Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Redam mai jos Hotararea de Guvern nr. 421/2014 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 384 din 23.05.2014 (M.Of. nr. 384/2014).
In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata,
Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
Art. I.
Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 112 din 6 februarie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
A. Titlul II - Impozitul pe profit
1. Punctele 171 -174 se abroga.
2. Dupa punctul 175 se introduc sase noi puncte, punctele 176-1711, cu urmatorul cuprins:
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Cartea Verde a Contabilitatii
SAF-T pentru Contribuabili Mici
“176. Contribuabilii care aplica reglementarile contabile conforme cu Standardele internationale de raportare financiara si care la momentul retratarii utilizeaza valoarea justa drept cost presupus vor avea in vedere si urmatoarele reguli:
a) valoarea fiscala a mijloacelor fixe amortizabile si a terenurilor este cea stabilita potrivit prevederilor art. 7 alin. (1) pct. 33 din Codul fiscal;
b) regimul fiscal al rezervelor din reevaluarea mijloacelor fixe amortizabile si a terenurilor este prevazut la art. 22 alin. (5) si (51) din Codul fiscal;
c) transferul sumelor aferente reevaluarii din contul 105 «Rezerve din reevaluare» in contul 1178 «Rezultatul reportat provenit din utilizarea, la data trecerii la aplicarea IFRS, a valorii juste drept cost presupus», respectiv al sumelor reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare din contul 1065 in contul 1175 «Rezultatul reportat reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare» ca urmare a retratarii in conformitate cu IFRS nu se impoziteaza, cu conditia evidentierii si mentinerii sumelor respective in soldul creditor al conturilor «1178», respectiv «1175», analitice distincte. in situatia in care sumele respective nu sunt mentinute in soldul creditor al conturilor «1178», respectiv «1175», analitice distincte, acestea se impoziteaza astfel:
1. sumele care au fost anterior deduse si care nu au fost impozitate potrivit art. 22 alin. (51) din Codul fiscal se impoziteaza la momentul utilizarii potrivit art. 22alin. (5); diminuarea soldului creditor al conturilor de rezultat reportat, analitice distincte, se considera utilizare a rezervei;
2. sumele care sunt deduse ulterior prin intermediul amortizarii fiscale sau al cheltuielilor privind activele cedate si/sau casate se impoziteaza concomitent cu deducerea amortizarii fiscale, respectiv la momentul scaderii din gestiune a mijloacelor fixe si terenurilor, dupa caz.
Contribuabilii care aplica reglementarile contabile conforme cu Standardele internationale de raportare financiara utilizeaza referintele pentru simbolul si denumirea conturilor corespunzator reglementarilor contabile aplicabile.
Codul fiscal:
Scutirea de impozit a profitului reinvestit
Art. 194.
(1) Profitul investit in echipamente tehnologice - masini, utilaje si instalatii de lucru - astfel cum sunt prevazute in subgrupa 2.1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, folosite in scopul desfasurarii activitatii economice, este scutit de impozit.
(2) Profitul investit potrivit alin. (1) reprezinta soldul contului de profit si pierdere, respectiv profitul contabil brut cumulat de la inceputul anului, in anul punerii in functiune a echipamentelor tehnologice respective. Scutirea de impozit pe profit aferenta investitiilor realizate se acorda in limita impozitului pe profit datorat pentru perioada respectiva.
(3) Pentru perioada 1 iulie-31 decembrie 2014, in aplicarea facilitatii se ia in considerare profitul contabil brut inregistrat incepand cu data de 1 iulie 2014 si investit in activele mentionate la alin. (1) produse si/sau achizitionate si puse in functiune dupa aceeasi data.
[...]
(6) Scutirea se calculeaza trimestrial sau anual, dupa caz. Suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit pe profit, mai putin partea aferenta rezervei legale, se repartizeaza la sfarsitul exercitiului financiar, cu prioritate pentru constituirea rezervelor, pana la concurenta profitului contabil inregistrat la sfarsitul exercitiului financiar. in cazul in care la sfarsitul exercitiului financiar se realizeaza pierdere contabila nu se efectueaza recalcularea impozitului pe profit aferent profitului investit, iar contribuabilul nu repartizeaza la rezerve suma profitului investit.
(7) Pentru echipamentele tehnologice prevazute la alin. (1), care se realizeaza pe parcursul mai multor ani consecutivi, facilitatea se acorda pentru investitiile puse in functiune partial in anul respectiv, in baza unor situatii partiale de lucrari.
