Tags: platitor tva, inregistrare tva, bunuri imobile, codul fiscal
In analiza urmatoare, avem cazul in care o persoana fizica vinde un apartament vechi, proprietate personala, in luna septembrie 2015 la pretul de 60.000 euro. In luna iulie 2017 vinde un teren construibil in suprafata de 750 mp (tot proprietate personala) care a fost achizitionat in anul 2006. Acesta din urma va fi vandut cu suma de 28.000 euro. Vom vedea daca persoana fizica trebuie sa se inregistreze ca platitoare de TVA.
Iata raspunsul specialistului:
Din informatiile furnizate, nu deducem cu exactitate scopul in care au fost utilizate aceste bunuri de catre persoana fizica.
Cu privire la inregistrarea in scopuri de TVA a persoanei fizice in cauza, consideram ca in cazul in care ambele bunuri au fost utilizate doar in scopuri personale, operatiunile descrise nu reprezinta operatiuni impozabile din punct de vedere al TVA, prin urmare nu este necesara inregistrarea in scopuri de taxa. Totodata, in cazul in care apartamentul a fost utilizat in scopuri personale, iar terenul a fost achizitionat in scopul revanzarii si obtinerii de venituri (sau invers), obtinerea unui cod de TVA nu este necesara atat timp cat persoana fizica desfasoara o singura tranzactie de acest tip pe perioada unui an calendaristic, considerandu-se ca o astfel de operatiune este ocazionala si nu reprezinta o activitate economica cu caracter de continuitate.
Prin urmare, chiar daca in situatia descrisa de dumneavoastra ambele bunuri au fost utilizate in desfasurarea unor activitati economice, la momentul vanzarii terenului construibil in anul 2017, persoana fizica nu este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA, intrucat cele doua operatiuni sunt realizate in ani calendaristici diferiti.
Va redau mai jos baza legala aplicabila in acest caz:
Normele metodologice de aplicare a art. 269 alin. (2) din Codul fiscal
Punctul 4 alin. (2) In aplicarea prevederilor alin. (1), persoanele fizice nu se considera ca realizeaza o activitate economica in sfera de aplicare a taxei atunci cand obtin venituri din vanzarea locuintelor proprietate personala sau a altor bunuri, care au fost folosite de catre acestea pentru scopuri personale. In categoria bunurilor utilizate in scopuri personale se includ constructiile si, dupa caz, terenul aferent acestora, proprietate personala a persoanelor fizice care au fost utilizate in scop de locuinta, inclusiv casele de vacanta, orice alte bunuri utilizate in scop personal de catre persoana fizica, precum si bunurile de orice natura mostenite sau dobandite ca urmare a masurilor reparatorii prevazute de legile privind reconstituirea dreptului de proprietate.
(3) Persoana fizica, care nu a devenit deja persoana impozabila pentru alte activitati, se considera ca realizeaza o activitate economica din exploatarea bunurilor corporale sau necorporale, daca actioneaza ca atare, de o maniera independenta, si activitatea respectiva este desfasurata in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate, in sensul art. 269 alin. (2) din Codul fiscal.
(4) In cazul construirii de bunuri imobile de catre o persoana fizica, in vederea vanzarii, activitatea economica este considerata inceputa in momentul in care persoana fizica respectiva intentioneaza sa efectueze o astfel de activitate, iar intentia acesteia trebuie apreciata in baza elementelor obiective, de exemplu, faptul ca aceasta incepe sa angajeze costuri si/sau sa faca investitii pregatitoare initierii activitatii economice. Activitatea economica este considerata continua din momentul inceperii sale, incluzand si livrarea bunului sau partilor din bunul imobil construit, chiar daca este un singur bun imobil.
(5) In cazul achizitiei de terenuri si/sau de constructii de catre persoana fizica in scopul vanzarii, livrarea acestor bunuri reprezinta o activitate cu caracter de continuitate daca persoana fizica realizeaza mai mult de o singura tranzactie in cursul unui an calendaristic.
