Tags: legea 197/2021, legea pensiilor, modificare legea pensiilor
In Monitorul Oficial Partea I, nr. 712/19.07.2021, a fost publicata Legea nr.197/2021 pentru modificarea si completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Conform noului act normativ, locurile de munca incadrate in conditii speciale (art.30 din Legea nr.263/2010) se completeaza cu litera i), care vizeaza:
-activitatile de productie, mentenanta si asimilate din unitatile de productie a energiei electrice in termocentralele pe baza de carbune, incluzand si unitatile de extractie a carbunelui, pentru personalul implicat direct si nemijlocit in utilizarea procedeelor si utilajelor specifice productiei energiei electrice si extractiei carbunelui;
Beneficiile acestor dispozitii sunt urmatoarele:
-reducerea varstei standard de pensionare cu 13 ani pentru persoanele care au desfasurat cel putin 25 de ani activitati in conditiile mai sus mentionate;
-utilizarea, la determinarea punctajului mediu anual, a unui stagiu complet de cotizare de 25 ani, pentru persoanele care au desfasurat cel putin 30 de ani activitati in conditiile mai sus mentionate.
Noile dispozitii se aplica doar pentru viitor, respectiv dupa 30 de zile de la data publicarii legii in Monitorul Oficial al Romaniei si nu contin reglementari referitoare la:
-asimilarea in conditii speciale a perioadelor realizate in conditiile mentionate mai sus inainte de intrarea in vigoare a prezentei legi;
-recalcularea pensiilor aflate in plata.
Extras din Legea 197/2021:
Art. I. -
Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:1. La articolul 30 alineatul (1), dupa litera h) se introduce o noua litera, litera i), cu urmatorul cuprins:
"
i) activitatile de productie, mentenanta si asimilate din unitatile de productie a energiei electrice in termocentralele pe baza de carbune, incluzand si unitatile de extractie a carbunelui, pentru personalul implicat direct si nemijlocit in utilizarea procedeelor si utilajelor specifice productiei energiei electrice si extractiei carbunelui."
2. La articolul 56 alineatul (1), litera d) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
d) 25 de ani in locurile de munca prevazute la art. 30 alin. (1) lit. h) si i) pentru care reducerea varstei standard de pensionare este de 13 ani."
3. La articolul 56 alineatul (3), litera d) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
d) 25 de ani pentru persoanele care au realizat cel putin 30 de ani in locurile de munca prevazute la art. 30 alin. (1) lit. h) si i)."
4. La articolul 562, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 562. -
(1) Prin exceptie de la prevederile art. 55 alin. (1) lit. b), persoanele care au desfasurat activitati dintre cele prevazute la art. 30 alin. (1) lit. g) si i) beneficiaza de pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare cu 13 ani, pentru un stagiu de cotizare de cel putin 25 de ani realizat in aceste activitati."
Art. II. -
Prevederile art. I intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Chirii. Venituri din pensii. Declaratia unica
Intrebare:
1. Am estimat anul trecut in declaratia unica venituri cumulate din chirii si dobanzi pentru anul 2024 la nivelul de 12-24 salarii minime pe economie, anul acesta am constatat ca veniturile se incadreaza la 6-12 salarii minime pe economie. Am inteles de la Anaf ca in situatia data trebuie sa rectific declaratia de anul trecut pe estimat 2024, sa nu ma trezesc ca dubleaza. Ce nu inteleg este daca acum la declaratia finala de anul acesta in situatia daca fac rectificativa la estimat...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Generare cod UIT. RO e -Transport. LIC
Intrebare:
Avem o livrare intracomunitara catre Bulgaria. Ce tara trecem la campul din UIT de la Partener Comercial denumit Stat Membru UE? Tot la Partener comercial se solicita si celelalte date ale partenerului: Numar inregistrare partener si Denumire partener. Noi treceam la statul membru UE: BULGARIA, dar acum a aparut un i mic cu informatia ca la Statul membru UE ar trebui trecut "Statul furnizorului care factureaza bunurile", ceea ce ar insemna sa trecem Romania,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Impozitul pe cladiri
Intrebare:
O regie autonoma are inregistrata in contul 231 "Imobilizari corporale in curs" o investitie in valoare totala de 300 milioane lei, reprezentand o constructie aflata in curs de executie, care include lucrari de constructii si montaj, echipamente (dotari) si dobanda capitalizata. In urma finalizarii lucrarilor, s-a realizat receptia constructiei propriu-zise (lucrarile de C+M), in valoare de 200 milioane lei.
In valoarea totala de 300 milioane...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Declaratia unica dividende realizate in 2024
Intrebare:
In declaratia unica 2023/2024 la estimat am trecut la CASS cap.II.3 rd 1 suma de 86.915 reprezentand venituri din dividende iar la 3 suma de 7.920 lei (24*3300*10%)
Cum completez DU 2024/2025 pentru veniturile din dividdende obtinute in 2024 in suma de 151.915 lei.
Va rog frumos sa-mi indicat capitolul, randul si suma.
Va mutumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Credit fiscal extern. Declaratia 101
Intrebare:
Societatea a realizat venituri impozabile la sediul permanent din Suedia in anul 2022. Impozitul datorat a fost achitat in februarie 2024. Creditul fiscal extern nu a fost cuprins in D101 pe anul 2022. Impozitul a fost inregistrat in februarie 2024 astfel: 117 = 441.2, respectiv 441.2 = 5124. Intrebarea este, daca depunem rectificativa la D101 pe anul 2022, sau cuprindem creditul fiscal extern in D101 pe anul 2024? Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<