Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Pe teritoriul Romaniei se organizeaza un eveniment de marketing care presupune cazare, masa, transport, materiale marketing. Toate acestea sunt incluse intr-un contract de organizare eveniment catre o companie din UE inregistrata in scopuri de TVA in Bulgaria. Cum se va proceda din punct de vedere al TVA la momentul facturarii?
In primul rand, trebuie sa stabilim locul prestarii de servicii in conformitate cu prevederile art.133 din Codul fiscal.
Potrivit prevederilor pct.13 din Normele metodologice de aplicare , regulile prevazute la art. 133 alin. (2) si alin. (3) se aplica numai in situatia in care serviciile nu se pot incadra in niciuna dintre exceptiile prevazute la art. 133 alin. (4), (5), (7) şi (8) din Codul fiscal. Daca serviciile pot fi incadrate in una dintre exceptiile prevazute la aceste articole , intotdeauna exceptia prevaleaza, nemaifiind aplicabile regulile generale stabilite la art. 133 alin. (2) si (3) .
Organizarea evenimentului nu se poate incadra la locul unde se desfasoara efectiv evenimentul , intrucat nu este de natura celor mentionate la art.133 alin .(7) lit.b) , repectiv : serviciile legate de acordarea accesului la evenimente culturale, artistice, sportive, stiintifice, educationale, de divertisment sau alte evenimente similare, cum ar fi targurile si expozitiile, precum si pentru serviciile auxiliare legate de acordarea acestui acces, prestate unei persoane impozabile. In sensul art. 133 alin. (7) lit. b) din Codul fiscal, conceptul de eveniment nu cuprinde serviciile de instruire, indiferent de durata procesului de instruire, care nu sunt organizate sub forma unor seminare.
Asadar, se aplica regula generala de la art.133 alin. (2) potrivit careia, locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice.
Astfel, serviciul va fi neimpozabil pe teritoriul Romaniei, locul prestarii va fi in Bulgaria. Pentru aceasta , societatea dvs. trebuie sa faca dovada ca beneficiarul este o persoana impozabila si ca este stabilit in Comunitate. Se considera ca aceasta conditie este indeplinita atunci cand beneficiarul comunica prestatorului o adresa a sediului activitatii economice sau, dupa caz, a unui sediu fix din Comunitate, precum si un cod valabil de TVA atribuit de autoritatile fiscale din alt stat membru, inclusiv in cazul persoanelor juridice neimpozabile care sunt inregistrate in scopuri de TVA.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Garofil, consultant fiscal
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Manual de politici contabile - Stick USB
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"