Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cod TVA invalid servicii intracomunitare. Cum gestionam facturile emise pe codul fiscal invalid?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Iul. 2015 Exclusiv
Tags: cod tva invalid, grup fiscal, codul fiscal, comitet, tva, servicii, cod fiscal, corectia retroactiva a codului

In cazul de mai jos, un SRL din Romania factureaza servicii unei firme din Anglia. In luna iunie 2015, SRL-ul constata ca firma din Anglia nu mai are cod valid de TVA din 10.2014. I se comunica ca firma din Anglia face parte dintr-un Grup Fiscal si utilizeaza in scop de TVA codul grupului fiscal incepand cu luna octombrie 2014.


Ce se intampla cu facturile emise de SRL-ul din Romania pe codul fiscal invalid incepand cu octombrie 2014?

Poate sa storneze acum facturile de pe codul invalid si sa le reemita cu aceleasi valori pe codul grupului fiscal si sa rectifice Declaratia 390 pe noul cod? Exista sanctiuni pentru corectia retroactiva a codului?

In primul rand nu specificati ce fel de servicii se presteaza societatii din Anglia. Natura acestora este importanta in vederea stabilirii regimului TVA. Presupunem ca este vorba despre prestari de servicii intracomunitare in sensul art. 133 alin. (2) din Codul fiscal.
 
Referitor la intrebarea dvs., este important de retinut ca potrivit legislatiei in materie de TVA un grup fiscal unic actioneaza ca o singura persoana impozabila.
 
Conform art. 11 din Directiva TVA, dupa consultarea comitetului consultativ pentru taxa pe valoarea adaugata (denumit in continuare "comitetul TVA"), fiecare stat membru poate considera ca persoana impozabila unica orice persoane stabilite pe teritoriul statului membru respectiv care, fiind independente din punct de vedere juridic, sunt strans legate intre ele prin legaturi financiare, economice si organizationale. Romania, la fel ca si Anglia, a optat pentru transpunerea acestei optiuni in legislatia nationala.
 
In acest sens, pentru a putea utiliza codul de TVA al grupului si pentru a aplica in continuare prevederile art. 133 alin. (2) din Codul fiscal pentru serviciile prestate, consideram necesar sa puteti proba ca beneficiarul serviciilor este grupul respectiv. In acest sens, recomandabil ar fi sa incheiati contractul si sa emiteti factura catre reprezentantul grupului respectiv, asa cum rezulta el din sistemul VIES.
 
Facturile le puteti corecta in baza art. 159 din Codul fiscal. Declaratiile 390 depuse pe codul de TVA eronat se pot rectifica, insa este posibil ca aceasta actiune sa genereze sanctionarea societatii cu amenda contraventionala (250 ron) conform sanctiunilor prevazute de Codul de procedura fiscala aplicate pentru depunerea declaratiilor 390 eronate.
 
In masura in care nu modificati contractul si nu emiteti facturile catre reprezentantul grupului, atunci se poate considera ca beneficiarul pe care il facturati dvs. efectiv nu este persoana impozabila intrucat nu are un cod de TVA individual.
 
In acest sens, conform normelor de aplicare a art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, in cazul serviciilor pentru care se aplica prevederile art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, prestate de persoane impozabile stabilite in Romania, atunci cand beneficiarul este o persoana impozabila stabilita in alt stat membru si serviciul este prestat catre sediul activitatii economice sau un sediu fix aflat in alt stat membru decat Romania, prestatorul trebuie sa faca dovada ca beneficiarul este o persoana impozabila si ca este stabilit in Comunitate. Se considera ca aceasta conditie este indeplinita atunci cand beneficiarul comunica prestatorului o adresa a sediului activitatii economice sau, dupa caz, a unui sediu fix din Comunitate, precum si un cod valabil de TVA atribuit de autoritatile fiscale din alt stat membru, inclusiv in cazul persoanelor juridice neimpozabile care sunt inregistrate in scopuri de TVA.
 
Daca nu dispune de informatii contrare, prestatorul poate considera ca un client stabilit in Comunitate are statutul de persoana impozabila:

     a) atunci cand respectivul client i-a comunicat codul sau individual de inregistrare in scopuri de TVA si daca prestatorul obtine confirmarea validitatii codului de inregistrare respectiv, precum si a numelui/denumirii si adresei aferente acestuia in conformitate cu art. 31 din Regulamentul (UE) nr. 904/2010 al Consiliului din 7 octombrie 2010 privind cooperarea administrativa si combaterea fraudei in domeniul taxei pe valoarea adaugata;

     b) atunci cand beneficiarul nu a primit inca un cod individual de inregistrare in scopuri de TVA, insa il informeaza pe prestator ca a depus o cerere in acest sens, si daca prestatorul obtine orice alta dovada care demonstreaza ca clientul este o persoana impozabila sau o persoana juridica neimpozabila care trebuie sa fie inregistrata in scopuri de TVA, precum si daca efectueaza o verificare la un nivel rezonabil a exactitatii informatiilor furnizate de client, pe baza procedurilor de securitate comerciale normale, cum ar fi cele legate de verificarea identitatii ori a platii.
 
Daca nu dispune de informatii contrare, prestatorul poate considera ca un client stabilit in Comunitate are statutul de persoana neimpozabila atunci cand demonstreaza ca acel client nu i-a comunicat codul sau individual de inregistrare in scopuri de TVA, aplicandu-se celelalte reguli prevazute de art. 133 din Codul fiscal, in functie de natura serviciului.
 
In consecinta, exista riscul sa se considere ca acel cod de TVA al grupului fiscal nu constituie o proba a faptului ca beneficiarul serviciilor este inregistrat in scopuri de TVA in Anglia, in masura in care nu modificati contractul si facturile astel incat acestea sa fie incheiate cu entitatea ce apare drept detinatoare a acelui cod de TVA in sistemul VIES.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Bogdan Costea, consultant fiscal

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cod TVA invalid servicii intracomunitare. Cum gestionam facturile emise pe codul fiscal invalid?":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016