Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Analizam astazi cazul unei societati comerciale X, neinregistrate in scopuri de TVA, care a incheiat un contract de inchiriere in data de 10.09.2012, cu o alta persoana juridica (Y), care la data respectiva inca era inregistrata in scopuri de TVA. In contract s-a stipulat ca pretul chiriei este de 200 euro + TVA. In 15.09.2012, societatea Y emite o factura cu "garantie chirie", pe factura aparand CUI-ul cu RO in fata, insa pe factura nu apare coloana de TVA. Din data de 15.09.2012, se verifica CUI-ul societatii Y si apare ca inregistrarea in scopuri de TVA a societatii Y a fost anulata. Vom oferi astfel solutii pentru urmatoarele situatii:
- daca societateaY factureaza chiria cu TVA, chiriasul are dreptul sa includa in cheltuieli deductibile cu chiria cv. TVA?- daca Y si-a suspendat activitatea poate sa factureze chiria?
- chiriasul are vreo obligatie de a verifica din acest punct de vedere pe Y?
- daca lui Y i s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA si in contract s-a prevazut ca X va plati 200 euro+tvam Y are dreptul sa factureze 200+TVA, dar sa nu apara coloana de TVA pe factura?
Solutia consultantului:
Potrivit prevederilor art 141 alin (2) lit. e) din Codul fiscal , operatiunile de inchiriere bunuri imobile este operatiune scutita fara drept de deducere.
Potrivit prevederilor alin (3) ale aceluiasi articol, orice persoana impozabila poate opta pentru taxarea operatiunilor prevazute la alin. (2) lit. e) si f), in conditiile stabilite prin norme. Potrivit prevederilor din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal , o copie dupa notificare va fi transmisa clientului. Depunerea cu intarziere a notificarii nu va anula dreptul persoanei impozabile de a aplica regimul de taxare si nici dreptul de deducere exercitat de beneficiar in conditiile art. 145-147 indice 1 din Codul fiscal . Dreptul de deducere la beneficiar ia nastere si poate fi exercitat la data la care intervine exigibilitatea taxei, si nu la data primirii copiei de pe notificarea transmisa de vanzator.
Potrivit prevederilor art 11 alin (1 indice 2) , beneficiarii care achizitioneaza bunuri si/sau servicii de la contribuabili dupa inscrierea acestora ca inactivi in Registrul contribuabililor inactivi/reactivati conform art. 78 indice 1 din OG 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, nu beneficiaza de dreptul de deducere a cheltuielilor si a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor respective, cu exceptia achizitiilor de bunuri efectuate in cadrul procedurii de executare silita.

