Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


As dori sa-mi clarific aplicarea facilitatilor prevazute de OUG 153/2020: 1. Este obligatoriu sa aplic sau pot calcula impozitul neajustat si in acest caz pot depune D100 fara bonificatie, acum pana in 25.01.2022 si sa platesc pana la aceasta data? 2. Daca nu este admis, pot depune acum impozitul neajustat si sa fac rectificativa, dupa depunerea situatiilor financiare? Multumesc.
Reducerile aplicate asupra impozitului pe veniturile microintreprinderilor, unele incepand cu anul 2021 si altele din anul 2022, reglementate de prevederile actului normativ anterior invocat, se calculeaza asupra impozitului datorat, asa cum se prevede la art. I alin. (1).
Aceste prevederi au in vedere, in principal, capitalizarea firmelor si apoi, cresterea lichiditatilor.
De mentionat este faptul ca reducerile prevazute de OUG nr. 153/2020 se cumuleaza, iar valoarea rezultata se aplica asupra impozitului determinat pentru perioada respectiva.
Capitalul propriu ajustat, care reprezinta baza acestor bonificatii, are in componenta sa capitalul social subscris si varsat, primele de capital, rezervele legale, statutare sau contractuale, profitul din exercitiile anterioare.

Autoturisme pe firma Regim fiscal-contabil

Cartea Verde a Contabilitatii

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025
Nu se cuprind in capitalul propriu ajustat rezervele din reevaluare si rezultatul exercitiului curent.
Reducerile nu se aplica asupra impozitului determinat trimestrial.
Procentul aferent reducerii de impozit se aplica asupra sumei datorate pentru intregul an fiscal, iar valoarea reducerii se scade din impozitul datorat pentru trim. IV (Art. I alin. 12).
Daca valoarea reducerii este mai mare decat impozitul calculat pentru trimestrul IV, diferenta care nu a putut fi scazuta din impozitul aferent trimestrului IV se scade din impozitul determinat pentru trimestrele anterioare, situatie in care se depun declaratii rectificative.
Ca urmare a introducerii in legislatie a acestor prevederi s-a avut in vedere faptul ca informatiile necesare cresterii surselor proprii se pot determina numai dupa intocmirea si aprobarea situatiilor financiare (termen maxim pentru depunere 120 sau 150 de zile, dupa caz, conform dispozitiilor art. 36 din Legea conatbilitatii) fapt pentru care a fost modificata si data depunerii declaratiei 100 pentru trim. IV 2021.
Aceasta se transmite pana la 25 iunie a exercitiului urmator celui pentru care se datoreaza impozitul, respectiv anul 2022, termen pana la care se efectueaza si plata impozitului rezultat.
Modificarea se aplica prin derogare de la prevederile art. 56 din Codul fiscal.
Referitor la intrebarea d-voastra mentionam ca facilitatile fiscale nu au caracter imperativ, obligatoriu pentru cei carora li se adreseaza.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Aplicare bonificatie conform OUG 153/2020 pentru platitorii de impozit pe profitOUG 153/2020: Se mai aplica reducerile cu privire la impozite si in 2023?Inchidere exercitiu financiar 2021. Calcularea corecta a impozitul pe profit cu aplicarea bonificatiilor OUG 153/2020Schimbare sistem de impunere. Aplicarea reducerilor conform OUG 153OUG 153/2020. Aspecte fiscale privind reducerea de impozit pe veniturile microintreprinderilorUltimele articole
Sponsorizari. Momentul scaderii din impozitul pe profitMod de calcul sume redirectionate prin formularul 177Calendar ANAF. Pana pe 25 iunie 2024 trebuie depuse la fisc 10 declaratii importanteD101 in 2024. Pana cand poate fi depus formularul?Facilitati fiscale la calculul impozitului, conform OUG 153/2020, pentru firme infiintate in 2021Articole similare
REDUCERE IMPOZIT pe veniturile microintreprinderilor. Calcul bonificatie conform OUG 153/2020Reducere de 8% prin OUG 153/2020. Cum se face inregistrarea si declararea impozitului?Certificarea declaratiilor de catre consultantul fiscalLiderul PNL vrea ca IT-istii sa plateasca impozit pe venit. Patronatele din Industria IT: Rezultatul ar fi reducerea masiva a specialistilor din taraReducerea pentru impozitul pe profit prevazuta de OUG 153/2020 poate fi aplicata bilantului de la 30 iunie 2022?Ultimele articole
Calcularea impozitului pe profit pentru anul 2021 in cazul aplicarii reducerilor conform OUG 153/2020Optiune pentru plata defalcata TVA in trimestrul IV 2017 si REDUCERE IMPOZIT pe profit. Care e termenul pentru plata anticipata?Certificarea declaratiilor de catre consultantul fiscalArticole similare
25 octombrie 2021, termenul scadent pentru 9 obligatii fiscaleMicrointreprindere. Cum se face trecerea de la impozitul pe profit la impozitul specificPana pe 25 IUNIE 2024 trebuie depuse la ANAF mai multe declaratii fiscale importanteReduceri plata impozit micro si pe profit. Ce procent trebuie sa aplice firmele, conform OUG 153/2022, pentru trim. IV?Tratamentul FISCAL al cheltuielilor cu achizitionarea caselor de marcat, conform Legii 153/2020. Informare ANAFUltimele articole
Impozit pe profit. 4 exemple utile pentru calcularea impozitului si recuperarea pierderilor fiscaleCum se face trecerea de la TVA trimestrial la TVA lunar in 2025In ce conditii poti trece de la impozit pe profit la impozit micro in 2025Firme care NU mai sunt microintreprinderi din ianuarie 2023. Pot reveni la impozit micro din 2025?Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"