Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

PFA: Pentru a fi considerate deductibile, cheltuielile trebuie sa fie efectuate in cadrul activitatilor independente

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de InfoTva.ro la 30 Dec. 2022
PFA: Pentru a fi considerate deductibile, cheltuielile trebuie sa fie efectuate in cadrul activitatilor independente
Tags: pfa , cheltuieli deductibile , documente justificative

Persoana fizica - traducator - urmeaza sa obtina venituri incepand cu 01.12.2022. Avand in vedere ca este o profesie liberala, va trebui sa se inregistreze la organul fiscal competent.

Ce documente trebuie sa insoteasca formularul 070? In cazul contractului de comodat pentru imobilul in care isi va desfasura activitatea, ce clauze ar trebui cuprinse in contract cu privire la cheltuieli (in legatura cu imobilul) pentru a fi considerate deductibile? Multumesc!

 

 

Pentru inregistrarea la ANAF, pentru a primiri codul de identificare fiscala (CIF) persoana fizica (traducator) trebuie sa prezinte urmatoarele acte anexate formularului D070:
- copii dupa documentele eliberate de organismul profesional care coordoneaza activitatea dumneavostra;
- un contract de comodat/inchiriere pentru locul in care va veti stabili sediul profesional al activtitatii;
- copie dupa cartea de identitate.
Termenul este de 30 de zile de la data documentului de autorizare. Dupa depunerea documentatiei, in termen de 5 zile lucratoare, se poate ridica Certificatul de Inregistrare Fiscala.

Referitor la sediul profesional, potrivit art. 68 alin. (4) lit. a) si j) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, conditiile generale pe care trebuie sa le indeplineasca cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii independente, pentru a putea fi deduse, in functie de natura acestora, sunt:
a) sa fie efectuate in cadrul activitatilor independente, justificate prin documente; (...)
j) sa fie efectuate in scopul desfasurarii activitatii si reglementate prin acte normative in vigoare; (...). 



Astfel, pentru a fi considerate deductibile, cheltuielile trebuie sa fie efectuate in cadrul activitatilor independente, justificate prin documente si efectuate in scopul desfasurarii activitatii independente.

Potrivit pct. 7 alin. (5) lit. r) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, sunt cheltuieli deductibile, cu titlu de exemplu urmatoarele: ( ) r) cheltuielile cu functionarea si intretinerea aferente bunurilor imobile care fac obiectul unui contract de comodat, potrivit intelegerii din contract, pentru partea aferenta utilizarii in scopul afacerii; .

Asadar, imobilul trebuie declarat la DITL ca fiind imobil cu destinatie mixta (rezidential si nerezidential), iar procentul din suprafata declarata pentru folosirea activitatii PFA-ului, este folosit pentru a calcula cheltuielile deductibile la calculul impozitului pe venit, in cazul cheltuielilor cu utilitatile, intretinerea, etc.



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

 
Autor: InfoTva.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "PFA: Pentru a fi considerate deductibile, cheltuielile trebuie sa fie efectuate in cadrul activitatilor independente":
Rating:

Nota: 4.92 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016