Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Persoana fizica - traducator - urmeaza sa obtina venituri incepand cu 01.12.2022. Avand in vedere ca este o profesie liberala, va trebui sa se inregistreze la organul fiscal competent.
Ce documente trebuie sa insoteasca formularul 070? In cazul contractului de comodat pentru imobilul in care isi va desfasura activitatea, ce clauze ar trebui cuprinse in contract cu privire la cheltuieli (in legatura cu imobilul) pentru a fi considerate deductibile? Multumesc!
Pentru inregistrarea la ANAF, pentru a primiri codul de identificare fiscala (CIF) persoana fizica (traducator) trebuie sa prezinte urmatoarele acte anexate formularului D070:
- copii dupa documentele eliberate de organismul profesional care coordoneaza activitatea dumneavostra;
- un contract de comodat/inchiriere pentru locul in care va veti stabili sediul profesional al activtitatii;
- copie dupa cartea de identitate.
Termenul este de 30 de zile de la data documentului de autorizare. Dupa depunerea documentatiei, in termen de 5 zile lucratoare, se poate ridica Certificatul de Inregistrare Fiscala.
Referitor la sediul profesional, potrivit art. 68 alin. (4) lit. a) si j) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, conditiile generale pe care trebuie sa le indeplineasca cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii independente, pentru a putea fi deduse, in functie de natura acestora, sunt:
a) sa fie efectuate in cadrul activitatilor independente, justificate prin documente; (...)
j) sa fie efectuate in scopul desfasurarii activitatii si reglementate prin acte normative in vigoare; (...).
Contabilitatea organizatiilor non-profit abonament 12 luni 3 luni GRATUITE
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
Declaratia Unica 2024 Impozit pe venit Contributii CAS si CASS
Astfel, pentru a fi considerate deductibile, cheltuielile trebuie sa fie efectuate in cadrul activitatilor independente, justificate prin documente si efectuate in scopul desfasurarii activitatii independente.
Potrivit pct. 7 alin. (5) lit. r) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, sunt cheltuieli deductibile, cu titlu de exemplu urmatoarele: ( ) r) cheltuielile cu functionarea si intretinerea aferente bunurilor imobile care fac obiectul unui contract de comodat, potrivit intelegerii din contract, pentru partea aferenta utilizarii in scopul afacerii; .
Asadar, imobilul trebuie declarat la DITL ca fiind imobil cu destinatie mixta (rezidential si nerezidential), iar procentul din suprafata declarata pentru folosirea activitatii PFA-ului, este folosit pentru a calcula cheltuielile deductibile la calculul impozitului pe venit, in cazul cheltuielilor cu utilitatile, intretinerea, etc.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 4.92 din 5 din 6 voturi
Articole similare
PFA-uri care obtin venituri din strainatate. Pot lucra pe norma de venit?Articole similare
Ce modificari a adus OG 16/2022 pentru plata CAS si CASS in cazul CIM-urilor part-time sau cu norma intreagaDecizia Comisiei fiscal centrale cu privire la contributiile de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilorCum se poate efectua deducerea TVA-ului de pe bonurile fiscaleVanzare bunuri prin automate. Ce DOCUMENTE JUSTIFICATIVE sunt obligatorii?Suspendare activitate PFA. Care este tratamentul TVA?Ultimele articole
Proiect: PFA-urile, II-urile, IF-urile ar putea deveni SRL-uri. Ce documente sunt necesareMonografie contabila concediile medicale 2024Ordin de deplasare. Ce trebuie sa contina documentul pentru deplasarile in tara si in strainatateDecont TVA 2024: Ghid Complet | Completare, Depunere, TermeneCheltuieli deplasare nejustificate. Tratament fiscalAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"