Tags: legea 197/2021, legea pensiilor, modificare legea pensiilor
In Monitorul Oficial Partea I, nr. 712/19.07.2021, a fost publicata Legea nr.197/2021 pentru modificarea si completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Conform noului act normativ, locurile de munca incadrate in conditii speciale (art.30 din Legea nr.263/2010) se completeaza cu litera i), care vizeaza:
-activitatile de productie, mentenanta si asimilate din unitatile de productie a energiei electrice in termocentralele pe baza de carbune, incluzand si unitatile de extractie a carbunelui, pentru personalul implicat direct si nemijlocit in utilizarea procedeelor si utilajelor specifice productiei energiei electrice si extractiei carbunelui;
Beneficiile acestor dispozitii sunt urmatoarele:
-reducerea varstei standard de pensionare cu 13 ani pentru persoanele care au desfasurat cel putin 25 de ani activitati in conditiile mai sus mentionate;
-utilizarea, la determinarea punctajului mediu anual, a unui stagiu complet de cotizare de 25 ani, pentru persoanele care au desfasurat cel putin 30 de ani activitati in conditiile mai sus mentionate.
Noile dispozitii se aplica doar pentru viitor, respectiv dupa 30 de zile de la data publicarii legii in Monitorul Oficial al Romaniei si nu contin reglementari referitoare la:
-asimilarea in conditii speciale a perioadelor realizate in conditiile mentionate mai sus inainte de intrarea in vigoare a prezentei legi;
-recalcularea pensiilor aflate in plata.
Extras din Legea 197/2021:
Art. I. -
Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:1. La articolul 30 alineatul (1), dupa litera h) se introduce o noua litera, litera i), cu urmatorul cuprins:
"
i) activitatile de productie, mentenanta si asimilate din unitatile de productie a energiei electrice in termocentralele pe baza de carbune, incluzand si unitatile de extractie a carbunelui, pentru personalul implicat direct si nemijlocit in utilizarea procedeelor si utilajelor specifice productiei energiei electrice si extractiei carbunelui."
2. La articolul 56 alineatul (1), litera d) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
d) 25 de ani in locurile de munca prevazute la art. 30 alin. (1) lit. h) si i) pentru care reducerea varstei standard de pensionare este de 13 ani."
3. La articolul 56 alineatul (3), litera d) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
d) 25 de ani pentru persoanele care au realizat cel putin 30 de ani in locurile de munca prevazute la art. 30 alin. (1) lit. h) si i)."
4. La articolul 562, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 562. -
(1) Prin exceptie de la prevederile art. 55 alin. (1) lit. b), persoanele care au desfasurat activitati dintre cele prevazute la art. 30 alin. (1) lit. g) si i) beneficiaza de pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare cu 13 ani, pentru un stagiu de cotizare de cel putin 25 de ani realizat in aceste activitati."
Art. II. -
Prevederile art. I intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
TVA pentru import pe teritoriul intracomunitar
Intrebare:
TVA - vanzare rezidenti din Romania, transport marfa China-Polonia.
Societate din Romania cumpara marfa din China, pe care o vinde catre o alta societate din Romania, care la randul ei o vinde catre o societate din Polonia. Transportul este direct China - Polonia. Clientul din Romania solicita factura in valuta, fara TVA, plata urmand sa o faca in valuta. Nu am gasit reglementari in acest sens. Consideram ca factura intre cele doua firme romanesti este cu TVA si in lei....
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Omisiune inregistrare in scopuri de TVA
Intrebare:
O societate comerciala, SRL, neplatitoare de TVA, a depasit plafonul de TVA de 300.000 LEI in luna Octombrie insa nu a fost depusa cerere pentru inregistrarea in scopuri de TVA decat pe data de 2 Decembrie. In luna Noiembrie societatea a emis 2 facturi in valoare totala de 60.000 LEI fara sa aplice TVA, neavand cod de TVA.
Care sunt riscurile ce pot aparea din neinregistrarea la timp avand in vedere faptul ca plafonul a fost depasit in Octombrie si in Noiembrie au fost...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Fundatie. Anulare imprumut
Intrebare:
O Fundatie a primit sume de la Membrul fondator in baza unor contracte de imprumut fara dobanda, in perioada 2018-2022, inregistrate in contul 462 Creditori diversi. Sumele au fost utilizate pentru sustinerea activitatii fundatiei, care a constat in sponsorizarea diverselor cauze sociale si culturale. Fundatia nu are posibilitatea sa restituie sumele imprumutate catre membru fondator. Intrebare: Care este procedura si monografia pentru inchiderea acestor sume pe venituri? In baza...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Modificare date inregistrate in e-Transport
Intrebare:
Avem o problema frecventa cu importatorii nostri care trimit facturile tarziu, ori dupa ora de program, ori cand deja este soferul in vama. Exista o solutie de a declara factura doar cu un simplu articol care sa cuprinda toata cantitatea si valoarea facturii, fara sa introducem individual doar pentru generare cod, ulterior sa putem introduce toate produsele nominal, cantitativ valoric factura respectiva?
Multumesc frumos!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Regim TVA operatiune de import in Romania efectuata de nerezident
Intrebare:
Cum poate recupera TVA platit in vama o societate din Italia, regasiti detalii mai jos:
- o societate din Italia achizitioneaza panouri fotovoltaice din China;
- societatea trimite panourile catre o societate din RO, prin vama Constanta, in vederea aplicarii unei membrane termoizolante pe panouri;
- dupa prelucrare, panourile se vor trimite catre Italia;
- proprietarul bunurilor este societatea din Italia;
- DVI-ul...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<