Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Chirie factura cu TVA. Identificarea cheltuielilor deductibile

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Oct. 2012 Exclusiv
Tags: inregistrare tva, codul fiscal, chirie, cui, cheltuieli deductibile

Analizam astazi cazul unei societati comerciale X, neinregistrate in scopuri de TVA, care a incheiat un contract de inchiriere in data de 10.09.2012, cu o alta persoana juridica (Y), care la data respectiva inca era inregistrata in scopuri de TVA. In contract s-a stipulat ca pretul chiriei este de 200 euro + TVA. In 15.09.2012, societatea Y emite o factura cu "garantie chirie", pe factura aparand CUI-ul cu RO in fata, insa pe factura nu apare coloana de TVA. Din data de 15.09.2012, se verifica CUI-ul societatii Y si apare ca inregistrarea in scopuri de TVA a societatii Y a fost anulata. Vom oferi astfel solutii pentru urmatoarele situatii:

- daca  societateaY factureaza chiria cu TVA, chiriasul are dreptul sa includa in cheltuieli deductibile cu chiria cv. TVA?
- daca Y si-a suspendat activitatea poate sa factureze chiria?
- chiriasul are vreo obligatie de a verifica din acest punct de vedere pe Y?
- daca lui Y i s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA si in contract s-a prevazut ca X va plati 200 euro+tvam Y are dreptul sa factureze 200+TVA, dar sa nu apara coloana de TVA pe factura?


Solutia consultantului:

Potrivit prevederilor art 141 alin (2) lit. e)  din Codul fiscal , operatiunile de inchiriere bunuri imobile este operatiune scutita fara drept de deducere.

Potrivit prevederilor alin (3) ale aceluiasi articol, orice persoana impozabila poate opta pentru taxarea operatiunilor prevazute la alin. (2) lit. e) si f), in conditiile stabilite prin norme. Potrivit prevederilor din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal ,  o copie dupa notificare va fi transmisa clientului. Depunerea cu intarziere a notificarii nu va anula dreptul persoanei impozabile de a aplica regimul de taxare si nici dreptul de deducere exercitat de beneficiar in conditiile art. 145-147 indice 1 din Codul fiscal . Dreptul de deducere la beneficiar ia nastere si poate fi exercitat la data la care intervine exigibilitatea taxei, si nu la data primirii copiei de pe notificarea transmisa de vanzator.

Potrivit prevederilor art 11 alin (1 indice 2) , beneficiarii care achizitioneaza bunuri si/sau servicii de la contribuabili dupa inscrierea acestora ca inactivi in Registrul contribuabililor inactivi/reactivati conform art. 78 indice 1 din OG 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, nu beneficiaza de dreptul de deducere a cheltuielilor si a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor respective, cu exceptia achizitiilor de bunuri efectuate in cadrul procedurii de executare silita.

Potrivit prevederilor art 11 alin (1 indice 4) din Codul fiscal , beneficiarii care achizitioneaza bunuri si/sau servicii de la contribuabilii carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA conform prevederilor art. 153 alin. (9) lit. b)-e) si au fost inscrisi in Registrul persoanelor impozabile a caror inregistrare in scopuri de TVA conform art. 153 a fost anulata nu beneficiaza de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor respective, cu exceptia achizitiilor de bunuri efectuate in cadrul procedurii de executare silita.

In situatia in care societatea respectiva este inscrisa in Registrul contribuabililor inactivi cheltuiala cu contravaloarea  chiriei este cheltuiala nedeductibila, conform prevederilor art. 21 alin. (4) lit.  r)  potrivit caruia “cheltuielile inregistrate in evidenta contabila, care au la baza un document emis de un contribuabil inactiv al carui certificat de inregistrare fiscala a fost suspendat in baza ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala”  nu este  cheltuiala deductibila la determinarea profitului impozabil.

Astfel, in situatia in care societatea respectiva nu este declarata inactiva potrivit prevederilor art 78 indice 1 din Codul de procedura fiscala , cheltuiala cu contravaloarea chiriei inclusiv TVA, este cheltuiala deductibila la determinarea profitului impozabil potrivit prevederilor art. 21 alin (1) din Codul fiscal .  

In situatia in care societatea dvs. este inregistrata in scopuri de TVA si achizitionati bunuri/prestari de servicii  de la  persoana juridica (y)  in conditiile in care inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 153 a fost anulata nu aveti dreptul de deducere pentru bunuri/serviciile prestate de catre aceasta societate.

Avand in vedere ca beneficiarii bunurilor si/sau serviciilor  de la contribuabilii care sunt inscrisi ca inactivi in Registrul contribuabililor inactivi/reactivati respectiv  in Registrul persoanelor impozabile a caror inregistrare in scopuri de TVA conform art. 153 a fost anulata, nu beneficiaza de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor respective precum si nedeductibilitatea cheltuielilor in conditiile mai sus mentionate, este prudent  ca in momentul inceperii unei relatii comerciale ,sa va verificati partenerii pe pagina ANAF.
Contractul se incheie prin simplul acord de vointe al partilor daca legea nu impune o anumita formalitate pentru incheierea sa valabila.
Potrivit prevederilor  art. 1.768 din Codul civil , pretul datorat de beneficiar este cel prevazut in contract sau in lege.

Daca in cursul executarii contractului se modifica reglementarea legala a pretului sau mecanismului de determinare a acestuia, intre parti va continua sa se aplice pretul sau mecanismul de determinare a acestuia stabilit initial in contract, daca legea nu prevede expres contrariul. Daca societatea nu mai este inregistrata in scopuri de TVA , puteti sa renegociati contravaloarea chiriei prin incheierea unui act aditional la contract.

In perioada de suspendare (inactivitate temporara) a activitatii, societatea comerciala nu desfasoara activitate si nu inregistreaza venituri.

Potrivit art 153 alin (9), organele fiscale competente anuleaza inregistrarea unei persoane in scopuri de TVA, daca a intrat in inactivitate temporara, inscrisa in registrul comertului, potrivit legii, de la data inscrierii mentiunii privind inactivitatea temporara in registrul comertului.

Societatea trebuie sa depuna la ONRC,  cerere de mentiuni privind inceperea activitatii.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Chirie factura cu TVA. Identificarea cheltuielilor deductibile":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016