Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Legea pensiilor a fost modificata de Legea 197/2021. Noi categorii de persoane pot beneficia de reducerea varstei de pensionare cu 13 ani

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Iul. 2021 Exclusiv
Tags: legea 197/2021, legea pensiilor, modificare legea pensiilor

In Monitorul Oficial Partea I, nr. 712/19.07.2021, a fost publicata Legea nr.197/2021 pentru modificarea si completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Conform noului act normativ, locurile de munca incadrate in conditii speciale (art.30 din Legea nr.263/2010) se completeaza cu litera i), care vizeaza:

-activitatile de productie, mentenanta si asimilate din unitatile de productie a energiei electrice in termocentralele pe baza de carbune, incluzand si unitatile de extractie a carbunelui, pentru personalul implicat direct si nemijlocit in utilizarea procedeelor si utilajelor specifice productiei energiei electrice si extractiei carbunelui;

Beneficiile acestor dispozitii sunt urmatoarele:

-reducerea varstei standard de pensionare cu 13 ani pentru persoanele care au desfasurat cel putin 25 de ani activitati in conditiile mai sus mentionate;
-utilizarea, la determinarea punctajului mediu anual, a unui stagiu complet de cotizare de 25 ani, pentru persoanele care au desfasurat cel putin 30 de ani activitati in conditiile mai sus mentionate.

Noile dispozitii se aplica doar pentru viitor, respectiv dupa 30 de zile de la data publicarii legii in Monitorul Oficial al Romaniei si nu contin reglementari referitoare la:

-asimilarea in conditii speciale a perioadelor realizate in conditiile mentionate mai sus inainte de intrarea in vigoare a prezentei legi;
-recalcularea pensiilor aflate in plata.
 

Extras din Legea 197/2021:


Art. I. -
Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:1. La articolul 30 alineatul (1), dupa litera h) se introduce o noua litera, litera i), cu urmatorul cuprins:
 
"
i) activitatile de productie, mentenanta si asimilate din unitatile de productie a energiei electrice in termocentralele pe baza de carbune, incluzand si unitatile de extractie a carbunelui, pentru personalul implicat direct si nemijlocit in utilizarea procedeelor si utilajelor specifice productiei energiei electrice si extractiei carbunelui."
 
2. La articolul 56 alineatul (1), litera d) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
"
d) 25 de ani in locurile de munca prevazute la art. 30 alin. (1) lit. h) si i) pentru care reducerea varstei standard de pensionare este de 13 ani."
 
3. La articolul 56 alineatul (3), litera d) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
"
d) 25 de ani pentru persoanele care au realizat cel putin 30 de ani in locurile de munca prevazute la art. 30 alin. (1) lit. h) si i)."
 
4. La articolul 562, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 562. -
(1) Prin exceptie de la prevederile art. 55 alin. (1) lit. b), persoanele care au desfasurat activitati dintre cele prevazute la art. 30 alin. (1) lit. g) si i) beneficiaza de pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare cu 13 ani, pentru un stagiu de cotizare de cel putin 25 de ani realizat in aceste activitati."
 
Art. II. -
Prevederile art. I intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
 
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Legea pensiilor a fost modificata de Legea 197/2021. Noi categorii de persoane pot beneficia de reducerea varstei de pensionare cu 13 ani":
Rating:

Nota: 4.67 din 5 din 9 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016