Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
O societate acorda conform CCM salariatilor decontarea a 150 lei pentru ochelari de protectie si 350 lei pentru ochelari de protectie si corectie. Valoarea decontata este inclusiv TVA. Factura este emisa pe numele salariatului si valoarea poate fi mai mare decat valoarea decontata. Vom stabili cum vor fi considerate aceste cheltuieli si TVA-ul aferent din punct de vedere fiscal. In plus, vom vedea in ce masura este corect ca factura sa fie emisa pe datele de identificare ale societatii si nu pe numele angajatului.
Solutia consultantului:In opinia noastra sunt aplicabile urmatoarele situatii fiscale, pentru sumele platite la decontarea ochelarilor:
a) cheltuiala este deductibila limitat la calculul impozitului pe profit in procentul de 2% din fondul de salarii, conform art. 21 alin. (3) lit. c) din Codul fiscal, ce stabileste ca in cadrul cheltuielilor sociale se pot cuprinde si cheltuieli in favoarea salariatilor, conform clauzelor din contractul colectiv de munca;
b) TVA nu este deductibila deoarece factura este emisa pe numele unei persoane fizice, fapt ce nu justifica deducerea conform art. 146 din Codul fiscal.
c) sumele de 150 lei sau 350 lei, reprezinta avantaj de natura salariala, conform norme metodologice pentru art. 55 alin. (3) din Codul fiscal, regasite la pct. 69 din HG 44/2004.
Daca societatea considera ca va efectua achizitia ochelarilor, iar ulterior preda ochelarii la salariati, tratamentul fiscal se va analiza in functie de scopul achizitiei si natura ochelarilor, respectiv daca acestia pot fi considerati ecehipament de protectie.Noi consideram ca pot fi asimilati unor echipamnete de lucru si prezentam cadrul fiscal.
Achizitiile de echipament de lucru, cum sunt hainele, incaltamintea sau caschetele de protectie, sunt frecvent realizate de operatori economici si acestea au caracter de materiale de natura obectelor de inventar, cand valoarea acestora este mai mica de 1800 lei.
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Daca valoarea acestora este mai mare de 1800 lei, regimul contabil este unul pentru mijloace fixe si urmeaza inregistrarea amortizarii, in perioada stabilita de HG 2139/2004, privind catalogul mijoacelor fixe.
Din punct de vedere al regimului contabil, materiale de natura obiectelor de inventar, se pot da in consum si inregistra in cheltuielile perioadei fiscale, de la data la care au fost predate salariatiilor. Consideram ca aceste cheltuieli sunt deductibile fiscal deoarece echipamentul este purtat de salariatii societatii in scopul desfasurarii activitatii.
Retinem si faptul ca prevederile de la pct. 84 din HG 44/2004 privind normele de aplicare a Codului fiscal, stabilesc ca echipamentele de lucru si imbracamintea de protectie nu sunt considerate avantaje in natura pentru salariati si nu se supun impozitului pe venitul din salarii.
Aceeasi precizare se regaseste enumerata la art. 296^15 lit. e) din Codul fiscal, ce stabileste ca nu se datoreaza asigurari sociale pentru echipamentul de lucru primit gratuit de salariat, de la angajatorul acestuia.
Consideram de asemenea ca TVA de la achizitia ochelarilor poate fi dedusa atata timp cat ochelarii sunt purtati de salariatii ce isi desfasoara activitatea in societate si contribuie la realizarea obiectului de activitate al societatii.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Factura de decontareRolul facturii de decontare. In ce situatii o intocmim?Articole similare
Impozitare PFA: 3 studii de caz utile pentru contribuabiliMonografie contabila PFA. Evidenta de gestiuneNoutati Legislatie Fiscala 13-17 aprilie 2009 - Monitorul OficialRetragerea optionala din evidenta platitorilor de TVA. Ajustare negativa TVA pentru OBIECTE DE INVENTAR in folosintaDeterminarea venitului net din activitati independente pe baza contabilitatii in partida simplaUltimele articole
Taxe PFA 2024: Ghid Complet | Impozite, Contributii si Optimizare FiscalaContabilitatea unui complex hotelier. Inregistrari contabile specifice, utile oricarui contabilCe este o persoana fizica independenta (PFI), cum poate functiona si ce impozite platesteImpunerea in sistem real prin optiune a veniturilor din cedarea folosintei bunurilorAPIA: Clarificari importante pentru beneficiarii de Microgranturi in domeniul agroalimentarArticole similare
Depunerea declaratiei recapitulative de catre persoanele inregistrate in scopuri de TVARegim special second-hand. Cum tratam marja de profit negativa?Contribuabil inactiv: Stornare facturi si returnare marfaSplit TVA, forma finala adoptata: Cele mai importante masuriANAF: Rambursarea TVA facturata de un operator economic rezident UEUltimele articole
Cine plateste TVA la vanzarea unui imobil si reglementari cheieFurnizori care NU transmit factura. Cum trebuie emisa autofactura de catre firmeNou ghid E-Factura: Tipuri de facturi utilizate in sistem si codificarile specifice acestoraFacturile simplificate B2B si B2C trebuie transmise in E-Factura din 2025. Care sunt exceptiileE-Factura in 2025: 5 modificari importante aduse de FinanteArticole similare
Cum se face inregistrarea reducerii impozitului pe profit conform OUG153/2020Decontarea combustibilului, in cazul autoturismelor personale ale salariatilorPrecizari ANAF privind salariul minim brut cu data de 01.07.2024Prestari servicii consultanta. Cand e obligatorie inregistrarea in ROI? Inregistram contractul?Inchidere exercitiu financiar 2021. Calcularea corecta a impozitul pe profit cu aplicarea bonificatiilor OUG 153/2020Ultimele articole
Procedura de inregistrare a contractelor de inchiriere va fi modificata incepand cu 2025E-Transport, cod UIT. Cine are obligatia generarii codului UITFurnizori care NU transmit factura. Cum trebuie emisa autofactura de catre firmeNou ghid E-Factura: Tipuri de facturi utilizate in sistem si codificarile specifice acestoraCheltuieli cu masa calda pentru salariati. Aceste cheltuieli sunt deductibile?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"