Atentie contabili!

Modificari importante privind scutirea de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Taxa de utilizare soft. Cum procedam la plata catre o tara membra UE?

de InfoTva.ro

de InfoTva.ro la 22 Mai. 2015 Exclusiv
Tags: taxa utilizare soft, redevente, sume, conventie, dubla impunere, legea 208, factura cu taxare inversa

O companie plateste in fiecare an o taxa de utilizare a unui soft catre o tara membra UE. Factura este cu taxare inversa, iar firma din Irlanda are cod valid de TVA. Pentru acest lucru firma din Romania trebuie sa retina si sa plateasca impozit pe veniturile obtinute de nerezidenti catre statul Roman?


Taxa de utilizare a soft-ului respectiv reprezinta o redeventa din punct de vedere fiscal, iar redeventele fac parte din baza impozabila a impozitului pe veniturile nerezidentilor, conform art. 115 alin. 1 lit.d din Codul fiscal, impozitul fiind de 16% - conform art.116 din Codul fiscal.

In situatia in care beneficiarul de venit – respectiv firma din Irlanda va tranmsite un Certificat de rezidenta fiscala valabil la data efectuarii platilor catre nerezidenti, emis de autoritatile fiscale din Irlanda, atunci, conform art.118 din codul fiscal se pot aplica prevederile Conventiei de Evitare a dublei impuneri incheiata intre Romania si Irlanda – Legea 208/2000, si conform art.12, impozitul care se va retine la sursa fiind in acest caz de 3%.

Redam mai jos prevederile art.12 din Conventia de evitare a dublei impuneri:

"ART. 12
    Redevente
    1. Redeventele provenind dintr-un stat contractant şi platite unui rezident al celuilalt stat contractant pot fi impuse in acel celalalt stat.
Ajustarea TVA pas cu pas
Ajustarea TVA pas cu pas

Vezi detalii

Proceduri obligatorii. Spalarea banilor
Proceduri obligatorii. Spalarea banilor

Vezi detalii

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile

Vezi detalii    2. Redeventele descrise la subparagraful a) al paragrafului 3 si detinute efectiv de un rezident al unui stat contractant pot fi impuse numai in acel stat. Redeventele descrise la subparagraful b) al paragrafului 3 pot fi, de asemenea, impuse in statul contractant din care provin, potrivit legislatiei acestui stat, dar daca beneficiarul efectiv este rezident al celuilalt stat contractant, impozitul astfel stabilit nu va depasi 3% din suma bruta a redeventelor.

    3. Termenul redevente folosit in prezentul articol inseamna plati de orice natura primite pentru utilizarea sau pentru dreptul de a utiliza:

    orice drept de autor asupra unei opere literare, artistice sau ştiintifice, inclusiv asupra filmelor de cinematograf sau filmelor, inregistrarilor pe benzi ori altor forme de inregistrare utilizate pentru emisiunile de radio sau televiziune ori pentru alte mijloace de reproducere sau transmisii;”

 
Certificatul de rezidenta fiscala emis de autoritatile fiscale din Irlanda va trebui sa fie in original, tradus si legalizat.
 
Impozitul de 16% sau 3% se retine la sursa, la data efectuarii platilor catre nerezident, si se calculeaza in lei, la cursul valutar al BNR din data efectuarii platii datoriei catre nerezident. Impozitul astfel retinut si calculat se va plati la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei de retinere si se va declara in Declartia 100 tot pana la aceeasi data.
Totodata, pana in ultima zi a lunii februarie a anului urmator  se va declara in Declaratia privind impozitul retinut pe beneficiari de venit, conform art 119 din Codul fiscal


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de  Irina Coma, consultant fiscal, expert contabil si auditorAutor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Taxa de utilizare soft. Cum procedam la plata catre o tara membra UE?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA
Atentie contabili!
Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016