridica din Romania este obligata la plata TVA si la depunerea decontului special.




Raspuns:

Pentru achizitia serviciilor de training este aplicabila regula generala de taxare de la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal , fara ca acest tip de serviciu sa se incadreze in categoria exceptiilor reglementate prin art. 133 alin. 7 lit. b) din Codul fiscal si punctul 15^1 alin. (4)  din normele de aplicare conform carora locul prestarii se considera locul in care evenimentul se desfasoara efectiv, pentru serviciile legate de acordarea accesului la evenimente culturale, artistice, sportive, stiintifice, educationale etc.
 
Practic, serviciul de training nu poate fi considerat un eveniment educational. In acest sens, aduc drept argument si prevederile alin. (5) de la punctul 15^1 din normele de aplicare a exceptiei de la art. 133 alin. 7 lit. b) prin care se reglementeaza in mod expres faptul ca "(5) In sensul art. 133 alin. (7) lit. b) din Codul fiscal , conceptul de eveniment nu cuprinde serviciile de instruire, indiferent de durata procesului de instruire, care nu sunt organizate sub forma unor seminare".
 
In acest caz, ar trebui sa va asigurati ca firma din SUA nu este inregistrata in scopuri de TVA pe teritoriul comunitar, caz in care se considera ca firma din Romania efectueaza o achizitie intracomunitara de servicii pentru care este obligata sa se inscrie in Registrul operatorilor intracomunitari inainte de participarea efectiva la aceste cursuri.
Inregistrarea se efectueaza in baza formularului cod 091 Concomitent cu inregistrarea in scopuri de TVA, trebuie sa solicitati organului fiscal competent si inscrierea in Registrul operatorilor intracomunitari.
 
Formularul cod 091 "Declaratie de inregistrare in scopuri de TVA/Declaratie de mentiuni pentru alte persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii ", cod MFP 14.13.01.10.11/a este reglementat prin OMFP 7/2010 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata publicat in M.Of. nr. 32 din 15 ianuarie 2010. Pentru inregistrare, prestatorul completeaza in declaratia cod 091 datele sale de identificare si ale imputernicitului sau, bifand la sectiunea D "Date privind vectorul fiscal" la punctul 1 "Inregistrare in scopuri de TVA" punctul 3 "Inregistrare pentru primirea de servicii de la un prestator persoana impozabila stabilita in alt stat membru, pentru care beneficiarul este persoana obligata la plata taxei in Romania conform art. 150 alin. (2) din Codul fiscal ".            
         
Pentru achizitia acestor servicii, in calitate de persoana impozabila care nu este inregistrata in regim normal in scopuri de TVA, firma dvs. are urmatoarele obligatii fiscale:  

-    sa taxeze serviciul primit in Romania la o baza de impozitare formata din  aplicarea cursului valutar in vigoare la data emiterii facturii de catre de la prestatorul stabilit in SUA asupra  sumei in valuta facturata de catre prestator;
-    sa achite efectiv bugetului de stat suma TVA rezultata din aplicarea cotei de TVA de 24% asupra bazei de impozitare calculate conform punctului 1;
-    sa evidentieze factura primita in jurnalul pentru cumparari intocmit pentru luna taxarii serviciului. Acest document de evidenta fiscala trebuie intocmit de catre beneficiarul din Romania chiar daca nu este inregistrat in regim normal in scopuri de TVA.
-    sa raporteze serviciul achizitionat prin decontul de TVA cod 301 "Decont special de taxa pe valoarea adaugata". Raportarea se efectueaza in baza informatiilor preluate din jurnalul pentru cumparari. Decontul special se completeaza la sectiunea 4 denumita "Operatiuni prevazute la art. 150 alin. (2), (3), (5) si (6) din Codul fiscal ", datele fiind reportate si la sectiunea 4.1 denumita "Achizitii de servicii intracomunitare, pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA conform art. 150 alin. (2) din Codul fiscal".
 
In situatia in care prestatorul este inregistrat in scopuri de TVA pe teritoriul comunitar, firma din Romania este obligata sa raporteze fiscal operatiunea prin formularul cod (390 VIES) denumit "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare"Raportarea serviciului achizitionat se efectueaza cu simbolul S care reprezinta "achizitii intracomunitare de servicii" prevazute la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal , efectuate de persoane impozabile din Romania care au obligatia platii taxei in baza art. 150 alin. (2), de la persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Comunitate.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitii servicii: persoana impozabila neinregistrata in scopuri de TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016