keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Taxa de utilizare soft. Cum procedam la plata catre o tara membra UE?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Mai. 2015 Exclusiv
Tags: taxa utilizare soft, redevente, sume, conventie, dubla impunere, legea 208, factura cu taxare inversa

O companie plateste in fiecare an o taxa de utilizare a unui soft catre o tara membra UE. Factura este cu taxare inversa, iar firma din Irlanda are cod valid de TVA. Pentru acest lucru firma din Romania trebuie sa retina si sa plateasca impozit pe veniturile obtinute de nerezidenti catre statul Roman?


Taxa de utilizare a soft-ului respectiv reprezinta o redeventa din punct de vedere fiscal, iar redeventele fac parte din baza impozabila a impozitului pe veniturile nerezidentilor, conform art. 115 alin. 1 lit.d din Codul fiscal, impozitul fiind de 16% - conform art.116 din Codul fiscal.

In situatia in care beneficiarul de venit – respectiv firma din Irlanda va tranmsite un Certificat de rezidenta fiscala valabil la data efectuarii platilor catre nerezidenti, emis de autoritatile fiscale din Irlanda, atunci, conform art.118 din codul fiscal se pot aplica prevederile Conventiei de Evitare a dublei impuneri incheiata intre Romania si Irlanda – Legea 208/2000, si conform art.12, impozitul care se va retine la sursa fiind in acest caz de 3%.

Redam mai jos prevederile art.12 din Conventia de evitare a dublei impuneri:

"ART. 12
    Redevente
    1. Redeventele provenind dintr-un stat contractant şi platite unui rezident al celuilalt stat contractant pot fi impuse in acel celalalt stat.


    2. Redeventele descrise la subparagraful a) al paragrafului 3 si detinute efectiv de un rezident al unui stat contractant pot fi impuse numai in acel stat. Redeventele descrise la subparagraful b) al paragrafului 3 pot fi, de asemenea, impuse in statul contractant din care provin, potrivit legislatiei acestui stat, dar daca beneficiarul efectiv este rezident al celuilalt stat contractant, impozitul astfel stabilit nu va depasi 3% din suma bruta a redeventelor.

    3. Termenul redevente folosit in prezentul articol inseamna plati de orice natura primite pentru utilizarea sau pentru dreptul de a utiliza:

    orice drept de autor asupra unei opere literare, artistice sau ştiintifice, inclusiv asupra filmelor de cinematograf sau filmelor, inregistrarilor pe benzi ori altor forme de inregistrare utilizate pentru emisiunile de radio sau televiziune ori pentru alte mijloace de reproducere sau transmisii;”

 
Certificatul de rezidenta fiscala emis de autoritatile fiscale din Irlanda va trebui sa fie in original, tradus si legalizat.
 
Impozitul de 16% sau 3% se retine la sursa, la data efectuarii platilor catre nerezident, si se calculeaza in lei, la cursul valutar al BNR din data efectuarii platii datoriei catre nerezident. Impozitul astfel retinut si calculat se va plati la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei de retinere si se va declara in Declartia 100 tot pana la aceeasi data.
Totodata, pana in ultima zi a lunii februarie a anului urmator  se va declara in Declaratia privind impozitul retinut pe beneficiari de venit, conform art 119 din Codul fiscal


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de  Irina Coma, consultant fiscal, expert contabil si auditor



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016