Tags: fonduri private de pensii, pilon ii, contributii fonduri de pensii private
Ministerul Muncii si Protectiei Sociale anunta, printr-un comunicat de presa, ca a fost indeplinit un Jalon din Planul National de Redresare si Rezilienta: contributiile la fondurile private de pensii vor creste de la 3,75% la 4,75%.
Guvernul a aprobat in sedinta din 16 martie o Ordonanta de urgenta care prevede majorarea cu un punct procentual, incepand cu 1 ianuarie 2024, a contributiilor la fondurile private de pensii (Pilon II). Masura este inclusa in Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), care prevede totodata, ca termen de adoptare, data de 31 martie 2022.
Reforma privind sistemul de pensii propusa in Planul National de Redresare si Rezilienta vizeaza elaborarea legislatiei prin care sunt urmarite asigurarea pe termen mediu si lung a sustenabilitatii si a predictibilitatii sistemului public de pensii, respectiv sustenabilitatea Pilonului II de pensii.
Prin actul normativ adoptat astazi, se asigura respectarea calendarului stabilit prin PNRR (componenta C8, R6, jalon 213), contributiile la Pilonul II de pensii fiind in linie cu prevederile Strategiei Fiscal Bugetare.
Contributia la fondurile de pensii administrate privat este parte din contributia de asigurari sociale datorata sistemului public de pensii si se deduce din veniturile brute lunare care reprezinta baza de calcul pentru contributia de asigurari sociale.
Baza de calcul, retinerea si termenele de plata a contributiei la fondul de pensii sunt aceleasi cu cele stabilite pentru contributia de asigurari sociale.
Sursa: MMPS

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Regim achizitie echipament de la persoana fizica
Intrebare:
Doresc sa achizitionez o instalatie de vopsire de la o persoana fizica in valoare de 35.000 lei si sa o trec in patrimoniul societatii ca mijloc fix.
Ce documente trebuie sa intocmesc?
Ce implicatii reprezinta pentru persoana fizica din punct de vedere fiscal (daca trebuie sa plateasca oarecare impozite pentru vanzarea bunului pe care-l vinde din patrimoniul personal)?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Inactivitate temporara. Anulare cod TVA
Intrebare:
Activitatea unei societati platitoare de impozit pe profit si TVA trimestrial a fost suspendata temporar la Registru Comertului incepand cu data de 25.03.2025. Deciziile emise de ANAF de intrare in inactivitate fiscala si de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA sunt valabile incepand cu data de 30.04.2025. Pentru luna aprilie 2025 societatea trebuie sa mai depuna D300 si D394?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Declaratia unica. Profesii liberale
Intrebare:
Medic militar pensionar limita de varsta, presteaza servicii medicale (medic chirurg) intr-un spital privat, in baza unui contract de prestari servicii (profesie liberala).
Ce impozite si taxe datoreaza pe veniturile care vor fi realizate in anul 2025, in suma de 322.800 lei. Nu are alte venituri (din chirii, dividende, dobanzi, etc). Multumesc !
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Utilizare autoturism in scop personal de catre asociat
Intrebare:
O societate care detine in patrimoniu un autoturism amortizat integral si care doreste sa-si suspende activitatea societatii, poate folosi in continuare autoturismul in scop personal? Contract de comodat sau in baza carui document? Societatea este platitoare de tva si impozit pe profit, dar nu mai are activitate si nici salariati. Ce implicatii fiscale, contabile pot fi?
Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Redirectionare impozit profit
Intrebare:
In data de 15.04.2025 s-a incheiat un Contract de sponsorizare in suma de 1000 lei cu o fundatie inregistrata in Registrul Entitatilor la ANAF. Banii nu au fost virati acestei Fundatii, urmeaza sa depunem Declaratia 101 pentru anul 2024. Conform Codului fiscal, sponsorizarea se poate face. Suma de 1000 de lei se scade din impozitul pe profit datorat pentru anul 2024, societatea platind diferenta sau este suficient sa depun Formularul 177 in acelasi timp cu declaratia 101, ANAF virand...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Acordarea de imprumuturi intre persoane juridice
Intrebare:
SC A si SC B, SC A este asociata in SC B, in acelasi timp SC A detine un teren pe care doreste sa construiasca o cladire. Poate SC B sa ajute SC A cu bani in baza unui contract de imprumut? Sau ce ma sfatuiti, cum sa procedam legal astfel incat SC A sa primeasca bani de la SC B? Dupa finalizarea cladirii, aceasta va fi inchiriata sau vanduta. SC A ii va inapoia banii investiti. Multumesc frumos.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<