Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ordinul ANAF nr. 1.496: Reactivare inregistrare in scopuri de TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Ian. 2013 Exclusiv
Tags: ordinul anaf nr1 496/2012, reactivare tva, nedepunerea deconturilor, reactivare inregistrare tva, formular 099

Potrivit art. 153 alin. (9) din Codul fiscal, autoritatile pot anula inregistrarea in scopuri de TVA, cand:



- administratorii unei societati comerciale au inscrise in cazierul fiscal fapte prin care s-a stabilit raspunderea acestora in solidar cu societatea in insolventa;
- contribuabilul nu a depus deconturile de TVA pentru o perioada de 6 luni consecutive;
- societatea nu efectueaza operatii economice in sfera TVA (vanzari/cumparari) intr-o perioada de 6 luni consecutive, situatie constatata de ANAF prin lipsa inregistrarilor in deconturile de TVA depuse.

Daca acesti contribuabili doresc sa fie inregistrati in scopuri de TVA, au dreptul sa se inregistreze cand au incetat cauzele ce au condus la anularea codului de TVA, fie dupa depunerea deconturilor de TVA, fie dupa reluarea activitatii sau rezolvarea situatiei personale a administratorilor.

Procedura analizata detaliaza modul in care se va face practic inregistrarea in scopuri de TVA. Inregistrarea in scopuri de TVA se face din initiativa contribuabilului prin depunerea unei cereri. Aceasta este un nou formular tipizat, Formular 099 „Cerere de inregistrare in scopuri de TVA conform art. 153 alin. (91) din Codul fiscal".

Fiecare din cele trei situatii enumerate va urma o procedura distincta.

Responsabilitatea in solidar a administratorului

La depunerea cererii formular 099, societatea va depune si un certificat constatator eliberat de Registrul Comertului, din care sa rezulte datele de identificare ale administratorilor.

Autoritatile fiscale verifica:
- daca faptele de raspundere in solidar a administratorilor au fost radiate din cazierul fiscal;
- daca actualii administratori au inscrise fapte in cazierul fiscal;
- daca societatea se incadreaza la alte situatii ce ar putea sa conduca la anularea inregistrarii in scopuri de TVA.

Daca in urma verificarii se constata ca sunt indeplinite conditiile legale, se va proceda la emiterea deciziei de inregistrare in scopuri de TVA.

Nedepunerea deconturilor de TVA

Contribuabilul aflat in aceasta situatie impreuna cu formularul 099 va depune:

* toate deconturile de TVA ce nu au fost depuse in termen;

* o cerere/angajament prin care se obliga sa depuna la termen deconturile de TVA ale perioadei urmatoare;

*  certificat constatator emis de Registrul Comertului din care sa rezulte datele de identificare ale administratorilor pentru societatile comerciale.

Daca societatea indeplineste conditiile legale se va trece la emiterea deciziei de inregistrare in scopuri de TVA. Aceasta nu se va putea emite intr-un termen mai scurt de 3 luni, de la data anularii inregistrarii codului initial de TVA.

Lipsa activitate economica

Contribuabilul ce se afla in aceasta situatie are posibilitatea sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA in maximum 180 de zile de la anularea inregistrarii initiale in scopuri de TVA. Depunerea solicitarii, ulterior acestui termen, se respinge prin efectul legii.

Impreuna cu formularul 099 se depune:

- o declaratie din care sa rezulte ca solicitantul va desfasura activitate cel putin din luna urmatoare celei in care solicita inregistrarea in scopuri de TVA;
- pentru societatile comerciale se va depune certificat constatator emis de Registrul Comertului din care sa rezulte datele de identificare ale administratorilor.

Si in acest caz, autoritatile vor trece la emiterea deciziei de inregistrare in scopuri de TVA dupa verificarea conditiilor legale. Retinem si faptul ca formularul 099, prin rubricatia acestuia, permite contribuabilului sa stabileasca la ce procedura se incadreaza.

In plus, formularul prezinta si rubricatia pentru cifra de afaceri ce se estimeaza a se realiza, pentru incadrarea la declararea si plata TVA, lunar sau trimestrial, dupa caz.



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ordinul ANAF nr. 1.496: Reactivare inregistrare in scopuri de TVA":
Rating:

Nota: 4.13 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016