Tags: fonduri private de pensii, pilon ii, contributii fonduri de pensii private
Ministerul Muncii si Protectiei Sociale anunta, printr-un comunicat de presa, ca a fost indeplinit un Jalon din Planul National de Redresare si Rezilienta: contributiile la fondurile private de pensii vor creste de la 3,75% la 4,75%.
Guvernul a aprobat in sedinta din 16 martie o Ordonanta de urgenta care prevede majorarea cu un punct procentual, incepand cu 1 ianuarie 2024, a contributiilor la fondurile private de pensii (Pilon II). Masura este inclusa in Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), care prevede totodata, ca termen de adoptare, data de 31 martie 2022.
Reforma privind sistemul de pensii propusa in Planul National de Redresare si Rezilienta vizeaza elaborarea legislatiei prin care sunt urmarite asigurarea pe termen mediu si lung a sustenabilitatii si a predictibilitatii sistemului public de pensii, respectiv sustenabilitatea Pilonului II de pensii.
Prin actul normativ adoptat astazi, se asigura respectarea calendarului stabilit prin PNRR (componenta C8, R6, jalon 213), contributiile la Pilonul II de pensii fiind in linie cu prevederile Strategiei Fiscal Bugetare.
Contributia la fondurile de pensii administrate privat este parte din contributia de asigurari sociale datorata sistemului public de pensii si se deduce din veniturile brute lunare care reprezinta baza de calcul pentru contributia de asigurari sociale.
Baza de calcul, retinerea si termenele de plata a contributiei la fondul de pensii sunt aceleasi cu cele stabilite pentru contributia de asigurari sociale.
Sursa: MMPS
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare:
Unui salariat i se poate introduce ca persoana coasigurata mama, daca traiesc in judete diferite?
Un alt salariat vrea sa i se introduca ca persoana coasigurata concubina, care traieste la aceeasi adresa. Se poate?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Agentie turism - declarare avansuri.
Suntem agentie de turism si aplicam din punct de vedere fiscal art. 311 din Codul fiscal - regimul marjei.
In luna august 2024 se incaseaza de la o persoana fizica/persoana juridica un avans care se factureaza fara TVA.
4111=419 1200 lei
5311/5121=4111 1200 lei
In luna septembrie se primesc facturile de la furnizori si se emite factura finala
462=401 5000
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Suntem in situatia in care ne-am dorit sa achizitionam un autoturism din Germania, a fost facuta factura, contract si achitata prin banca catre furnizor extern, intr-un cont mentionat pe factura, dar care s-a dovedit ulterior a fi fals, iar toata afacerea o teapa a unor heckeri.... exista un dosar deschis la politia din Germania, care s-a si finalizat intre timp, concluzia fiind ca suma este pierduta, heckerii actionau de pe teritoriul Rusiei, iar legislatia nu le permite sa faca...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Asociatiile de proprietari sunt obligate sa transmita facturile catre locatari/persoana juridica prin E-Factura (pe factura sunt trecute doar utilitatile)? Multumesc!
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
O societate platitoare de TVA incheie o promisiune bilaterala de vanzare-cumparare autentificata in fata notarului public cu o alta societate comerciala al carei cod de TVA este anulat la momentul semnarii promisiunii si a platii avansului.
Vanzatorul factureaza si incaseaza avansul cu TVA 19% (cumparatorul neavand cod valid la data platii avansului).
Ulterior, cumparatorul se reinregistreaza in scopuri de TVA si solicita vanzatorului stornarea avansului...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Pentru o societate nou infiintata, fara niciun fel de activitate, mai exista vreo modalitate de a pune la dispozitia societatii fonduri banesti pentru inceperea/desfasurarea activitatii curente (achizitii marfa, plati facturi) pana in momentul in care apar primele incasari, in afara de imprumutul de la asociat ca persoana fizica?
De asemenea, in cazul acordarii unui imprumut de catre asociatul unic catre societate, e suficienta doar existenta contractului de imprumut...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<