Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva
la 25 Iul. 2014 Exclusiv
Pentru o societate din Romania cu o filiala deschisa in UE, se mentioneaza ca filiala dispune de resurse financiare pe care ar putea sa le imprumute societatii mama din Romania pe termen lung.
Se va stabili daca se poate ca filiala din UE sa acorde imprumut societatii mama pe termen lung cu dobanda sau daca numai societatea mama are voie sa finanteze filiala.
De asemenea, vom stabili daca pentru a putea efectua astfel de operatiuni de creditare, filiala straina trebuie sa le prevada in obiectul de activitate. In plus, vom vedea daca aceste imprumuturi se supun vreunei obligatii de raportare la Banca Nationala a Romaniei din partea societatii mama.
In plus, urmeaza sa constatam ce alte implicatii fiscale ar putea genera un astfel de imprumut pentru societatea mama (impozit nerezidenti, deductibilitate dobanda).
Nu este nicio interdictie legala in Romania pentru imprumutarea societatii-mama de catre filiala nerezidenta. Aceasta din urma trebuie sa respecte prevederile legislatiei statului membru unde este stabilita, inclusiv in ceea ce priveste obiectul de activitate. De regula, pentru societatile intragrup nu exista interdictii in ceea ce priveste impumuturile, cata vreme sumele tranzactionate nu provin din atragerea de depozite.
Societatea-mama, in calitate de imprumutat are obligatia sa notifice operatiunile respective prin transmiterea la Banca Nationala a Romaniei - Directia statistica a formularului F1 "Notificare la Banca Nationala a Romaniei" si a formularului F2 "Scadentarul tragerilor, al rambursarilor de capital si al platilor de dobanda si comisioane", in termen de 30 de zile de la data incheierii contractului, in conformitate cu prevederile art. 64 din Regulamentul nr. 31/2011 privind raportarea de date si informatii statistice la Banca Nationala a Romaniei.
Din punct de vedere fiscal, veniturile din dobanzi obtinute de filiala nerezidenta sunt, in principiu, impozabile la sursa in Romania, in conformitate cu prevederile art. 115 alin. 1 lit. b din Codul fiscal. Exista si posibilitatea aplicarii Conventiei de evitare a dublei impuneri dintre Romania si statul membru unde este stabilita filiala care, de regula, prevede cote de impozitare mai mici pentru veniturile din dobanzi.

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2023
Totusi, astfel de venituri pot fi scutite in temeiul art. 117 lit. j din Codul fiscal, daca sunt respectate prevederile de la art. 124^18-124^27 din Codul fiscal. Potrivit acestor articole, platile de dobanzi ce provin din Romania sunt exceptate de la orice impozite aplicate asupra acelor plati in Romania, fie prin retinere la sursa, fie prin declarare, cu conditia ca beneficiarul efectiv al dobanzilor sau redeventelor sa fie o intreprindere din alt stat membru (cum este filiala), cu conditia ca intreprinderea beneficiara sa indeplineasca conditiile de la 124^20 din Codul fiscal (inclusiv o participatie minima de 25% din capital pentru o perioada neintrerupta de cel putin 2 ani).
In privinta deductibilitatii cheltuielilor cu dobanzile la societatea-mama, intervin atat prevederile art. 23 din Codul fiscal care stabilesc o deductibilitate limitata in raport cu rata dobanzii (6% maxim pentru imprumuturile in valuta), cat si gradul de indatorare (dobanda nedeductibila, daca gradul de indatorare a capitalului este peste 3), cat si prevederile art. 11 alin. 2 din Codul fiscal referitoare la pretul tranzactiei intre persoane afiliate (cum este societatea-mama si filiala sa). In acest caz, la analizarea deductibilitatii cheltuielilor cu dobanzile se vor avea in vedere prevederile pct. 38 din Normele metodologice date in aplicarea art. 11 din Codul fiscal.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Imprumuturi primite de la o filiala din UE si raportarea imprumutului. Ce implicatii fiscale apar?":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Articole similare
Debitorii pot beneficia o singura data de suspendarea obligatiilor de plata pentru fiecare IMPRUMUTNoul Cod fiscal in 2014: Ce modificari au intrat in vigoare de la 1 ianuarie?Inregistrare cladire preluata de sediul permanent de la societatea-mamaModificari formulare: Declararea impozitelor si taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursaNoutati legislatie Fiscala 10-14 noiembrie 2008 - Monitorul OficialUltimele articole
Dividende repartizate in 2022. Pot fi achitate in numerar prin casierie in limita plafonului de 10.000 lei/zi?Modificari introduse prin OUG 98/2023 care se aplica incepand cu 1 noiembrie 2023Tot ce trebuie sa stii despre noile MODIFICARI FISCALELegea 296/2023. Vezi TOATE modificarile aduse plafoanelor de incasari si plati in numerarIMM-urile din Romania vor primi garantii directe cu valoare totala de 1 miliard de euro
Mai multe articole despre imprumut
Articole similare
Importanta pregatirii la timp a proiectelor pentru perioada de programare 2014-2020Buget 2012: Ialomiteanu a declarat ca rectificarea pe 2011 nu va fi negativaNu va fi redus impozitul pentru cladirile si terenurile din turismFirmele care primesc ucenici si stagiari vor beneficia de subventii de pana la 300 euro pe lunaCe modificari a adus Legea 182/2016 pentru PFA-uri si intreprinderi individuale?Ultimele articole
Cheltuieli sociale vs avantaje in bani si natura. Cum se delimiteazaAspecte de avut in vedere dupa inregistrarea in scopuri de TVA: ajustarea TVACum se aplica facilitatea de reducere a impozitului pe veniturile microintreprinderilor in 2022Ajustarea (reducerea) TVA colectata pentru facturi neincasate. Aspecte legalePFA personalitate juridica - vanzare teren. Completarea Declaratiei Unica
Mai multe articole despre resurse financiare

Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"