keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

TVA - Leasingul

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Nov. 2007

Leasingul Codul fiscal si Normele metodologice de aplicare a acestuia pozitioneaza si pentru anul 2008 operatiunile de leasing in categoria prestarilor de servicii (locatia de bunuri), desi, in ...

Leasingul

 

 

 

Codul fiscal si Normele metodologice de aplicare a acestuia pozitioneaza si pentru anul 2008 operatiunile de leasing in categoria prestarilor de servicii („locatia de bunuri“), desi, in cazul operatiunilor de leasing financiar, acest aspect a ramas neclar. Cu privire la acest aspect, conform prevederilor legale in vigoare consideram ca trebuie avute in vedere urmatoarele aspecte:

 

● contractul de leasing financiar prevede expres transferul dreptului de proprietate catre utilizator, la momentul expirarii contractului sart. 7 alin. (1) pct. 7 lit. a) Codul fiscalt;

 

● in cazul leasingului financiar, utilizatorul este tratat din punct de vedere fiscal ca proprietar.

 

Amortizarea bunului care face obiectul contractului de leasing se face de catre utilizator sart. 24 alin. (1) Cod fiscalt;

 

● sub aspect economic, prin leasing financiar, utilizatorul achizitioneaza un bun pe care il va finanta pe seama cheltuielilor de exploatare, evitand imobilizarea de resurse financiare pe termen lung.

 

Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, prevad in cuprinsul punctului 7 alin. (2) faptul ca, daca pe parcursul desfasurarii unui contract de leasing intervine cesiunea contractului de leasing spre un alt utilizator, cu acceptul locatorului/finantatorului, din punctul de vedere al taxei pe valoarea adaugata, operatiunea nu va constitui o livrare de bunuri intrucat persoana care preia contractul de leasing „continua persoana cedentului“.

 

Situatia este identica si in cazul cesiunii contractului de leasing financiar, prin schimbarea locatorului/finantatorului, operatiunea fiind in continuare considerata prestare de servicii.

 

Operatiunea ramane, in continuare, prestare de servicii, persoana care preia contractul de leasing avand, in fapt, aceleasi obligatii ca si cedentul, din punctul de vedere al TVA.

 

 

 

Inchiderea contractului de leasing financiar prin achizitionarea bunului

 
 

Conform dispozitiilor Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, daca la sfarsitul perioadei de leasing proprietatea bunului ce face obiectul acestui contract va fi transferata utilizatorului, operatiunea va fi considerata o livrare de bunuri, insa numai la valoarea la care se face transferul (valoarea reziduala).

 

Cu privire la aceasta optiune, Normele metodologice prevad faptul ca sfarsitul perioadei de leasing poate reprezenta si data la care utilizatorul isi poate exprima optiunea in discutie, chiar daca aceasta data este anterioara sfarsitului perioadei de leasing.

 

Pe de alta parte insa, textul de lege impune conditia ca aceasta data sa nu fie mai devreme de 12 luni.

 

Conform variantei Normelor metodologice valabile de la data de 1 ianuarie 2008, in situatia in care utilizatorul poate opta pentru achizitionarea bunului inainte de derularea a 12 luni consecutive de la data inceperii contractului de leasing, respectiv de la data la care bunul a fost pus la dispozitia locatarului, se va considera ca nu a avut loc o operatiune de leasing, ci o livrare de bunuri la data la care acestea au fost puse la dispozitia utilizatorului.

 

Transformarea contractului de leasing in livrare de bunuri, inainte de trecerea a 12 luni de la punerea la dispozitie a bunului catre utilizator sau dupa acest termen are urmatoarele consecinte:

 

● devin aplicabile regulile de la livrarile/achizitiile de bunuri;

 

● raportarea in decont a valorii ramase (reziduale).

 

Sumele platite cu titlu de rate de leasing se includ in decont la randurile aferente serviciilor;

 

● daca locatorul si utilizatorul sunt situati in state membre diferite, operatiunea se raporteaza in Intrastat, la valoarea totala (suma totala a ratelor, la care se adauga valoarea reziduala).

 

 

 

Servicii de intermediere prestate de persoane care actioneaza in nume propriu, dar in contul altei persoane – comisionarul

 
 

Regula generala: se considera ca persoana care intermediaza un serviciu, in nume propriu, dar in contul altei persoane, a primit si a prestat ea insasi aceste servicii.

 

In calitate de comisionar, din punctul de vedere al taxei, persoana impozabila este tratata drept cumparator/revanzator al acestor servicii, indiferent daca actioneaza in numele cumparatorului sau al vanzatorului.

 

Procedura aplicabila:

 

● comisionarul primeste de la vanzator o factura sau un alt document emis pe numele sau;

 

● emite o factura sau un alt document catre cumparator.

 

Daca furnizorul emite o factura direct pe numele clientului final, plata facuta de comisionar se considera o plata efectuata in numele clientului. Sumele achitate de prestator, numele si contul clientului, care apoi se deconteaza acestuia, nu se includ in baza de impozitare.

 
 

Decontarea sumelor achitate de prestator, in numele si in contul clientului, se poate face prin utilizarea facturii de decontare.

 

Utilizarea facturii de decontare este optionala, insa daca apelati la o astfel de procedura trebuie sa tineti cont de urmatoarele restrictii:

 

 

 

La prestator:

 

● valoarea de recuperat, inscrisa in factura de decontare, include si valoarea taxei aferente ( este interzisa mentionarea distincta in factura de decontare a valorii TVA);

 

● la transmiterea facturii de decontare catre client se ataseaza factura achitata in numele clientului si emisa pe numele acestuia;

 

● factura de decontare nu-i permite prestatorului sa-si exercite dreptul de deducere pentru sumele achitate in contul clientului;

 

● prestatorul nu colecteaza TVA, in baza facturii de decontare;

 

● sumele achitate in numele clientului nu se inregistreaza in conturile de cheltuieli, respectiv de venituri.

 

 

 

La client:

 

● clientul isi exercita dreptul de deducere, in baza facturii emise pe numele sau de catre furnizor;

 

● anexeaza factura de decontare la factura emisa in numele sau, ca dovada a sumelor achitate.

 

 

 

Servicii de intermediere prestate de catre persoane care actioneaza in numele si in contul altei persoane – mandatarul

 
 

Regula generala: conform art. 374 din Codul comercial roman, „mandatul comercial are ca obiect tratarea de afaceri comerciale pe seama si socoteala mandatului; mandatul comercial nu se presupune a fi gratuit“.

 

Procedura aplicabila:

 

● prestatorul/furnizorul efectueaza o prestare de servicii, pentru care emite o factura direct pe numele beneficiarului;

 

● mandatarul efectueaza o prestare de servicii, pentru care intocmeste o factura de comision, care reprezinta contravaloarea serviciului intermediat (prestat) catre mandant sau beneficiar.

 
 

Emiterea unei facturi de catre mandatar in numele sau, catre beneficiar, pentru prestarea de servicii intermediata, il transforma in cumparator/revanzator, din punctul de vedere a TVA, pentru serviciulrespectiv.

 

Situatia este tratata identic si in cazul in care prestatorul emite factura direct pe numele mandatarului.

In ambele cazuri se aplica „structura de comision“.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016