Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Obligativitate retinere la sursa impozit. Prestari servicii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Dec. 2012 Exclusiv
Tags: retinere la sursa impozit, pfa, deducere tva, contributii

Vom stabili mai jos daca o societate comerciala are obligatia retinerii la sursa a impozitului pe venit: -in cazul in care societatea are incheiat contract de asistenta juridica cu un avocat; -in cazul in care societatea are incheiat contract de prestari servicii cu un PFA.

Solutia consultantului:

In opinia noastra, in primul caz, nu aveti obligatia retinerii la sursa a impozitului pe venitul platit. Avocatul respectiv, in baza contractului de asistanta juridica , are obligatia sa va emita factura, intrucat este persoana impozabila, fie ca este sau nu este inregistrat in scopuri de TVA.

Factura se emite in baza art 155 alin 1 din Codul fiscal, care prevede;

"(1) Persoana impozabila care efectueaza o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, alta decat o livrare/prestare fara drept de deducere a taxei, conform art. 141 alin. ( 1) si (2), trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar, cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa"

Avocatul - liber profesionist isi va determina venitul net impozabil in baza contabilitatatii in partida simpla, acestuia revenindu-i obligatia sa isi achite impozitul si contributiile sociale. Daca insa nu primiti o factura de la avocatul respectiv, atunci retineti la sursa impozit de de 10% sau 16%
conform optiunii exercitate prin contract.

Referitor la PFA, aceasta - la fel ca si in cazul de mai sus, ar trebui sa va emita factura, daca realizeaza activitati care nu sunt scutite fara drept de deducere a TVA, - fiind persoana impozabila si avand aceasta obligativitate in baza art 155 alin 1 din codul fiscal.

Daca PFA-ul respectiv nu va emite factu ra pentru prestarea serviciilor, va trebui sa retineti la sursa impozit pe venit in baza art 52 ,521 din Codul fiscal, de 10% sau 16 % in functie de optiunea exercitata prin contractul incheiat intre parti. Totodata societatii ii revine obligatia sa retina la sursa, sa declare si sa plateasca si contributiile individuale de asigurari sociale si somaj, de 10,5% respectiv 0,5%. In situatia in care prin contract partile au convenit ca retinerea impozitului sa fie de 10%, atunci, impozitul de 10% se va aplica dupa deducerea din venitul brut a contributiilor de asigurari sociale si somaj. In cazul retinerii la sursa a impozitului in procent de 16%, nu veti deduce contributiile de asigurari sociale si somaj.

In situatia in care PFA va emite factura, nu aveti obligatii de retinere la sursa a impozitului pe venit.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016