Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Prin cele ce urmeaza, vom vedea cum se taxeaza unele produse de panificatie, precum si daca societatile sunt obligate prin lege sa reduca pretul produselor carora se aplica noua cota de 9%.
Solutia consultantului:
Conform art. 140 alin. (1) din Codul fiscal, cota standard este de 24% si se aplica asupra bazei de impozitare pentru operatiunile impozabile care nu sunt scutite de taxa sau care nu sunt supuse cotelor reduse.
Cotele reduse constituie o exceptie de la regula generala, adica cota standard de 24%. Prin urmare, interpretarea prevederilor aplicabile trebuie sa fie restrictiva, ceea ce inseamna ca, in cazul existentei vreunui dubiu cu privire la o anume situatie, trebuie aplicata regula generala.
Incepand cu 01 septembrie 2013 se aplica cota redusa de TVA de 9% pentru livrarea urmatoarelor bunuri:
1. toate sortimentele de paine, precum si urmatoarele specialitati de panificatie: cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzelute si impletituri, care se incadreaza in grupa produse de brutarie la codul CAEN/CPSA 1071;
2. faina alba de grau, faina semialba de grau, faina neagra de grau si faina de secara, care se incadreaza la codul CAEN/CPSA 1061;

Portal Persoane Fizice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025

Manualul Contabilului Incepator - stick USB
3. triticum spelta, grau comun si meslin, care se incadreaza la codul NC 1001 99 00, si secara, care se incadreaza la codul NC 1002 90 00, prevazute in anexa I la Regulamentul (CEE) nr. 2.658/87 al Consiliului din 23 iulie 1987 privind Nomenclatura tarifara si statistica si Tariful Vamal Comun, astfel cum a fost modificata prin Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 927/2012 al Comisiei din 9 octombrie 2012.
Asadar, se aplica cota de TVA de 9% pentru urmatoarele specialitati de panificatie: cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzelute si impletituri, care se incadreaza in grupa produse de brutarie la codul CAEN/CPSA 1071.
In situatia in care pentru evaluarea stocurilor se utilizeaza metoda pretului cu amanuntul, pentru produsele aflate in stoc la 01.09.2013:
- fie se reduce pretul de vanzare ca urmare a reducerii cotei de TVA de la 24% la 9%,
- fie se mentine pretul de vanzare si se modifica adaosul comercial.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Dreptul de deducere a TVA incepand din 2024ANAF: Obligatiile privind stabilirea perioadei fiscale in sensul TVA pentru anul 2013Regimul TVA pentru transportul international de persoaneServicii de transport pe teritoriul comunitar. Ce tratament fiscal se aplica pentru beneficiarii stabiliti pe teritoriul comunitar?Descarcati ultima versiune pentru Declaratia 318!Ultimele articole
Completarea statutului TVA in D406 pentru firme neplatitoare de TVANeplatitor de TVA. MONOGRAFIE contabila in cazul importului de bunuriPFA si drepturile de autor. Documente necesare dupa inregistrarea ca platitor de TVATVA la incasare in 2025 pentru firme noi: cum se face corect optiunea in D700Majorare TVA in 2025: Unde vor creste preturile si de ceArticole similare
Legea privind unele masuri pentru combaterea evaziunii fiscale a fost promulgata de presedinteCe ar putea duce in curand la cresterea evaziunii fiscaleReducerea TVA a fost un succes. Ce urmeaza?Consiliul Concurentei: Intrarea in marile magazine a furnizorilor autohtoni de produse agroalimentareLegea supermarketurilor a fost promulgata. Marile magazine protesteazaUltimele articole
Cote TVA. Cota TVA pentru produsele de PANIFICATIE in 2025Sector agricol si industria alimentata. Cum se calculeaza salariul minim in functie de codul CAENLegea 28/2020: Noi prevederi pentru comercializarea produselor alimentareBugetul pentru programul scolar 2019-2020, aprobat de Guvern. Valoarea totala se ridica la peste 540 milioane leiPretul painii, majorat cu 15-35%. Patronat: Painea trebuie sa coste cat o tigaretaArticole similare
Ajustarea TVA pentru client cu procedura de faliment inchisaCOTA TVA cafea. Este de 9% sau de 19% in 2025?COTA TVA stornare ambalaje ulterior schimbarii cotei de TVA. Cum stabilim corect?TVA locuinte. Ce COTA TVA se aplica pentru locuintele LIVRATE in 2025Studiu: Numai 15% dintre romani fac sport si se recreeaza. O cota redusa TVA i-ar incuraja sa aiba un stil de viata mai sanatosUltimele articole
Majorare TVA: Cum aplici corect TVA daca va fi majorat la 21% din iulie 2025Cota de TVA cafea. Este de 9% sau de 19% in 2025?TVA imobiliare. Conditii pentru aplicarea cotei de TVA de 9%Neplatitor de TVA. Cote de TVA de 9% sau de 19% pentru achizitii din afara RomanieiTVA la imobiliare si terenuri. 5 intrebari esentiale pentru a aplica TVA-ul corect
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"