Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Explicatii consultant: Scutirea pentru impozitul pe veniturile obtinute de persoanele cu handicap grav sau accentuat

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Irina Dumitrescu la 03 Iun. 2015 Exclusiv
Tags: scutirea de impozit pe venit, persoanele cu handicap, scutite, impozitul pe venit

Prin O.G. nr. 4 din 28/01/2015 s-au introdus unele reglementari prin care sa se asigure egalitatea de tratament fiscal a veniturilor din activitati independente, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, realizate in mod individual cat si/sau intr-o forma de asociere, de persoanele cu handicap grav sau accentuat cu cel aplicat veniturilor din salarii obtinute de persoanele respective, care sunt venituri neimpozabile.


Astfel,  conform reglementarilor introduse prin aceasta ordonanta sunt scutite de impozit pe venit:

-    veniturile din activitati independente, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, de catre persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat ;
-    veniturile din salarii realizate de catre persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat;
-    veniturile din pensii realizate de catre persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat;
-    veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, altele decat cele scutite, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere fara personalitate juridica de catre persoanele fizice cu handicap grav ori accentuat;

Prin HG 367/2015 au fost corelate si normele metodologice cu modificarile introduse prin OG 4/2015.

In cazul veniturilor din activitati independente cu retinere la sursa, pentru a beneficia de scutie contribuabilii au obligatia de a depune la platitorii de venituri documentele care atesta incadrarea in gradul de handicap grav sau accentuat. Documentele vor fi prezentate in original si in copie, platitorul de venituri pastrand copia dupa ce verifica conformitatea cu originalul. Pentru a alte venituri decat cele cu retinere la sursa pentru a beneficia de scutirea impozitului contribuabilii au obligatia de a depune la organul fiscal competent documentele care atesta incadrarea in gradul de handicap grav sau accentuat. Documentele vor fi prezentate in original si in copie, organul fiscal competent pastrand copia dupa ce verifica conformitatea cu originalul.

Ca si masuri tranzitorii, pentru veniturile din activitati independente, veniturile din salarii, din pensii si veniturile din activitati agricole, realizate de persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat pana la data de 1 februarie 2015, obligatiile fiscale sunt cele in vigoare la data realizarii acestora.

Pentru veniturile din activitati independente si veniturile din activitati agricole, realizate de persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat, obtinute in perioada 1 ianuarie 2015 si pana la 1 februarie 2015, se aplica urmatoarele reguli:

    a) normele anuale de venit se corecteaza astfel incat sa corespunda perioadei impozabile;

    b) in cazul veniturilor pentru care venitul net anual se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, nu se mai stabilesc si nu se efectueaza plati anticipate, iar venitul net anual se declara pana la data de 25 mai 2016.

Autor: Irina Dumitrescu
Economist
Experienta:
- 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale
Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

Irina Dumitrescu de Irina Dumitrescu
Economist Experienta: - 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Explicatii consultant: Scutirea pentru impozitul pe veniturile obtinute de persoanele cu handicap grav sau accentuat":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016