Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

D394 in 2024. Bonurile cu valoare mai mica de 100 euro se declara in D394?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Iun. 2024
D394 in 2024. Bonurile cu valoare mai mica de 100 euro se declara in D394?
Tags: bon fiscal, declarare bon fiscal, d394 

Bonurile cu valoare mai mica de 100 euro ce au trecute pe ele CUI-ul beneficiarului se declara in 394? Nu sunt introduse in sistem ca si factura simplificata. Multumesc.

Declarare bon fiscal in D394 – raspunsul specialistului: 

 

Raspunsul la intrebarea daca bonurile cu valoare mai mica de 100 EUR, care au trecut pe ele codul unic de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului, se declara in formularul 394 este urmatorul:

Conform Ordinului presedintelui ANAF nr. 3769/2015, trebuie declarate in Declaratia 394 toate livrarile de bunuri/prestarile de servicii pentru care s-au emis facturi simplificate avand inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului. Sectiunea I.1.5 a acestui ordin prevede clar aceasta obligatie. Asadar, daca bonurile emise indeplinesc criteriile unei facturi simplificate si includ codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului, acestea trebuie declarate in formularul 394, chiar daca nu sunt introduse in sistem ca facturi simplificate.

Pe de alta parte, Articolul 319 alin. 21 din Codul Fiscal prevede conditiile si informatiile minime care trebuie incluse in facturile simplificate. Chiar daca valoarea este sub 100 EUR, emiterea unei facturi simplificate este permisa, si daca aceasta contine codul de inregistrare in scopuri de TVA, conform Ordinului 3769/2015, trebuie raportata.
Prin urmare, raspunsul este ca trebuie sa declarati aceste bonuri in cartusul I alte informatii punctul 1.5. din Declaratia 394, conform indicatiilor din Ordinul nr. 3769/2015, fiind bonuri fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate.


Temei legal 

Ordinul nr. 3769/2015 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA



I. Alte informatii

Acest cartus contine:

1.1. livrari de bunuri/prestari de servicii pentru care s-au emis facturi simplificate care au inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului;
1.2. valoarea totala a bazei impozabile aferente livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii pentru care s-au emis facturi simplificate fara a avea inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului si pentru care nu au fost emise bonuri fiscale, defalcata pe cote de TVA (24%, 20%, 19%, 9%, 5%);
1.3. valoarea totala a bazei impozabile aferente achizitiilor de bunuri si servicii pentru care s-au primit facturi simplificate de la persoane impozabile care aplica sistemul normal de TVA si care au inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului, defalcata pe cote de TVA (24%, 20%, 19%, 9%, 5%);
1.4. valoarea totala a bazei impozabile aferente achizitiilor de bunuri si servicii pentru care s-au primit facturi simplificate de la persoane impozabile care aplica sistemul de TVA la incasare si care au inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului, defalcata pe cote de TVA (24%, 20%, 19%, 9%, 5%);
1.5. valoarea totala a bazei impozabile aferente achizitiilor de bunuri si servicii pentru care s-au primit bonuri fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate si care au inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului, defalcata pe cote de TVA (20%, 19%, 9%, 5%);

Codul fiscal

Art. 319. Facturarea

(11) Persoana impozabila care nu are obligatia de a emite facturi conform prezentului articol poate opta pentru emiterea facturii.
(12) Persoana impozabila care are obligatia de a emite facturi conform prezentului articol, precum si persoana impozabila care opteaza pentru emiterea facturii potrivit alin. (11) pot emite facturi simplificate in oricare dintre urmatoarele situatii:
a) atunci cand valoarea facturilor, inclusiv TVA, nu este mai mare de 100 euro. Cursul de schimb utilizat pentru determinarea in euro a valorii facturii este cursul prevazut la art. 290;
b) in cazul documentelor sau mesajelor tratate drept factura conform alin. (2).
(13) In urma consultarii Comitetului TVA instituit in temeiul prevederilor art. 398 din Directiva 112, prin ordin al ministrului finantelor publice se aproba ca persoana impozabila care are obligatia de a emite facturi conform prezentului articol, precum si persoana impozabila care opteaza pentru emiterea facturii potrivit alin. (11) sa inscrie in facturi doar informatiile prevazute la alin. (21), in urmatoarele cazuri, conform procedurii stabilite prin normele metodologice:
a) valoarea facturii, inclusiv TVA, este mai mare de 100 euro, dar mai mica de 400 euro. Cursul de schimb utilizat pentru determinarea in euro a valorii facturii este cursul prevazut la art. 290; sau
b) in cazul in care practica administrativa ori comerciala din sectorul de activitate implicat sau conditiile tehnice de emitere a facturilor face/fac ca respectarea tuturor obligatiilor mentionate la alin. (20) sau la alin. (23) sa fie extrem de dificila.

(21) Facturile emise in sistem simplificat in conditiile prevazute la alin. (12) si (13) trebuie sa contina cel putin urmatoarele informatii:
a) data emiterii;
b) identificarea persoanei impozabile care a livrat bunurile sau a prestat serviciile;
c) identificarea tipului de bunuri sau servicii furnizate;
d) suma taxei colectate sau informatiile necesare pentru calcularea acesteia;
e) in cazul documentelor sau mesajelor tratate drept factura in conformitate cu prevederile alin. (2), o referire specifica si clara la factura initiala si la detaliile specifice care se modifica.



Raspuns oferit in luna iunie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "D394 in 2024. Bonurile cu valoare mai mica de 100 euro se declara in D394?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016