Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Administratia Judeteana a Finantelor Publice Vrancea aduce in atentia contribuabililor modificarile aduse de OUG 115/2023 in ceea ce priveste impozitul pe veniturile microintreprinderilor:
Incepand cu data de 1 ianuarie 2024 s-au modificat unele dintre conditiile cumulative pe care trebuie sa le indeplineasca o persoana juridica la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent pentru a fi considerata microintreprindere:
a) sa aiba asociati/actionari care detin, in mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot si este singura persoana juridica stabilita de catre asociati/actionari sa aplice prevederile referitoare la impozitul pe veniturile microintreprinderilor.
Asociatii/actionarii persoanei juridice romane care detin, in mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, atat la persoana juridica romana analizata, cat si la alte persoane juridice romane care indeplinesc conditiile pentru sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, trebuie sa stabileasca, pana la data de 31 martie inclusiv a anului fiscal urmator, o singura persoana juridica romana care aplica prevederile privind impozitul pe veniturile microintreprinderilor. Persoanele juridice romane care nu au fost stabilite de catre asociati/actionari, pana la termenul de 31 martie, intra sub incidenta prevederilor referitoare la impozitul pe profit.
b) sa depuna in termen situatiile financiare anuale, daca are aceasta obligatie potrivit legii. (in intelesul prevederilor art. 47 alin. (1) lit. i) si 541 din Codul fiscal, referirea la situatiile financiare anuale priveste depunerea acestora pentru exercitiul financiar al anului 2022 si/sau pentru exercitiile financiare corespunzatoare anilor anteriori anului 2022).
Totodata in cazul in care, in cursul unui an fiscal, o microintreprindere nu mai indeplineste conditia prevazuta la art. 47 alin. (1) lit. g)- (aceea de a avea cel putin un salariat) si/sau nu a depus in termen situatiile financiare anuale pentru exercitiul financiar precedent anului fiscal respectiv, daca avea aceasta obligatie potrivit legii, microintreprinderea datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul in care nu mai este indeplinita oricare dintre aceste conditii.
c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 500.000 euro.
Ca noutate, la calculul plafonului de 500.000 euro, limita privind veniturile realizate se verifica luand in calcul veniturile realizate de persoana juridica romana, cumulate cu veniturile intreprinderilor legate cu aceasta, astfel cum sunt definite potrivit prevederilor Legii nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare.
Incepand cu data de 1 ianuarie 2024 se abroga prevederile conform carora persoanele juridice romane care desfasoara activitati corespunzatoare codurilor CAEN: 5510 - «Hoteluri si alte facilitati de cazare similare», 5520 - «Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata», 5530 - «Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere», 5590 - «Alte servicii de cazare», 5610 - «Restaurante», 5621 - «Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente», 5629 - «Alte servicii de alimentatie n.c.a.», 5630 - «Baruri si alte activitati de servire a bauturilor» puteau opta pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor, fara sa aplice prevederile art. 52, privind regulile de iesire din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderii in cursul anului.
Microintreprinderea care se afla in inactivitate temporara inscrisa in registrul comertului, potrivit prevederilor legale, continua sa fie platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor pentru intreaga perioada in care inregistreaza aceasta situatie de inactivitate.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Sursa: ANAF
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Regulile de completare a D101 privind impozitul pe profit, modificate! Care sunt noutatile din 2024Din 1 ianuarie 2024 NU se mai acorda scutiri de impozit pentru banii de telemuncaPana pe 29 mai 2024 microintreprinderile trebuie sa depuna situatiile financiare anualeD212 in 2024: Cum se completeaza formularul daca dividendele depasesc 24 salarii minimeConditii microintreprinderi 2024. Pentru firmele din HoReCa NU se mai aplica doua dintre facilitati privind incadrarea la acest regim fiscalUltimele articole
Facilitati fiscale, OUG 59/2024. Suma netaxabila de 300 lei se poate aplica de mai multe ori?E-Factura: Ce trebuie sa faca firmele care au primit facturile DUPA cele 5 zile legaleE-Transport: Prin OUG 87/2024 s-a decis amanarea sanctiunilor pana la 1 ianuarie 2025Bilant nedepus la timp si modificarea regimului fiscal al firmelorSituatii financiare. Microintreprinderile care NU depun la timp bilantul devin platitoare de impozit pe profit?Articole similare
Cum se face trecerea de la impozit pe profit la IMPOZIT MICRO in 2023Aveti Caietul Conferintei Nationale de Contabilitate?Microintreprinderea in 2023: Firmele NU trebuie sa obtina venituri din consultanta si management in proportie mai mare de 20% din cifra de afaceriCum se acorda suma de 400 lei angajatilor care lucreaza in telemuncaSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 26-28 septembrie 2014, Poiana BrasovUltimele articole
HG 1393/2024. 4 modificari importante aduse impozitului MICROBolos: Bonificatia de 3% acordata celor bun-platnici ar putea fi permanentaMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVANoi masuri fiscale, adoptate de Guvern! D212 inteligenta, norme IMPOZIT MICRO si pe profit, sprijinirea IMM-urilorPragul de impozitare micro ar putea scadea gradual la 88.500 mii euro pana in 2027Articole similare
HG 1393/2024. 4 modificari importante aduse impozitului MICROAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"