(8) Prevederile alin. (1) se aplica pentru echipamentele tehnologice considerate noi, potrivit normelor de aplicare.
[...]
Norme metodologice:
177. In sensul prevederilor art. 194 din Codul fiscal, prin productia de echipamente tehnologice se intelege realizarea acestora in regie proprie.
178. in aplicarea prevederilor art. 194 alin. (2) din Codul fiscal, profitul contabil brut cumulat de la inceputul anului este profitul contabil la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit, inregistrat in trimestrul/anul punerii in functiune a echipamentelor tehnologice respective, fara a lua in considerare sursele proprii sau atrase de finantare a activelor mentionate la art. 194 alin. (1) din Codul fiscal.
Pentru echipamentele tehnologice luate in folosinta in baza contractelor de leasing financiar si puse in functiune in perioada 1 iulie 2014-31 decembrie 2016 inclusiv, scutirea de impozit pe profit se aplica de catre utilizator, cu conditia respectarii prevederilor art. 194 alin. (9) din Codul fiscal.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Constructie speciala. Lamuriri privind declaratiile si termenele aferenteArticole similare
Un adevarat compendiu care explica prevederile Noului Cod fiscal 2016TOATE schimbarile fiscale aduse de OG 16/2022: impozite, calculare CAS si CASS, scutiri de venituri, TVA, accizeModificari Codul fiscal pe capitole! Ce pregateste din toamna GuvernulFacilitati fiscale in domeniul constructiilor pentru anii 2023 si 2024Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2016: 87 de monografii contabileUltimele articole
Scutiri la impozitul pe venit in domenul IT. Vezi cele 7 conditii cumulative necesareTaxe si impozite 2024. La ce sa te astepti anul acestaModificari fiscale 2024. Ce schimbari au aparut pentru salariatii in constructii referitoare la pilonul II de pensii?Tot ce trebuie sa stii despre noile MODIFICARI FISCALEProfit reinvestit. Cum se calculeaza impozitul pe profit in trim. III 2023Articole similare
Autofactura pentru operatiuni intracomunitare cu bunuriPrimire avans marfa. Regim TVAImpozit pe profit si impozit specific. Cum aflam ce tip de impozit datoram?Documentar fiscal: Operatiuni scutite de TVAModificarile aduse in normele Codului fiscal, pe titluri, de HG 159/2016Ultimele articole
Microintreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVAImpozitare autoturisme de lux si completarea Declaratiei 216Leasing financiar autoturism. Monografie contabila pentru ajustarea de TVAProiect: Va fi MAJORATA valoarea sumei indexate care se acorda sub forma de tichete culturale pentru sem. I 2024Cum se poate face trecerea de la impozit pe profit la impozit micro in 2024Articole similare
Specialitatile de panificatie cu TVA redus. Iata lista completa a produselor!Achizitie intracomunitara a bunurilor din import. Regim fiscal TVADocumentar fiscal: Reducerea normei pentru venitul dintr-o activitate agricola in cazul in care s-au inregistrat pierderiVanzare de locuita intre persoane fizice. ImpoziteAchizitii pe baza de aviz de insotire a marfii, fara factura. Monografie contabilaUltimele articole
Sponsorizari. Momentul scaderii din impozitul pe profitFacturi emise pe numele salariatului. In ce conditii sunt deductibileCe modificari au fost aduse contributiilor sociale obligatorii prin OUG 128/2024Aspecte de avut in vedere dupa inregistrarea in scopuri de TVALivrari cu plata la scadenta. Cand se emite bonul fiscalArticole similare
Studiu de caz: Termen prescriere obligatii fiscaleSponsorizari. Momentul scaderii din IMPOZITUL PE PROFITOUG 153/2020: Se mai aplica reducerile cu privire la impozite si in 2023?IMPOZITUL PE PROFIT. Exemplu corect de calculMFP: Stimularea investitiilor si antreprenoriatului, precum si asigurarea finantarii organizatiilor non profit, printre cele mai importante puncte ale ordonantei de urgenta adoptate de GuvernUltimele articole
Situatii financiare nedepuse la timp. De cand trece microintreprinderea la impozit pe profitBolos: Bonificatia de 3% acordata celor bun-platnici ar putea fi permanentaCladiri inchiriate catre persoane juridice. Se aplica modificari din 2025 cu privire la impozit?Declaratia 100 in 2024: pentru ce se depune, termene, mod de completareNoi masuri fiscale, adoptate de Guvern! D212 inteligenta, norme impozit micro si pe profit, sprijinirea IMM-urilorAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"