Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a pus in Transparenta Decizionala un nou proiect de ordin al presedintelui ANAF pentru aprobarea modelului si continutului formularului 109 "Declaratie privind taxa pe active financiare nete".
Taxa pe active se declara si se plateste pana la data de 25 august inclusiv a anului pentru care se datoreaza. Aceasta taxa se calculeaza pe baza indicatorilor privind cota de piata, soldul creditelor si marja de dobanda inregistrati la nivelul primului semestru al anului pentru care se datoreaza taxa pe active si a jumatate din nivelurile-tinta de crestere a creditarii si a tintei de diminuare a marjei de dobanda.
Astfel, ANAF arata ca, in aceste conditii, se impune aprobarea unui nou formular de declarare a taxei pe active financiare nete, care sa evidentieze indicatorii necesari calcularii acestei taxe de catre institutiile bancare.
De aceea, ANAF a pus in dezbatere publica proiectul de OPANAF pentru aprobarea formularului 109 „Declaratie privind taxa pe active financiare nete”, precum si a instructiunilor de completare a acestuia.
Formularul cuprinde:
- indicatori referitori la stabilirea bazei de impunere, reducerea taxei pe active, conform noilor reglementari,
- indicatori privind regularizarea sumelor datorate la nivelul anului curent cu sumele rezultate la sfarsitul anului, respectiv diferentele in plus sau in minus, rezultate la sfarsitul anului fata de sumele stabilite la nivelul anului precedent.
Extras din Proiect

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025

Manual de politici contabile - Stick USB
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Persoanele fizice, in vizorul ANAF! Urmeaza controaleleCe declaratii depunem obligatoriu pana la 10 iulieModificare ANAF: Notificare privind modificarea anului fiscalMicrointreprindere in 2025. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele la 31 decembrie 2024Dosar executare silita: Prescriere drept, ridicarea popririi si obligatiile tertului popritUltimele articole
Contractul de inchiriere. 5 intrebari si raspunsuri utile persoanelor fiziceSAF-T ANAF: Lista persoanelor EXCEPTATE de la depunerea D406 a fost extinsaBilant ANAF. Termen de transmitere situatii financiare pentru ONG-uri in 2025D406 in 2025. Cum se inregistreaza in D406 serviciile intracomunitareSponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorArticole similare
Rectificarea bugetara 2019: Creditele bugetare ale fiecarui Minister. Bani mai putini la Educatie, Cercetare, Agricultura si TransporturiMinistrul Finantelor anunta ca TAXA PE ACTIVEle bancilor va fi modificataSurpriza din partea MFP: Taxa pe lacomie nu se elimina… doar se transforma. Taxa se aplica diferentiatProiect MFP privind normele metodologice de calcul a taxei pe active
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"