Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cum a fost modificat impozitul micro prin OUG 115/2023 si ce trebuie sa stie firmele

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 11 Mar. 2024
Cum a fost modificat impozitul micro prin OUG 115/2023 si ce trebuie sa stie firmele
Tags: oug 115/2023, impozit micro, modificare impozit micro

Administratia Judeteana a Finantelor Publice Vrancea aduce in atentia contribuabililor modificarile aduse de OUG 115/2023 in ceea ce priveste impozitul pe veniturile microintreprinderilor:

Incepand cu data de 1 ianuarie 2024 s-au modificat unele dintre conditiile cumulative pe care trebuie sa le indeplineasca o persoana juridica la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent pentru a fi considerata microintreprindere:

a) sa aiba asociati/actionari care detin, in mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot si este singura persoana juridica stabilita de catre asociati/actionari sa aplice prevederile referitoare la impozitul pe veniturile microintreprinderilor.

Asociatii/actionarii persoanei juridice romane care detin, in mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, atat la persoana juridica romana analizata, cat si la alte persoane juridice romane care indeplinesc conditiile pentru sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, trebuie sa stabileasca, pana la data de 31 martie inclusiv a anului fiscal urmator, o singura persoana juridica romana care aplica prevederile privind impozitul pe veniturile microintreprinderilor. Persoanele juridice romane care nu au fost stabilite de catre asociati/actionari, pana la termenul de 31 martie, intra sub incidenta prevederilor referitoare la impozitul pe profit.

b) sa depuna in termen situatiile financiare anuale, daca are aceasta obligatie potrivit legii. (in intelesul prevederilor art. 47 alin. (1) lit. i) si 541 din Codul fiscal, referirea la situatiile financiare anuale priveste depunerea acestora pentru exercitiul financiar al anului 2022 si/sau pentru exercitiile financiare corespunzatoare anilor anteriori anului 2022).

Totodata in cazul in care, in cursul unui an fiscal, o microintreprindere nu mai indeplineste conditia prevazuta la art. 47 alin. (1) lit. g)- (aceea de a avea cel putin un salariat) si/sau nu a depus in termen situatiile financiare anuale pentru exercitiul financiar precedent anului fiscal respectiv, daca avea aceasta obligatie potrivit legii, microintreprinderea datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul in care nu mai este indeplinita oricare dintre aceste conditii. 

c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 500.000 euro.

Ca noutate, la calculul plafonului de 500.000 euro, limita privind veniturile realizate se verifica luand in calcul veniturile realizate de persoana juridica romana, cumulate cu veniturile intreprinderilor legate cu aceasta, astfel cum sunt definite potrivit prevederilor Legii nr. 346/2004  privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2024 se abroga prevederile conform carora persoanele juridice romane care desfasoara activitati corespunzatoare codurilor CAEN: 5510 - «Hoteluri si alte facilitati de cazare similare», 5520 - «Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata», 5530 - «Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere», 5590 - «Alte servicii de cazare», 5610 - «Restaurante», 5621 - «Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente», 5629 - «Alte servicii de alimentatie n.c.a.», 5630 - «Baruri si alte activitati de servire a bauturilor» puteau opta pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor, fara sa aplice prevederile art. 52, privind regulile de iesire din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderii in cursul anului.

Microintreprinderea care se afla in inactivitate temporara inscrisa in registrul comertului, potrivit prevederilor legale, continua sa fie platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor pentru intreaga perioada in care inregistreaza aceasta situatie de inactivitate.



Sursa: ANAF

 

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cum a fost modificat impozitul micro prin OUG 115/2023 si ce trebuie sa stie firmele":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016