Daca persoana fizica realizeaza o singura livrare intr-un an aceasta este considerata ocazionala si nu este considerata o livrare impozabila. Daca intervine o a doua livrare in cursul aceluiasi an, prima livrare nu se impoziteaza, dar este luata in considerare la calculul plafonului prevazut la art. 310 din Codul fiscal. Totusi, daca persoana fizica deruleaza deja constructia unui bun imobil in vederea vanzarii, conform alin. (4), activitatea economica fiind deja considerata inceputa si continua, orice alte tranzactii efectuate ulterior nu mai au caracter ocazional. Livrarile de constructii si terenuri, scutite de taxa conform art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, sunt avute in vedere atat la stabilirea caracterului de continuitate al activitatii economice, cat si la calculul plafonului de scutire prevazut la art. 310 din Codul fiscal. In situatia in care persoana fizica nu se inregistreaza in scopuri de TVA conform art. 316 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, dar incepe activitatea economica, se considera ca aplica regimul special de scutire pentru intreprinderile mici conform art. 310 din Codul fiscal, obligativitatea inregistrarii in scopuri de TVA intervenind la termenul prevazut la art. 310 din Codul fiscal.
Exemplul nr. 5: In luna martie 2015 o persoana fizica vinde o casa pe care a utilizat-o in scop de locuinta, operatiunea fiind neimpozabila. In luna aprilie vinde o casa pe care a mostenit-o, nici aceasta operatiune nefiind impozabila. In luna mai, aceeasi persoana fizica cumpara o constructie noua pe care o vinde in luna iulie. Nici dupa aceasta vanzare persoana fizica nu devine persoana impozabila, deoarece aceasta tranzactie, fiind prima vanzare a unui bun care nu a fost utilizat in scopuri personale, este considerata ocazionala. Daca persoana fizica va mai livra de exemplu un teren construibil in luna august, aceasta este considerata a doua tranzactie in sfera TVA, iar persoana fizica va deveni persoana impozabila si va avea obligatia sa solicite inregistrarea cel mai tarziu pana pe data de 10 septembrie, daca livrarea din luna iulie cumulata cu cea din luna august depasesc plafonul de scutire prevazut la art. 310 din Codul fiscal. Primele doua vanzari din lunile martie si aprilie nu sunt luate in calculul plafonului de scutire deoarece nu sunt in sfera de aplicare a TVA.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare:
O societate comerciala, care are ca domeniu principal de activitate comertul cu amanuntul, a fost supusa unui control efectuat de ANAF. Stocul faptic cu cel scriptic nu au coincis. Din acest motiv, Anaf a stabilit prin decizia de impunere tva suplimentar in valoare de 36.000 lei, fiind o diferenta de 200.000 lei pe stoc in plus. In decizie nu a fost specificat nimic legat de impozitul pe profit aferent stocului in plus. In acest caz care sunt notele contabile care se inregistreaza?...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Biroul individual notarial, persoana juridica romana inregistrat in scop de tva, presteaza servicii (in speta onorariu autentificare contract cesiune parti sociale cu titlu oneros) pe care le factureaza cedentului persoana juridica impozabila inregistrata in scop de tva in Spania (firma din Spania a fost verificata in vies si are cod valid de tva). Intrebarea este: cum emite notariatul factura de servicii catre firma din Spania, cu tva sau fara? Serviciul este impozabil din...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Societatea noastra a incheiat un contract de inchiriere intre persoana juridica si persoana fizica (chirie apartament manager general).
Care este cota (procent) de impozit pe venit care trebuie sa-l retin si sa-l declar in D100?
In D 100, care este codul de creanta fiscala care se selecteaza? Unde se incadreaza?
Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Scutire impozit profit reinvestit
O societate platitoare de impozit pe profit trimestrial prezinta urmatoarea situatie:
Profit contabil brut trimestrul 1 2024 - 150.000 lei
Cheltuieli nedeductibile - 350.000 lei
Profit impozabil trimestrul 1 2024 - 500.000 lei
Achizitie utilaje noi trimestrul 1 2024 (conform art.22 alin. (1) din Legea 227/2015) - 200.000 lei
Profit contabil brut trimestrul 2 2024 -...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Persoana juridica romana platitor TVA (in Romania) organizeaza un eveniment (ce presupune inchiriere sala eveniment, sonorizare, fotograf, restaurant) in Bulgaria pentru o societate rezident fiscal si platitor de TVA in Cehia. Cum va intocmi firma din Romania factura? Cu sau fara TVA?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Va rog sa ma ajutati cu un mod de calcul si o monografie contabila pentru urmatoarea situatie: Un salariat care are un venit brut lunar in valoare de 4.800 lei beneficiaza in aceeasi luna de un telefon oferit cu titlu gratuit. Salariatul are un singur copil in intretinere si nu beneficieaza de vreo scutire a impozitului pe venit. Pe factura telefonului avem urmatoarele date: 1500 lei baza, TVA 285lei, total factura 1.785lei. Care este netul pe care il va incasa salariatul?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<