Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Autoturism. Cum exercitam dreptul de deducere a TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Iul. 2014 Exclusiv
Tags: deducere tva, bon fiscal, tva, deducere, rambursare, documente, autoturism

Pentru o societate cu unic actionar, administratorul se ocupa inclusiv de vanzari, contracte, prestari de servicii. Firma achizitioneaza un automobil, cu factura si TVA deductibil.


Stabilim daca se poate deduce TVA la achizitia automobilului care va fi folosit de administrator pentru deplasarea la clienti, incheierea de contracte, prestarea de servicii (firma nu are angajati).

Pana in prezent nu a existat un contract de comodat pe autoturismul personal al administratorului, iar benzina a fost dedusa 50%, in conditiile in care respectivul autoturism mai era folosit si in interes personal. Autoturismul care urmeaza sa fie cumparat va fi folosit in acelasi mod, impreuna cu deducerea in proportie de 50% a autoturismului.

Vom stabili cum procedam cu deducerea TVA, daca se poate deduce 50% si cum se procedeaza daca este folosit exclusiv in interes de serviciu si insotit de foi de parcurs ca documente justificative. Se va vedea daca in aceasta situatie se pot deduce integral TVA-ul la achizitie si combustibilul. De asemenea, vom vedea ce alte documente justificative ar mai fi necesare.

Exercitarea dreptului de deducere a sumei TVA deductibile aferente achizitiei unui autoturism, dar si a achizitiilor efectuate pentru utilizarea acestuia se poate efectua integral in situatia in care se face dovada ca autoturismul respectiv este utilizat "exclusiv" pentru activitatea economica. Documentul impus prin Codul fiscal pentru justificarea utilizarii autorismului "exclusiv pentru activitatea economica" este foaia de parcurs, chiar daca autoturismul respectiv este utilizat de catre administratorul care nu este salariat al societatii respective.

Acest aspect este reglementat prin alin. (2) de la pct. 45^1 din normele de aplicare ale art. 145^1  "In cazul vehiculelor care sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, in sensul art. 145^1 alin. (1) din Codul fiscal, taxa aferenta cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului si cheltuielilor legate de aceste vehicule este deductibila conform regulilor generale prevazute la art. 145 si la art. 146 - 147^1 din Codul fiscal, nefiind aplicabila limitarea la 50% a deducerii taxei.

Utilizarea in scopul activitatii economice a unui vehicul cuprinde, fara a se limita la acestea: deplasari in tara sau in strainatate la clienti/furnizori, pentru prospectarea pietei, deplasari la locatii unde se afla puncte de lucru, la banca, la vama, la oficiile postale, la autoritatile fiscale, utilizarea vehiculului de catre personalul de conducere in exercitarea atributiilor de serviciu, deplasari pentru interventie, service, reparatii, utilizarea vehiculelor de test-drive de catre dealerii auto.

Este obligatia persoanei impozabile sa demonstreze ca sunt indeplinite toate conditiile legale pentru acordarea deducerii, astfel cum rezulta si din Hotararea Curtii Europene de Justitie in Cauza C-268/83 D.A. Rompelman si E.A. Rompelman - Van Deelen impotriva Minister van Financien. In vederea exercitarii dreptului de deducere a taxei orice persoana impozabila trebuie sa detina documentele prevazute de lege pentru deducerea taxei si sa intocmeasca foaia de parcurs care trebuie sa contina cel putin urmatoarele informatii: categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, kilometrii parcursi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs".

 Limitarea dreptului de deducere  cu 50% trebuie efectuata numai in situatia in care nu se poate justifica utilizarea exclusiva a autoturismului, aspect  reglementat in mod expres prin alin. (4) pct. 45 din normele de aplicare ale art. art. 145^1  "Se considera ca un vehicul nu este utilizat exclusiv in scopul activitatii economice, in sensul art. 145^1 alin. (1) din Codul fiscal, in situatia in care, pe langa utilizarea in scopul activitatii economice, vehiculul este utilizat ocazional sau de o maniera continua si pentru uz personal."
 
Din punctul de vedere al TVA, administratorul este asimilat angajatului, aspect reglementat in mod expres  la punctul 45^1 alin. (3) de aplicare a art. 145^1 "Prin angajati se intelege salariatii, administratorii societatilor comerciale, directorii care isi desfasoara activitatea in baza contractului de mandat, potrivit legii si persoanele fizice rezidente si/sau nerezidente detasate, potrivit legii, in situatia in care persoana impozabila suporta drepturile legale cuvenite acestora."
 
             In concluzie, documentul justificativ pentru a face dovada ca autoturismul este utilizat exclusiv in scopul activitatii economice este foaia de parcurs. Exercitarea dreptului de deducere se efectueaza sub rezerva respectarii conditiilor de la art.  146 alin. (1) lit. a)  coroborate cu cele de la pct.  46 alin.  (1) din normele de aplicare ale art. 146 conform carora deducerea se efectueaza doar in baza facturii emise in original si  a dovezii efectuarii platii:

"Justificarea deducerii taxei se face numai pe baza exemplarului original al documentelor prevazute la art. 146 alin. (1) din Codul fiscal care sa contina cel putin informatiile prevazute la art. 155 alin. (19) din Codul fiscal si cu dovada platii in cazul achizitiilor prevazute la art. 145 alin. (1^2) din Codul fiscal efectuate de catre persoanele impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, respectiv de catre persoanele impozabile care achizitioneaza bunuri/servicii prevazute la art. 145 alin. (1^1) din Codul fiscal de la persoane impozabile care au aplicat sistemul TVA la incasare.   Facturile emise in conditiile prevazute la art. 155 alin. (11), (12) si (20) din Codul fiscal
constituie documente justificative in vederea deducerii taxei numai in situatia in care au inscris si codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului".

In lipsa facturii, pentru exercitarea dreptului de deducere este admis si bonul fiscal emis de casa de marcat, cu obligativitatea inscrierii prin casa de marcat a codului de inregistrare fiscala al cumparatorului.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Autoturism. Cum exercitam dreptul de deducere a TVA?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016