Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
ANAF a publicat, pe site-ul oficial, un material prin care reaminteste contribuabililor cum a fost modificat sistemul RO e-Transport prin OUG 43/2024, OUG 41/2022 si OUG 115/2023.
Modificarile intra in vigoare cu data de 30.04.2024
Forma OUG nr. 41/2022 in vigoare INAINTE de modificarile aduse de OUG nr. 43/2024
d) depozitarului, in cazul bunurilor care fac obiectul tranzactiilor intracomunitare aflate in tranzit, atat pentru bunurile descarcate pe teritoriul Romaniei spre depozitare sau pentru formarea unui nou transport din una sau mai multe partide de bunuri, cat si pentru bunurile incacate dupa depozitare sau dup? formarea unui nou transport pe teritoriul national din una sau mai multe partide de bunuri.
Forma OUG nr. 41/2022 in vigoare DUPA modificarile aduse de OUG nr. 43/2024
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Cartea Verde a Contabilitatii
1. La articolul 81, dupa litera d) se introduc patru noi litere, lit. e)— h), cu urmatorul cuprins:
e) prestatorului de servicii din Romania, in cazul unor operatiuni comerciale reprezentand un nontransfer atat pentru bunurile descarcate pe teritoriul Romaniei pentru prestarea de servicii, cat si pentru bunurile rezultate reexpediate in statul partenerului comercial;
f) beneficiarului din Romania, in cazul unor operatiuni comerciale reprezentand un nontransfer atat pentru bunurile expediate din Romania pentru prestarea de servicii intr-un stat membru al Uniunii Europene, cat si pentru bunurile rezultate reexpediate in Romania;
g) clientului din Romania, in cazul unor operatiuni comerciale ce se subscriu regimului de stocuri la dispozitia clientului in situatia in care Romania este statul membru catre care au fost expediate sau transportate bunurile atat pentru bunurile descarcate pe teritoriul Romaniei, cat si pentru bunurile livrate intr-un stadiu ulterior dupa sosire, catre alta persoana impozabila din Romania sau in cazul in care bunurile respective sunt returnate in statul membru din care au fost expediate sau transportate initial;
h) furnizorului din Romania, in cazul unor operatiuni comerciale ce se subscriu regimului de stocuri la dispozitia clientului in situatia in care Romania este statul membru din care au fost expediate sau transportate bunurile atat pentru bunurile expediate din Romania, cat si in cazul in care bunurile respective sunt returnate in Romania.
ART. 13 (2) Contraventiile prevazute la alin. (1) lit. a) si b) se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 de lei la 50.000 de lei in cazul persoanelor fizice sau cu amenda de la 20.000 de lei la 100.000 de lei in cazul persoanelor juridice, precum si confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate.
Forma OUG nr. 41/2022 in vigoare DUPA modificarile aduse de OUG nr. 43/2024
La articolul 13, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (21 ), cu urmatorul cuprins: (21 ) Prin exceptie de la prevederile alin. (2), pentru contraventia prevazuta la alin. (1) lit. a), in ceea ce prive?te nerespectarea prevederilor art. 9 alin. (2), sanctiunea complementara a confiscarii nu se aplica in cazul constatarilor rezultate din verificari ulterioare incheierii transportului rutier de bunuri, cand acestea au fost inregistrate in documentele justificative care stau la baza inregistrarilor contabile, precum ?i in contabilitatea utilizatorilor, dupa caz, in perioada la care se refera operatiunile respective.
Forma OUG nr. 41/2022 in vigoare DUPA modificarile aduse de OUG nr. 43/2024
La articolul 131 , dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (21 ), cu urmatorul cuprins: (21 ) Prin exceptie de la prevederile alin. (2), pentru contraventia prevazuta la alin. (1) lit. a), in ceea ce prive?te nerespectarea prevederilor art. 9 alin. (2) ?i (3), sanctiunea complementara a confiscarii nu se aplica in cazul constatarilor rezultate din verificari ulterioare incheierii transportului rutier de bunuri, cand acestea au fost inregistrate in documentele justificative care stau la baza inregistrarilor contabile, precum si in contabilitatea utilizatorilor, dupa caz, in perioada la care se refera operatiunile respective.
Continuarea, AICI>>
Sursa:ANAF
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Actiunile de control ale ANAF, in aprilie 2024, au diminuat pierderea fiscala cu 430 milioane lei Cod UIT. Cine trebuie sa aiba cod UIT (RO E-TRANSPORT), cum se obtine si studii de caz utileE-TRANSPORT 2024: CINE are OBLIGATIA introducerii datelor cu privire la transporturi in sistemUtilizarea sistemelor e-factura si E-TRANSPORT pentru serviciile de lohnE-Factura in 2024. Prevederi privind voucherele de vacantaUltimele articole
E-TRANSPORT, cod UIT. Cine are obligatia generarii codului UITE-TRANSPORT: Care sunt principalele noutati aduse de OUG 129/2024Cum vor fi modificate incepand cu anul 2025 sistemele E-Factura, E-TVA, E-TRANSPORTOUG 41/2022 privind E-TRANSPORT, modificat prin OUG 129/2024. Tabel comparativ cu schimbarileE-TRANSPORT: Cum se declara valoarea totala a bunurilor pentru obtinerea codului UITArticole similare
Ro e-Transport: Este interzisa modificarea datelor inregistrate dupa punerea efectiva in miscare a vehicululuiRO e-Transport: Exista obligativitatea declararii transporturilor intre subunitati in sistem si generarea codului UIT?Transport bunuri cu risc fiscal ridicat. Obligatii privind codul UITDeplasari interne si externe. Documente justificative si legislatia in vigoare pentru E-Transport si E-FacturaE-Transport: Prin OUG 87/2024 s-a decis amanarea sanctiunilor pana la 1 ianuarie 2025Ultimele articole
E-Transport: Care sunt principalele noutati aduse de OUG 129/2024OUG 41/2022 privind E-Transport, modificat prin OUG 129/2024. Tabel comparativ cu schimbarileE-Transport 2024: Guvernul a aprobat modificarea OUG 41/2022 privind sanctiunile aplicate in sistemRO e-Transport: Amenzile pentru neactualizarea codului UIT se dau firmei sau soferului?Amenzi RO e-Transport. Exemplu util de monografie contabilaAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"