Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Contract de comodat pentru un autoturism. Cum stabilim care sunt cheltuielile deductibile?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 08 Iun. 2015 Exclusiv
Tags: contract de comodat, foaie de parcurs, autoruism, cheltuieli deductibile, casco, rca, tva

In randurile de mai jos, analizam situatia in care s-a incheiat un contract de comodat pentru o masina folosita si de firma si in scopuri personale. Cheltuielile cu combustibilul sunt deductibile integral sau 50%? Cheltuielile cu Casco si RCA sunt deductibile integral, au deductibilitate limitata sau sunt nedeductibile?

In cazul autoturismului, este posibila decontarea anumitor cheltuieli cu exceptia cheltuielilor  privind asigurarea CASCO si RCA- care conform art.21 alin. (4)  lit. n  din Codul fiscal nu sunt deductibilie. Redam mai jos aceste prevederi:

"(4) Urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile:

n) cheltuielile cu primele de asigurare care nu privesc activele contribuabilului, precum si cele care nu sunt aferente obiectului de activitate, cu exceptia celor care privesc bunurile reprezentand garantie bancara pentru creditele utilizate in desfasurarea activitatii pentru care este autorizat contribuabilul sau utilizate in cadrul unor contracte de inchiriere sau de leasing, potrivit clauzelor contractuale."

Prin urmare cheltuielile cu asigurarile emise pe numele altei persoane , nu sunt deductibile.
 
Justificarea cheltuielilor efectuate cu bonuri fiscale se face cu ajutorul decontului de cheltuieli, la care trebuie sa fie anexate bonurile fiscale, respective.

Decontul de cheltuieli trebuie aprobat de conducerea societatii. Numai in aceste conditii se pot inregistra in evidenta contabila cheltuielile cu cheltuielile efectuate.
 
 
Limitarile privind deducerile pentru cheltuieli si TVA aferente autovehiculelor utilizate de o enitate sunt redate la art. 21 alin. (4) litera t) si, respectiv, art. 145^1 din Codul fiscal si in normele metodologice de aplicare.
 
Indiferent de natura achizitiilor efectuate (servicii cu reparatii, intretinere auto, combustibil etc), de pe un bon fiscal se va deduce TVA (respectind conditiile de deductibilitate prevazute la art. 145 si 145^1 din  Codul fiscal, daca si numai daca bonul fiscal respectiv respecta conditiile unei facturi simplificate, in sensul ca are o valoare de maxim 100 euro cu TVA si are inscris, pe linga datele de identificare ale furnizorului, data emiterii, denumirea detaliata a bunurilor/serviciilor, suma taxei colectate, si codul de inregistrare fiscala al cumparatorului, adica al societatii dvs.
 
Daca autoturismul nu este utilizat exclusiv numai in scopul activitatii economice, deductibilitatea TVA si a cheltuililor cu combustibilul este limitata la 50%.

Justificarea utilizarii vehiculelor, in sensul acordarii deductibilitatii integrale la calculul profitului impozabil, si a deducerii integrale a TVA, se efectueaza pe baza documentelor justificative si prin intocmirea foii de parcurs care trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii: categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, kilometrii parcursi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.

Aplicarea limitei de 50% pentru stabilirea valorii nedeductibile la determinarea profitului impozabil se efectueaza dupa aplicarea limitarii aferente TVA, respectiv aceasta se aplica si asupra TVA pentru care nu s-a acordat drept de deducere din punctul de vedere al TVA.

Prin urmare sunt deductibile in baza unui contract de comodat 50% din cheltuilile privind reparatiile, combustibili, intretinere etc privind autoturismul respectiv, in baza documentelor justificative respective, daca nu se intocmesc foi de parcurs si binenteles autoturismul este utilizat in scopul economic al societatii.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu, consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016