Cartea Verde a Contabilitatii

Manual de politici contabile - Stick USB

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025
Potrivit prevederilor art 11 alin (1 indice 4) din Codul fiscal , beneficiarii care achizitioneaza bunuri si/sau servicii de la contribuabilii carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA conform prevederilor art. 153 alin. (9) lit. b)-e) si au fost inscrisi in Registrul persoanelor impozabile a caror inregistrare in scopuri de TVA conform art. 153 a fost anulata nu beneficiaza de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor respective, cu exceptia achizitiilor de bunuri efectuate in cadrul procedurii de executare silita.
In situatia in care societatea respectiva este inscrisa in Registrul contribuabililor inactivi cheltuiala cu contravaloarea chiriei este cheltuiala nedeductibila, conform prevederilor art. 21 alin. (4) lit. r) potrivit caruia “cheltuielile inregistrate in evidenta contabila, care au la baza un document emis de un contribuabil inactiv al carui certificat de inregistrare fiscala a fost suspendat in baza ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala” nu este cheltuiala deductibila la determinarea profitului impozabil.
Astfel, in situatia in care societatea respectiva nu este declarata inactiva potrivit prevederilor art 78 indice 1 din Codul de procedura fiscala , cheltuiala cu contravaloarea chiriei inclusiv TVA, este cheltuiala deductibila la determinarea profitului impozabil potrivit prevederilor art. 21 alin (1) din Codul fiscal .
In situatia in care societatea dvs. este inregistrata in scopuri de TVA si achizitionati bunuri/prestari de servicii de la persoana juridica (y) in conditiile in care inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 153 a fost anulata nu aveti dreptul de deducere pentru bunuri/serviciile prestate de catre aceasta societate.
Avand in vedere ca beneficiarii bunurilor si/sau serviciilor de la contribuabilii care sunt inscrisi ca inactivi in Registrul contribuabililor inactivi/reactivati respectiv in Registrul persoanelor impozabile a caror inregistrare in scopuri de TVA conform art. 153 a fost anulata, nu beneficiaza de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor respective precum si nedeductibilitatea cheltuielilor in conditiile mai sus mentionate, este prudent ca in momentul inceperii unei relatii comerciale ,sa va verificati partenerii pe pagina ANAF.
Contractul se incheie prin simplul acord de vointe al partilor daca legea nu impune o anumita formalitate pentru incheierea sa valabila.
Potrivit prevederilor art. 1.768 din Codul civil , pretul datorat de beneficiar este cel prevazut in contract sau in lege.
Daca in cursul executarii contractului se modifica reglementarea legala a pretului sau mecanismului de determinare a acestuia, intre parti va continua sa se aplice pretul sau mecanismul de determinare a acestuia stabilit initial in contract, daca legea nu prevede expres contrariul. Daca societatea nu mai este inregistrata in scopuri de TVA , puteti sa renegociati contravaloarea chiriei prin incheierea unui act aditional la contract.
In perioada de suspendare (inactivitate temporara) a activitatii, societatea comerciala nu desfasoara activitate si nu inregistreaza venituri.
Potrivit art 153 alin (9), organele fiscale competente anuleaza inregistrarea unei persoane in scopuri de TVA, daca a intrat in inactivitate temporara, inscrisa in registrul comertului, potrivit legii, de la data inscrierii mentiunii privind inactivitatea temporara in registrul comertului.
Societatea trebuie sa depuna la ONRC, cerere de mentiuni privind inceperea activitatii.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Anexa la cererea de inregistrare in scopuri de TVA. Model formularInregistrare speciala in scop de TVA servicii intracomunitare. Ce obligatii declarative apar?Guvernul a decis: se majoreaza plafonul pana la 65.000 euro. PFA si microintreprinderile, scutite de inregistrarea TVAComunicat ANAF: Se modifica inregistrarea la cerere in scopuri de TVAProcedura reactivarii contribuabilului in inactivitate. Norme aprobate prin OANAF nr. 700Ultimele articole
Cum se declara TVA-ul de import in SAF-TJoi, 10 august 2023, termenul limita pentru depunerea formularelor de inregistrare/anulare a inregistrarii in scopuri de TVAAspecte de avut in vedere dupa inregistrarea in scopuri de TVA: ajustarea TVAAchizitie intracomunitara cu TVA. Cum se inregistreaza corect factura receptionata?Cod de TVA utilizat pentru facturare in Declaratia 390. Prestari intracomunitare de servicii. Studiu de cazArticole similare
Regimul fiscal al livrarilor intracomunitare sub conditia EXWDubla conditie pentru persoanele impozabile care vor sa opteze pentru inscrierea in sistemul TVA la incasare in 2021Studiu de caz: Retinerea la sursa a impozitului pe venit in cazul nerezidentilorFactorii care influenteaza calculul pro-ratei privind TVACine depune Declaratia 221 in mai 2013Ultimele articole
Majorare TVA in 2025: Ce se intampla cu scutirile in domeniul medicale-TVA: Sanctiunile se aplica din 1 IULIE sau 1 AUGUST 2025, in functie de sistemul TVANeplatitor de TVA. Cote de TVA de 9% sau de 19% pentru achizitii din afara RomanieiD700 in 2025. Completare D700 pentru reinregistrare in scopuri de TVAFirme neplatitoare de TVA, servicii din UE. Ce trebuie sa stie despre codul TVA, D301 si D390 VIESArticole similare
129 Monografii contabile detaliate care traduc OMFP 1802/2014Taxe si impozite 2024. La ce sa te astepti anul acestaRestrictii la deducerea taxei pentru vehicule miciVanzare imobil. Regim TVAScaderea cu 14% a cotei de TVA pentru locuinteUltimele articole
Declaratia 205. Completare D205 pentru contractul de inCHIRIEre cu mai multi proprietariCum se calculeaza taxa pe stalp. EXEMPLU practic privind regiile autonomePFA si depasirea plafonului de 300.000 lei: Trece sau nu la TVA?Contractul de inCHIRIEre. 5 intrebari si raspunsuri utile persoanelor fiziceSpatii de inchiriat. Cum se aplica TVA de catre firmele care inchiriaza spatiiArticole similare
H.G. 1091/2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate pentru locul de munca. Caile si iesirile de urgentaOPANAF 19/2015 pentru completarea Procedurii de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVACursul de schimb valutar folosit in stabilirea bazei de impozitareRegistrul Jurnal si Registrul Inventar. Este obligatorie completarea formularelor tipizate?Hotararea 695/2020 modifica normele de implementare a programului „Prima Casaâ€Ultimele articole
Majorare TVA la loCUInte. Conditii pentru masura tranzitorie 2025 - 2026 cu TVA de 9%TVA loCUInte. CONDITII pentru a beneficia de TVA 9% pana pe 31 iulie 2026TVA loCUInte. Ce cota TVA se aplica pentru loCUIntele LIVRATE in 2025Bilet la ordin - Ce este, cum se completeaza corect si cum se utilizeazaTVA imobiliare. Care este regimul TVA in cazul livrarii de constructii mai vechi de 2025Articole similare
Certificatul de atestare fiscala pentru persoane juridiceTaxe PFA: Cum calculeaza CASS un PFA care este si pensionarReguli privind stabilirea venitului net anual din activitati independenteStudiu de caz: Facturare cheltuieli suplimentare pentru contractele de prestari servicii auditCare este regimul fiscal al veniturilor si cheltuielilor rezultate din evaluarea titlurilor de participare?Ultimele articole
TVA si cheltuielile auto: Cand ai deducere integralaDeductibilitate cheltuieli si regim fiscal TVA pentru produsele EXPIRATEDeductibilitate cheltuieli. Impozitul auto si alte aspecte fiscale relevante pentru firmeDecontare transport angajati. Acte necesare si cum se inregistreaza in contabilitateDistrugere punct de lucru in totalitate. Cheltuielile sunt deductibile?
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"