Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Redam mai jos Ordinul Nr. 112 din 16 ianuarie 2015 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare fiscale utilizate de unele persoane impozabile in domeniul taxei pe valoarea adaugata.
Avand in vedere dispozitiile art. 50 si 52 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in temeiul art. 11 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile ulterioare, al art. 153 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si al art. 228 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emite urmatorul ordin:
ART. 1
Se aproba modelul si continutul formularului (098) "Cerere de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, conform art. 153 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal", prevazut in anexa nr. 1.
ART. 2
Instructiunile de completare a formularului mentionat la art. 1 sunt prevazute in anexa nr. 2.
ART. 3
Se aproba modelul si continutul formularului (088) "Declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA", prevazut in anexa nr. 3.

Operare SAGA Exemple practice si recomandari

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

Cartea Verde a Contabilitatii
ART. 4
Formularul mentionat la art. 1 se depune, insotit de formularul mentionat la art. 3, la organele fiscale competente de catre societatile care sunt infiintate in baza Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care sunt supuse inmatricularii la registrul comertului si care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 153 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal. Formularele mentionate la art. 1 si 3 se depun in aceeasi zi cu depunerea la oficiul registrului comertului a cererii de inmatriculare in registrul comertului.
ART. 5
Formularul mentionat la art. 3 se completeaza si se depune de catre societatile infiintate in baza Legii nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care sunt supuse inmatricularii la registrul comertului si care solicita inregistrarea in scopuri de TVA potrivit dispozitiilor art. 153 alin. (1) lit. b) si c) sau alin. (9^1) din Codul fiscal, odata cu declaratia de mentiuni (formular 010) sau odata cu "Cererea de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, potrivit art. 153 alin. (9^1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (formular 099)", dupa caz.
ART. 6
(1) Formularul mentionat la art. 3 se completeaza si se depune de catre persoanele impozabile, societati, infiintate in baza Legii nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si care sunt inregistrate in scopuri de TVA potrivit dispozitiilor art. 153 din Codul fiscal, la solicitarea organelor fiscale competente, formulata in temeiul prevederilor art. 52 din Codul de procedura fiscala, in situatii cum ar fi:
a) schimbarea sediului social;
b) schimbarea administratorilor si/sau a asociatilor.
(2) Identificarea persoanelor impozabile, societati comerciale carora urmeaza a li se solicita completarea si depunerea formularului mentionat la art. 3, se face lunar, de catre organul fiscal competent, pe baza informatiilor furnizate de catre Oficiul National al Registrului Comertului, in baza protocolului de colaborare.
(3) Persoanele impozabile, societati comerciale infiintate in baza Legii nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, inregistrate in scopuri de TVA, la care organele fiscale constata modificari ale datelor primite potrivit alin. (2) fata de datele existente in evidentele fiscale cu privire la sediul social si/sau la administratori si/sau asociati, se notifica in vederea completarii si depunerii formularului mentionat la art. 3.
ART. 7
Persoanele impozabile, societati comerciale infiintate in baza Legii nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care solicita inregistrarea in scopuri de TVA si care nu depun formularul mentionat la art. 3, in conditiile prevazute la art. 4 sau art. 5, dupa caz, se notifica in vederea completarii si depunerii acestui formular.
ART. 8
Formularele mentionate la art. 1 si 3 se completeaza cu ajutorul programului informatic de asistenta pus la dispozitie de Agentia Nationala de Administrare Fiscala si care poate fi descarcat de pe pagina de internet www.anaf.ro
ART. 9
in sensul prezentului ordin, prin organ fiscal competent se intelege, dupa caz:
a) organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla sediul social declarat in cererea de inmatriculare in registrul comertului - pentru solicitarea inregistrarii, conform art. 153 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal;
b) organul fiscal in a carui evidenta este inregistrata persoana impozabila ca platitor de impozite si taxe - in cazul celorlalte persoane impozabile.
ART. 10
(1) Referirile la Codul fiscal din cuprinsul prezentului ordin reprezinta trimiteri la titlul VI "Taxa pe valoarea adaugata" din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, iar referirile la Codul de procedura fiscala reprezinta trimiteri la Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Referirile la Legea nr. 31/1990 din cuprinsul prezentului ordin reprezinta trimiteri la Lege a societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
ART. 11
Anexele nr. 1 - 3 fac parte integranta din prezentul ordin.
ART. 12
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si se aplica incepand cu data de 1 februarie 2015.
ART. 13
Directia generala proceduri pentru administrarea veniturilor, Directia generala de administrare a marilor contribuabili si Directia generala de tehnologia informatiei din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, precum si directiile generale regionale ale finantelor publice, precum si unitatile subordonate acestora vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala,
Gelu-Stefan Diaconu
Bucuresti, 16 ianuarie 2015.
Nr. 112
Click aici pentru Ordinul complet in format pdf!
Sursa: CECCAR.ro

