keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

ANAF introduce un nou formular: Declaratia 109 (proiect OPANAF)

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 31 Iul. 2019
Tags: declaratia 109, anaf, taxa pe active

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a pus in Transparenta Decizionala un nou proiect de ordin al presedintelui ANAF pentru aprobarea modelului si continutului formularului 109 "Declaratie privind taxa pe active financiare nete".

Proiectul de act normativ publicat marti – 29 iulie 2019 – are legatura cu OUG 19/2019 pentru modificarea si completarea unor acte normative (care modificata OUG 114/2018). Asadar, OUG 19/2019 a modificat dispozitiile art.86 - 88 din OUG 114/2018 referitoare la mecanismul de calcul, declarare si plata a taxei pe active financiare nete. 

Taxa pe active se declara si se plateste pana la data de 25 august inclusiv a anului pentru care se datoreaza. Aceasta taxa se calculeaza pe baza indicatorilor privind cota de piata, soldul creditelor si marja de dobanda inregistrati la nivelul primului semestru al anului pentru care se datoreaza taxa pe active si a jumatate din nivelurile-tinta de crestere a creditarii si a tintei de diminuare a marjei de dobanda.
Sumele rezultate se declara pana la data de 25 august inclusiv a anului urmator celui pentru care se datoreaza taxa pe active, iar diferentele in plus fata de sumele stabilite la nivelul primului semestru al anului trebuie platite pana la 25 august inclusiv a anului urmator celui pentru care se datoreaza taxa pe active. Diferentele in minus, in schimb, se restituie/se compenseaza potrivit dispozitiilor Legii nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare. 

Astfel, ANAF arata ca, in aceste conditii, se impune aprobarea unui nou formular de declarare a taxei pe active financiare nete, care sa evidentieze indicatorii necesari calcularii acestei taxe de catre institutiile bancare. 

De aceea, ANAF a pus in dezbatere publica proiectul de OPANAF pentru aprobarea formularului 109 „Declaratie privind taxa pe active financiare nete”, precum si a instructiunilor de completare a acestuia.

Formularul cuprinde:
  • indicatori referitori la stabilirea bazei de impunere, reducerea taxei pe active, conform noilor reglementari, 
  • indicatori privind regularizarea sumelor datorate la nivelul anului curent cu sumele rezultate la sfarsitul anului, respectiv diferentele in plus sau in minus, rezultate la sfarsitul anului fata de sumele stabilite la nivelul anului precedent. 

Extras din Proiect

(…)
Art.1 - Se aproba modelul si continutul formularului 109 „Declaratie privind taxa pe active financiare nete” prevazut in anexa nr.1 la prezentul ordin. 
Art.2 - Formularul prevazut la art.1 se completeaza si se depune potrivit instructiunilor prevazute in anexa nr.2 la prezentul ordin. 
Art.3 - Caracteristicile de tiparire, modul de difuzare, utilizare si pastrare a formularului prevazut la art.1 sunt prezentate in anexa nr.3 la prezentul ordin. 
Art.4 - Anexele nr.1- 3 fac parte integranta din prezentul ordin. 
Art.5 - Directia generala proceduri pentru administrarea veniturilor, Directia generala de reglementare a colectarii creantelor bugetare, Directia generala de administrare a marilor contribuabili, precum si, dupa caz, directiile de specialitate din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin. 
Art.6 - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. 
 
 
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Formulare si Declaratii"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016