Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitii UE cabinet stomatologic neplatitor de TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Mar. 2012 Exclusiv
Tags: tva, omfp 7/2010, declaratia 390, declaratia 091, achizitii intracomunitare

Intrebare: Un cabinet stomatologic neplatitor de TVA vrea sa importe din Austria proteze si materiale pentru cabinet. Ce trebuie sa faca in privinta TVA?

Raspuns:
Conform art 1531 alin 1lit a din codul fiscal , cabinetul medical are obligatia sa se inregistreze special in scopuri de TVA, in situatia in care valoarea achizitiilor intracomunitare de bunuri depaseste c/val a 10.000 eur, calculatata la cursul din data de 1 ian 2007 (data aderarii Romaniei la UE). Pana la atingerea acestui plafon, cabinetul medical nu are obligatii in ceea ce priveste inregistrarea in scop de TVA.
 
Art 1531 prevede:
„Inregistrarea in scopuri de TVA a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii
 (1) Are obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform prezentului articol:
 a) persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si persoana juridica neimpozabila stabilita in Romania, neinregistrate si care nu au obligatia sa se inregistreze conform art. 153 si care nu sunt deja inregistrate conform lit. b) sau c) sau alin. (2), care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, inainte de efectuarea achizitiei intracomunitare, daca valoarea achizitiei intracomunitare respective depaseste plafonul pentru achizitii intracomunitare in anul calendaristic in care are loc achizitia intracomunitara;
 
In situatia in care depaseste acest plafon, va trebui sa solicite inregistrarea speciala in scop de TVA, inainte de efectuarea achizitiei care conduce la depasirea plafonului. In aceste conditii, cabinetul va trebui sa se declare si in Registrul operatorilor Intracomunitari, conform art 158 2 din Codul fiscal .
Aceasta inregistrare speciala nu confera calitatea de platitor de TVA pentru operatiuni derulate pe teritoriul national.
 
„10) Inregistrarea in scopuri de TVA conform prezentului articol nu confera persoanei impozabile calitatea de persoana inregistrata normal in scopuri de TVA, acest cod fiind utilizat numai pentru achizitii intracomunitare sau pentru serviciile prevazute la art. 133 alin. (2), primite de la persoane impozabile stabilite in alt stat membru sau prestate catre persoane impozabile stabilite in alt stat membru.”


 
Pentru inregistrarea in scopuri de TVA conform art 153 ^1 cabinetul va trebui sa depuna la organul fiscal Declaratia 091 Declaratie de inregistrare in scopuri de TVA/Declaratie de mentiuni pentru alte persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii ", cod MFP 14.13.01.10.11/a reglementat prin OMFP 7/2010 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare de inregistrare in scopuri de TVA.
 
In conditiile in care cabinetul se inegistreaza in scop de TVA, atunci acesta va avea obligatia depuenrii Decontului special de TVA si a plati efective a TVA la bugetul de stat, revenindu-i totodata si obligatia depunerii Declaratiei 390.

 

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitii UE cabinet stomatologic neplatitor de TVA":
Rating:

Nota: 3.38 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016