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Depune la termen Declaratia 092. Afla pana candANAF a republicat Ordinul pentru reinregistrarea in scopuri de TVAIalomitianu nu e de acord cu reducerea TVA. Vezi declaratiaCasare marfuri si produse finite. Cand se pot deduce cheltuielile si cum procedam la ajustarea TVA?Manualul Contabilului Incepator 2023: Scapa de stresul debutului in cariera de contabil si elimina riscul oricarei amenziUltimele articole
Ajustare pozitiva a TVA. Cum sa procedati in cadrul unui leasing financiarPanouri fotovoltaice. Ce cota de TVA se aplica in 2025Deductibilitate cheltuieli si regim fiscal TVA pentru produsele EXPIRATENeplatitor de TVA. Operatiuni pentru care se utilizeaza codul special de TVAAchizitie intracomunitara. Cand devine platitoare de TVA firma din RomaniaArticole similare
Achizitii si livrari de servicii intracomunitare de catre o persoana inregistrata in scopuri de TVAComunicat MFP privind proiectul noului Cod fiscal si al Codului de procedura fiscalaDeductibilitate diurna. Cum procedam?Violeta Alexandru anunta ca termenul de procesare a documentelor de pensionare va fi mai scurt. Angajatorii vor primi Notificarea cu 3 luni inainteServicii prestate de nerezidenti. Ce obligatii fiscale apar la impozitul pe veniturile din leasing?Ultimele articole
Situatii financiare anuale. Modificari importante aduse prin OUG 138/2024D101 si D101 grup fiscal. FORMULAREle au fost modificate prin Ordinul 206/2025ONG in 2025. Ce declaratii trebuie sa depuna un ONG catre autoritatiLegi contabilitate. Principalele modificari aduse Legii contabilitatii 82/1991 prin OUG 138/2024Plafoane fiscale valabile in anul 2025, pentru aplicarea TVA, in lei si in valutaArticole similare
TVA - Factura la achizitiile intracomunitareOrdin privind documentele justificative ale furnizorilor de servicii medicaleModificarile ASF pentru eliminarea obstacolelor din calea dezvoltarii pietei de capital moderne in RomaniaNoutati legislative cu incidenta fiscala in luna mai 2016. Explicatii CECCARPiata Certificatelor verziUltimele articole
Sponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorD101 si D101 grup fiscal. Formularele au fost modificate prin Ordinul 206/2025Erori la inregistrarea facturilor. Rectificare D390 si D300Ordinul 114/2025 a modificat Procedura de restituire a TVA aferenta anumitor achizitii de bunuri si servicii efectuate de entitati nonprofitPlafoane fiscale valabile in anul 2025, pentru aplicarea TVA, in lei si in valutaArticole similare
Contributii sociale datorate de persoane fizice care obtin venituri din arendaCalendar ANAF: Marti, 7 noiembrie 2023, termenul pentru depunerea Declaratiei de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscaleDeclaratii obligatorie pana la 25 ianuarieUltimele declaratii din aceasta luna. Ce depunem la 31 ianuarie?Miercuri, 7 iulie 2021, este termenul limita pentru depunerea Formularului 092Ultimele articole
D406 in 2025. Cum se inregistreaza in D406 serviciile intracomunitareSponsorizare ONG. 3 studii de caz utile CONTRIBUABILIlorMijloace fixe. Ajstarea TVA in cazul casarii mijloacelor fixe + un exemplu util CONTRIBUABILIlorStornare facturi. Ce este stornarea, cum se poate efectua si studii de caz utile CONTRIBUABILIlorControl ANAF in sem. II 2024. Deficiente descoperite pe linia combaterii evaziunii fiscaleArticole similare
Noi criterii pentru inregistrarea societatilor in scopuri de TVA. Opinia consultantuluiAtentie la unele modificari in Declaratia Intrastat incepand cu 2015Cum se modifica din februarie 2015 anularea din oficiu a inregistrarii in scopuri de TVA?Iesirea optionala din sistemul TVA la incasare. Ce trebuie sa stim pentru a actiona corect in 2015?Inregistrarea in scopuri de TVA intarziat. Cum procedam?Ultimele articole
Inregistrarea in scopuri de TVA intarziata. Cum se poate rezolva situatia?Cifra de afaceri TVA pentru o societate nou infiintata. Cum procedam?Explicatii consultant: Scutirea pentru impozitul pe veniturile obtinute de persoanele cu handicap grav sau accentuatInregistrare in scopuri de TVA si depasire plafon de 220.000 lei. Noile reguli valabile in 2015Analiza consultant. Formularul 311 a fost modificat de ANAF
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"