Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Comisa Europeana, despre legea pensiilor adoptata de Parlament in decembrie 2018: Poate pune in pericol sustenabilitatea finantelor publice

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 06 Iun. 2019
Tags: legea pensiilor, pilonul ii de pensii, oug 114

Noua lege a pensiilor - care a fost adoptata in Parlament la finalul anului 2018, este susceptibila sa puna in pericol sustenabilitatea finantelor publice, potrivit raportului semestrial asupra Romaniei, transmis, miercuri - 5 iunie, de Comisia Europeana.

Noua Lege a pensiilor, adoptata de Guvernul Dancila, prevede cresterea punctului de pensie (principalul indicator folosit pentru indexarea pensiilor) cu 15% din septembrie 2019 si cu 40% din septembrie 2020.

In raportul transmis, Comisia Europeana arata cum valoarea punctului de pensie va creste, urmare a faptului ca factorul de indexare utilizat la calcularea pensiilor existente nu ar mai urma cresterea preturilor.

"Legea pensiilor va schimba anumiti indici folositi pentru calcularea beneficiilor. In particular, valoarea punctului de pensie urmeaza sa creasca deoarece indexarea pensiilor actuale nu va converge catre preturi ci va ramane permanent compusa din preturi si salarii. In plus, perioada de contributie utilizata pentru calculul unei pensii va fi redusa, ceea ce va conduce la o majorare a cheltuielilor cu pensiile noi", atrage atentia Comisia Europeana.

De altfel, Comisa aminteste si de varsta efectiva de pensionare a persoanelor din Romania care, desi este apropiata de media Uniunii, nu este egala intre barbati si femei.

In raport se atrage atentia si asupra fondului de pensii pentru Pilonul II care a fost afectat de OUG 114, data la finalul lui 2018, prin care contributia la aceste fonduri devine optionala dupa o perioada minima de participare de cinci ani – slabirea acestuia avand efecte negative directe asupra pensiilor. "Mai mult, slabirea sau desfiintarea Pilonului II va genera un venit mai putin diversificat la pensie si va expune pensiile la riscuri mai mari politice si demografice", mentioneaza CE.
 
Comisia Europeana a prezentat miercuri recomandarile specifice fiecarei tari din UE pentru anul in curs, si defineste orientarile de politica economica adresate tuturor statelor membre ale UE pentru urmatoarele 12-18 luni.
 
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Comisa Europeana, despre legea pensiilor adoptata de Parlament in decembrie 2018: Poate pune in pericol sustenabilitatea finantelor publice":
Rating:

Nota: 2.64 din 5 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016