Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Anularea inregistrarii TVA, obligatia ajustarii sumei de TVA si reinregistrarea. Cum vom proceda?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Sep. 2015 Exclusiv
Tags: anularea inregistrarii tva, ajustare tva, tva trimestrial, deducere, contribitii, creante, decont tva

De la data de 1.08.2015 unei societati platitoare de TVA trimestrial i se anuleaza din oficiu dreptul de a mai fi platitoare de TVA (pentru declaratii pe 0 in ultimile 6 luni). La sfarsitul lunii iulie in balanta are TVA de recuperat in suma de 42.000 lei.


S-au facut demersurile necesare pentru a deveni platitor de TVA prin depunerea declaratiilor 088, 099.

Ce se intampla cu TVA-ul de recuperat din balanta?

Se mentioneaza ca la dosar s-a depus si decontul lunii iulie cu suma de recuperat existenta fara sa se faca nicio ajustare. Daca trebuie facuta o ajustare, in ce consta aceasta ajustare si in ce declaratie trebuie facuta?

Anularea  din oficiu a inregistrarii  in scopuri de TVA are drept consecinta fiscala, negativa,  obligatia ajustarii sumei TVA deduse la momentul achizitiei  bunurilor si serviciilor existente in sold la data anularii codului de TVA. Ajustarea se efectueaza conform prevederilor:

- pentru bunuri in stoc si servicii neconsumate (de exemplu chirii achitate in avans, abonamente, etc.) conform prevederilor art. 148 din Codul fiscal si pct. 53 din normele de aplicare a acestui articol;
- pentru bunuri de capital, conform prevederilor art. 149 din Codul fiscal si pct. 54 din normele de aplicare a acestui articol.

Ajustarea sumei TVA deduse in perioada in care societatea a figurat cu cod valid de TVA reprezinta, in fapt, anularea dreptului de deducere exercitat initial. Suma TVA ajustata se inregistreaza pe cheltuieli din activitatea de exploatare, prin formula contabila 6588 = 4426.

    Suma TVA dedusa, ajustata in beneficiul bugetului de stat, se evidentiaza, cu semnul minus in jurnalul pentru cumparari si se raporteaza, cu semnul minus,  prin ultimul decont de TVA cod 300 aferent ultimei perioade fiscale in care persoana impozabila figureaza cu cod valid de TVA. in situatia in care societatea afla din timp ca are codul de TVA anulat si efectueaza ajustarea, suma TVA de plata rezultata ca efect al ajustarii poate fi compensata, prin decontul de TVA cod 300 cu suma TVA de rambursat din perioada fiscala anterioara.  Suma TVA ajustata se evidentiaza in jurnalul pentru cumparari cu semnul minus si se  raporteaza, corespunzator,  prin decontul de   TVA cod 300  (ultimul decont de TVA in calitate de platitor de TVA) la urmatoarele randuri:

    la randul 30    "Regularizari taxa dedusa" pentru sumele rezultate din ajustarea efectuata conform prevederilor art. 148, pentru servicii si bunuri (marfuri, obiecte de inventar nedecontate, active fixe care nu se incadreaza in categoria bunurilor de capital, etc.);
    randul 31 denumit  "Ajustari conform pro-rata/ajustari pentru bunurile de capital" pentru sumele rezultate din ajustarea efectuata conform prevederilor art. 148.


 In situatia in care persoana impozabila nu primeste de la   organul fiscal, decizia de anulare in scopuri de TVA pana la termenul de depunere a decontului de TVA si nu mai are posibilitatea sa raporteze suma TVA ajustata prin decontul de TVA cod 300 deoarece  figureaza cu codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat din oficiu conform informatiilor preluate din  "Registrul persoanelor impozabile a caror inregistrare in scopuri de TVA conform art. 153 a fost anulata" trebuie sa raporteze sumele rezultate din ajustare prin  formularul cod 307 reglementata prin O.M.F.P.  2223 din 22 august 2013 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (307) "Declaratie privind sumele rezultate din ajustarea/corectia ajustarilor/regularizarea taxei pe valoarea adaugata" Aceasta obligatie este reglementata prin art. 156^3  "Decontul special de taxa si alte declaratii" alin. (9)  Dupa anularea inregistrarii in scopuri de TVA, conform art. 153 alin. (9) lit. g), persoanele impozabile depun o declaratie pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a intervenit obligatia sau, dupa caz, dreptul de ajustare/corectie a ajustarilor/regularizare a taxei pe valoarea adaugata privind sumele rezultate ca urmare a acestor ajustari/corectii a ajustarilor/regularizari efectuate in urmatoarele situatii:

    a) nu au efectuat ajustarile de taxa prevazute de lege in ultimul decont depus inainte de scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA sau au efectuat ajustari incorecte, conform art. 128 alin. (4), art. 148, 149 sau 161;
    b) trebuie sa efectueze regularizarile prevazute la art. 134 alin. (5) sau sa ajusteze baza de impozitare conform prevederilor art. 138, pentru operatiuni realizate inainte de anularea inregistrarii;
    c) trebuie sa efectueze alte ajustari ale taxei pe valoarea adaugata in conformitate cu prevederile din norme.

Spre deosebire de ajustarea care se raporteaza prin decontul de TVA cod 300, caz in care suma TVA de plata poate fi compensata cu TVA de rambursat, in cazul ajustarii si raportarii sumei de plata prin formularul cod 307 nu poate fi compensata, persoana impozabila fiind obligata la plata efectiva a TVA datorata, rezultata din calcule.   Aceasta obligatie rezulta si din prevederile art. 4 alin.  (1) din O.M.F.P. nr. 2223/2013  Suma reprezentand taxa pe valoarea adaugata de plata la bugetul de stat rezultata ca urmare a ajustarilor/corectiei ajustarilor/regularizarilor taxei pe valoarea adaugata, declarata prin formularul prevazut la art. 1, va fi achitata la bugetul de stat, potrivit reglementarilor legale in vigoare, in lei, in numerar, prin decontare bancara sau prin mandat postal, in contul 20.10.01.01.05 "TVA de plata la bugetul de stat, rezultata ca urmare a ajustarilor", deschis la unitatea Trezoreriei Statului din cadrul organului fiscal competent, codificat cu codul de identificare fiscala sau cu codul numeric personal al platitorului, dupa caz.  

Avand in vedere faptul ca societatea respectiva are codul de TVA anulat,  d.p.d.v. contabil,  nu poate utiliza conturile specifice de TVA, respectiv 4426, 4427, 4428, 4423 si 4424. Astfel, este recomandabil ca suma TVA de rambursat inregistrata in debitul contului 4424 care nu se solicita la restituire,  sa fie transferata in debitul contului 4482  Alte creante privind bugetul statului  pe intreaga perioada in care societatea figureaza cu codul de TVA anulat. Dupa aprobarea reinregistrarii, se poate efectuat inregistrarea inversa 4424 = 4482 cu preluarea sumei in primul decont de TVA cod 300, dupa reinregistrare.

Nerespectarea obligatiilor privind  ajustarea sumei TVA deduse,  dupa anularea codului de inregistrare in scopuri de TVA, poate fi constatata numai de catre organul de control, in baza unei inspectii fiscale partiale privind TVA, fara a fi constatata de catre organul fiscal de administrare a impozitelor, taxelor si contributiilor la care s-au depus formalatatile de reinregistrare,  inclusiv decontul de TVA aferent lunii iulie 2015.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras, consultant fiscal


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Anularea inregistrarii TVA, obligatia ajustarii sumei de TVA si reinregistrarea. Cum vom proceda?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016