Atentie contabili!


Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Ajustarea TVA pentru un autoturism neamortizat achizitionat in leasing financiar. Cum procedam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de InfoTva.ro la 26 Aug. 2015 Exclusiv
Tags: perioada fiscala, circulara, anaf, rambursare tva, leasing, ajustare tva, autoturism neamortizat

In cazul urmator, aducem in discutie o societate care a achizitionat in anul 2012 luna martie, prin leasing financiar pe perioada de 3 ani, un autoturism care nu a fost folosit exclusiv in scopuri economice.


TVA-ul pentru avansul achitat, respectiv pentru ratele in perioada aprilie - iunie 2012, a fost dedus integral conform art. 129 din Codul fiscal valabil in perioada respectiva. Incepand cu 01.07.2012 pana in martie 2015 TVA-ul aferent ratelor de leasing si valorii reziduale a fost dedus in proportie de 50%. Autoturismul este vandut in luna iulie 2015, durata ramasa de amortizare este de 8 luni.

Pentru valoarea ramasa neamortizata se ajusteaza TVA conform art. 148 alin. (14)? Cum se poate ajusta TVA?


Intelegem, din datele prezentate de dvs., ca autoturismul achizitionat este un activ corporal fix (art. 125^1 alin. (1) pct. 3 din Codul fiscal " active corporale fixe reprezinta orice activ detinut pentru a fi utilizat in productia sau livrarea de bunuri ori in prestarea de servicii, pentru a fi inchiriat tertilor sau pentru scopuri administrative, daca acest activ are durata normala de utilizare mai mare de un an si valoare mai mare decat limita prevazuta prin hotarare a Guvernului sau prin prezentul titlu;".).                                                                                      

Dar, pentru ca durata normala de utilizare stabilita este de 4 ani, acesta nu se incadreaza in categoria bunurilor de capital prezentate la art. 149 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal "bunurile de capital reprezinta toate activele corporale fixe, definite la art. 125^1 alin. (1) pct. 3…..; nu sunt considerate bunuri de capital activele corporale fixe amortizabile a caror durata normala de utilizare stabilita pentru amortizarea fiscala este mai mica de 5 ani;….".

Pentru ajustarea in beneficiul persoanei impozabile care utilizeaza bunul pentru realizarea de operatiuni taxabile, sunt aplicabile prevederile art. 148 alin. (1) lit. a), coroborate cu prevederile  pct. 53 alin. (3) din normele de aplicare ale acestui articol "In situatiile prevazute la alin. (2), taxa nededusa aferenta …… activelor corporale fixe, altele decat cele care sunt considerate bunuri de capital conform art. 149 din Codul fiscal, …….se ajusteaza la data la care intervine evenimentul care genereaza ajustarea, pentru taxa deductibila, respectiv pentru taxa care a fost platita furnizorului/prestatorului, iar in cazul activelor corporale fixe se aplica si prevederile alin. (14).  …… Daca apar si alte evenimente care genereaza ajustarea TVA pana la data platii TVA, in favoarea statului sau in favoarea persoanei impozabile, in cazul activelor corporale fixe amortizabile, suma taxei de dedus se determina in functie de valoarea ramasa neamortizata la data fiecarui eveniment care genereaza ajustarea taxei…"
Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate

Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate

Vezi detalii

Marea carte verde a monografiilor contabile

Marea carte verde a monografiilor contabile

Vezi detalii

Cum justificam legal scutirea de TVA

Cum justificam legal scutirea de TVA

Vezi detalii


Avand in vedere ca, ulterior achizitiei, autoturismul care a facut si obiectul limitarii partiale (50%) a dreptului de deducere,  este livrat in regim de taxare, puteti ajusta taxa nededusa aferenta acestuia in baza alin a) al art. 148  din Codul fiscal si punctului (14) de la art. 148 din Codul fiscal mentionat de dvs.,  in perioada fiscala in care apare modificarea de destinatie si se realizeaza pentru taxa nededusa aferenta valorii reziduale ramase neamortizate. Acest aspect il gasiti tratat in Circulara ANAF 341061/15.05.2009 la aliniatul intitulat "Utilizarea vehiculelor in cadrul contractelor de leasing din perspectiva utilizatorului".


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Ela Dumitra, lector Universitar dr.Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Ajustarea TVA pentru un autoturism neamortizat achizitionat in leasing financiar. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Comentarii 1 comentarii

Alexandru Palaghia 2015-08-27 09:40:17

Opinia mea este ca, intrucat vorbim de un contract de leasing adica de o prestare de servicii, in vederea vanzarii, firma in cauza va trebui in primul rand sa achite restul ratelor de leasing pentru a putea vinde respectivul autoturism. Avans in vedere vanzarea, consider ca firma isi poate exercita integral dreptul de deducere a TVA AFERENTA VALORII RAMASE din contractul de leasing, nicidecum TVA-ul nededus in baza modificarilor legislative din 2012 privind limitarea de 50%. Respectiva limitare este definitive. Este acelasi lucru ca si cand ar fi fost achitat integral mijlocul fix respectiv... am mai fi efectuat ajustarea?

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate

Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016